Το κλίμα αβεβαιότητας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου, εκτίναξε τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σε επίπεδα ρεκόρ για ένα τρίμηνο.
Ωστόσο, στην αγορά χρυσού επικράτησε το εξής οξύμωρο: παρά την έντονη αυτή κινητικότητα από πλευράς ζήτησης, η τιμή του συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 8%, ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ενισχυθεί. Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο, είναι ότι οι επενδυτές προχώρησαν σε αποεπενδύσεις στα χρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), θέλοντας να τοποθετηθούν σε περιουσιακά στοιχεία με καλύτερες αποδόσεις εν μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων.
Η υποχώρηση αυτή της τιμής, λειτούργησε ως θέλγητρο για στροφή προς το πολύτιμο μέταλλο από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και των ιδιωτών προς τα κοσμήματα αξίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες προέβησαν σε αγορές συνολικά 399 τόνων χρυσού αξίας σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, συμβάλλοντας έτσι στην ευρεία αύξηση της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο. Μάλιστα στο σύνολο του εννεάμηνου, οι συνολικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν στους 673 τόνους, περισσότερες από τις συνολικές αγορές για οποιοδήποτε πλήρες έτος από το 1967, σύμφωνα με το WGC.
Την ίδια ώρα, βάσει της τριμηνιαίας έκθεσης του συμβουλίου, σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και η ζήτηση από τα κοσμηματοπωλεία, όπως και οι αγορές ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων από ιδιώτες, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρόλο του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους έντονης αβεβαιότητας.
Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση ανήλθε στους 1.181 τόνους το γ΄ τρίμηνο, αυξημένη κατά 28% από τους 922 τόνους την ίδια περίοδο το 2021.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που επιδόθηκαν σε μεγάλης κλίμακας αγορές ήταν αυτές της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν, του Κατάρ και της Ινδίας.
Στην Τουρκία μάλιστα οι συνολικές αγορές ράβδων και νομισμάτων χρυσού ανήλθαν σε 46,8 τόνους το προηγούμενο τρίμηνο και εκτοξεύθηκαν κατά 300% σε ετήσια βάση, στην προσπάθεια των πολιτών να διασφαλίσουν την περιουσία τους έναντι του αχαλίνωτου πληθωρισμού.
Το WGC επισήμανε ότι οι σημαντικότερες ποσότητες χρυσού αγοράσθηκαν από κεντρικές τράπεζες οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις αγορές, όπως είναι αυτές της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες δεν ανακοινώνουν τακτικά τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα αποθέματά τους σε χρυσό.
«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε ότι οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και οι επενδύσεις των ιδιωτών θα παραμείνουν ισχυρές, όπως ισχυρή θα είναι και η ζήτηση για τα κοσμήματα σε ορισμένες περιοχές όπως η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία», αναφέρει η αναλύτρια του WGC, Λουίζ Στριτ.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
G7: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού
Χρυσός: Η άνοδος των αποδόσεων τον «έσπρωξε» σε χαμηλό δύο ετών
G7: Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News