Ψύχραιμη είναι πλέον η αντιμετώπιση των ουκρανικών εξελίξεων από το το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει καταφέρει να ελέγξει τον αρχικό πανικό και να βρεθεί εκ νέου στη ζώνη των 940 – 950 μονάδων, με τη βοήθεια και των ξένων αγορών.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,62% και διαμορφώνεται στις 943,37 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (949,26 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 929,08 έως 946,29 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 36 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 2,5 ώρες.
Παρά τις αρχικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη ακόμη και κάτω από τις 930 μονάδες (-2%), εντέλει σταδιακά επικρατεί ψυχραιμία, με τους επενδυτές να ανακτούν το χαμένο έδαφος, παρότι οι πωλητές διατηρούν τα ηνία.
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατακρημνίζεται κατά 2,3% και υποχωρεί στα 27,5 ευρώ, εν μέσω των επιπτώσεων των γεωπολιτικών προκλήσεων στην κατανάλωση των χωρών όπου δραστηριοποιείται.
Από εκεί και πέρα, απώλειες κατά τουλάχιστον 1% παρατηρούνται και στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Quest Συμμετοχών και Lamda Development.
Την ίδια ώρα, όμως, οι αγοραστές, οι οποίοι έχουν ξεμυτίσει, εστιάζουν κυρίως στις μετοχές των Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια, οι οποίες ενισχύονται κατά περίπου 1%. Η μετοχή του ΟΤΕ έπεται στο +0,7%, ενώ θετικό είναι το γεγονός ότι και οι τράπεζες έχουν βελτιώσει την εικόνα τους.
Γεωπολιτικό ρίσκο και αβεβαιότητα
Η χθεσινοβραδινή απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως και το να ξεκινήσει την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο ουκρανικές περιοχές, αν μη τι άλλο, έχουν επιδράσει αρνητικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ ήδη σπεύδουν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο τόσο μιας ευρείας στρατιωτικής σύρραξης όσο και μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.
Ήδη στην Αθήνα έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση προς την Ελλάδα, μια εξέλιξη που δύναται να τορπιλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.
Στο μεταξύ, σταθεροποιητική είναι η κατάσταση στις αγορές της Ευρώπης, καθώς μετά τις πρωινές απώλειες ο πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,11% και τις 455 μονάδες, ενώ οριακά σε θετικό έδαφος είναι και οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.
Αντίθετα, στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX κατακρημνίζεται κατά 5%, ενώ η τιμή του πετρελαίου WTI εκτοξεύεται κατά 4% και φθάνει μία ανάσα από τα 95 δολάρια ανά βαρέλι. Στα 98 δολάρια διαμορφώνεται, επίσης, η τιμή του Brent.
Σταθεροποιητικά οι τράπεζες
Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ο τραπεζικός κλάδος έχει καταφέρει να περιορίσει τις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει μόλις κατά 0,27% και να διαμορφώνεται στις 720,95 μονάδες.
Η μετοχή της Alpha Bank, μάλιστα, κινείται ήδη σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύεται κατά 0,6% και ανακαταλαμβάνει το τεχνικό σημείο του 1,36 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητη, παράλληλα, παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στα 3,65 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,45% και διαπραγματεύεται στο 1,55 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank χάνει μόλις 0,4% και μειώνεται στο 1,14 ευρώ. Πιο αναλυτικά:
Alpha Bank +0,59% 1,36 ευρώ
Eurobank -0,44% 1,14 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -0,08% 3,657 ευρώ
Πειραιώς -0,45% 1,555 ευρώ
Επικρατούν οι πωλητές
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μετοχή της Coca – Cola, η οποία κατακρημνίζεται κατά σχεδόν 3% και επιστρέφει στα 27 ευρώ, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν τις προοπτικές στις χώρες δραστηριοποίησης.
Απώλειες κατά τουλάχιστον 1% παρατηρούνται, επίσης, στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Σαράντης, Quest Συμμετοχών και Lamda Development. Αντίθετα, οι μετοχές των Jumbo και ΕΛΠΕ ενισχύονται κατά 1%, με τη μετοχή του ΟΤΕ να ακολουθεί στο +0,7%.
Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon διολισθαίνει κατά 3,7% και τα 5,18 ευρώ, ενώ απώλειες κατά 1,5% παρατηρούνται και στις μετοχές των Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, ΑΒΑΞ, Profile, Intrakat και BriQ.
Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.10), μόλις 14 μετοχές κινούνται ανοδικά, 77 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 69,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς
Διαβάστε επίσης:
Coca-Cola: Ολοκλήρωσε το 2021 με αύξηση 16,9% των εσόδων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News