Στο Αιγαίο βρέθηκε τις τελευταίες ώρες το αξίας 65 εκατ. δολαρίων superyacht του Όλεγκ Ντεριπάσκα, καθώς φαίνεται ότι ο Ρώσος μεγιστάνας του αλουμινίου δυσκολεύεται να βρει ένα ασφαλές λιμάνι -από τις κυρώσεις- για το 70μετρο Clio.
Το σκάφος βρισκόταν στον Ινδικό Ωκεανό εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, καθώς οι Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης, λόγω των δεσμών τους με τον πρόεδρο Πούτιν.
φωτ.: Reuters/EVGENIA NOVOZHENINA
Το Clio, που ήταν αγκυροβολημένο ανοικτά των Μαλδιβών, έπλευσε προς την Τουρκία, όπου άλλωστε έχουν βρει καταφύγιο και άλλα σκάφη που ανήκουν σε Ρώσους, μεταξύ αυτών και το Solaris και το Eclipse του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Και ενώ το Clio έδεσε το Σάββατο στο τουριστικό θέρετρο Göcek της Τουρκίας, εντούτοις από το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε να κινείται στο Αιγαίο.
Αρχικά, τα στοιχεία στις ιστοσελίδες παρακολούθησης πλοίων έδιναν ως προορισμό του το λιμάνι του Λαυρίου, όμως στη συνέχεια, δόθηκε ως προορισμός η Θεσσαλονίκη.
φωτ.: Reuters/YORUK ISIK
Πλέον, το σκάφος εμφανίζεται να βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Παρότι δεν είναι σαφές γιατί ο καπετάνιος του Clio αποφάσισε να φύγει από το Göcek, εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά superyachts δεν είναι ευπρόσδεκτα σε όλα τα τουρκικά λιμάνια. Το Solaris του Αμπράμοβιτς, για παράδειγμα, αναγκάστηκε να φύγει από το Μπόντρουμ όπου είχε δέσει, καθώς η βρετανική εταιρεία που διαχειρίζεται την μαρίνα δέχθηκε πιέσεις να αρνηθεί την εξυπηρέτηση του σκάφους, με δεδομένο ότι στον ιδιοκτήτη του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Ντεριπάσκα από το 2018, καθώς ο επιχειρηματίας είναι επικεφαλής ενός βιομηχανικού ομίλου που -μεταξύ άλλων- προμηθεύει τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κυρώσεων αυτό τον μήνα.
Το Clio, που μπορεί να φιλοξενήσει 18 άτομα, φαίνεται να βρίσκεται σε αναζήτηση λιμανιού εδώ και καιρό. Γύρω στις 20 Μαρτίου κινούνταν βορειοδυτικά από τις Μαλδίβες, με το αυτόματο σύστημα ταυτοποίησής του να δίνει ένδειξη «ένοπλης ασφάλειας» στο σκάφος, ένα μήνυμα που είναι συνηθισμένο στις θάλασσες αυτές και στόχο έχει να αποθαρρύνει τους πειρατές. Λίγες ημέρες μετά, εμφανίστηκε να κατευθύνεται προς το Ντουμπάι, πριν να κάνει στροφή, με δηλωμένο προορισμό το Μουμπάι. Στη συνέχεια, επέστρεψε προς τις Μαλδίβες, πριν να κάνει το ταξίδι των 3.000 μιλίων βορειοδυτικά, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, προς το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και μετά στην Τουρκία.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Κι άλλο γιοτ Ρώσου ολιγάρχη ελλιμενίζεται στα ύδατα της χώρας
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν μπόρεσε να κρύψει το μεγαλύτερο σκάφος του κόσμου
Οι selfies στο Instagram που «έκαψαν» τους ολιγάρχες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News