Με την καθοδική ορμή να διατηρείται ακλόνητη στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και παράλληλα να επικρατεί ένα γενικευμένο sell-off στις αγορές των εμπορευμάτων και των ομολόγων, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες.
Απώλειες οι οποίες μέχρι στιγμής είναι το μοναδικό αποτέλεσμα που προκύπτει στις πέντε συνεδριάσεις για τον Μάιο και επίσης στις οκτώ από τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο ο Μάιος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επίπονος, καθώς από το σχεδόν +5% του Απριλίου (η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χρηματιστηρίων των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών), μέσα σε μόλις 4 συνεδριάσεις όχι μόνο διέγραψε τα κέρδη του Απριλίου, αλλά πλέον κινείται σε αρνητικό έδαφος για την τρέχουσα χρονιά.
Την ίδια ώρα στις διεθνείς αγορές εξακολουθεί να κυριαρχεί η τάση φυγής των επενδυτών, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η G7 με κοινό ανακοινωθέν δεσμεύθηκε για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου ρωσικής προέλευσης.
Πίσω στο Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,87% και διολίσθησε υπό των 860 μονάδων, στις 859,18 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 του περασμένου Μαρτίου. Το χαμηλό ημέρα σημειώθηκε στις 855,94 μονάδες και το υψηλό στις 869,85 μονάδες.
Ο τζίρος κυμάνθηκε στα 82,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος των συναλλαγών έφθασε στα 28,4 εκατ. τεμάχια, με περισσότερα από 20 εκατ. εξ αυτών να αφορούν τις μετοχές των τραπεζών και της Ελλάκτωρ, η οποία αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» της σημερινής συνεδρίασης.
Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης απώλεσε 1,12%, της Μεσαίας 0,77%, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει χαμηλότερα κατά 0,85%, καθώς οι μετοχές των τριών εκ των τεσσάρων μετοχών κατέγραψαν απώλειες (Eurobank -2,07%, Alpha Bank -1,61%, Πειραιώς -0,71%).
Η εικόνα στο ταμπλό
Πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης η μετοχή της Ελλάκτωρ, καθώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ένα εντυπωσιακό +13,88% μετά την αναστολή της διαπραγμάτευσής της την περασμένη Παρασκευή κι ενόσω η συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού των Μπάκου – Καϋμενάκη από τη Motor Oil δεν είχε οριστικοποιηθεί.
Με την άλμα αυτό η τιμή της μετοχής έκλεισε στο 1,6900 ευρώ (υψηλό από τον Σεπτέμβριο του 2019), ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε έως το 1,71 ευρώ προσεγγίζοντας το επίπεδο του 1,75 ευρώ, η τιμή προσφοράς ανά μετοχή της ολλανδικής Reggeborgh προς όλους τους υφιστάμενους μετόχους της Ελλάκτωρ για εξαγορά των μετοχών.
Υπενθυμίζεται ότι η δημόσια προσφορά κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τις ανακοινώσεις για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του ομίλου Βαρδινογιάννη μέσω της Motor Oil και των δύο εφοπλιστών. Από την άλλη παρά την αρχική πτώση, η μετοχή της Motor Oil 2,07% παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 1,68% και ήταν η μετοχή με τα περισσότερα κέρδη μετά της Ελλάκτωρ μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap.
ΕΛΠΕ (+1,65%), Εθνική (+1,47%), ΟΤΕ (+0,79%), ΑΔΜΗΕ (0,69%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,41%) οι μετοχές που κατάφεραν να κρατήσουν αντιστάσεις.
Από την άλλη, πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Σαράντης (-6,74%), Jumbo (-4,77%%), Βιοχάλκο (-3,50%), ΔΕΗ (-2,84%), Mytilineos (-2,51%), ΟΛΠ (-2,50%) και Quest (-2,49%).
Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ελλάκτωρ: Κρατάει τα «πρωτεία» η μετοχή στο ΧΑ με +14%
Παπουτσάνης: Ενισχυμένα τα οικονομικά αποτελέσματα για α΄ τρίμηνο του 2022
Epsilon Net: Αύξηση 75% στις πωλήσεις το α’ τρίμηνο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News