Σεδόν διαγράφει τις απώλειες οι οποίες σε κάποια στιγμή έφθασαν έως και το -1,84% το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τις αρχικές ρευστοποιήσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη Λεωφόρο Αθηνών ξανά οι αγοραστές, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν το σημερινό αρνητικό κλίμα.
Περί τις 14:50 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,06% στις 829,50 μονάδες, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να τα καταφέρει και να περάσει σε θετικό έδαφος. Το υψηλό ημέρα καθορίστηκε εκ νέου στις 830 μονάδες, με το χαμηλό στις 814,77 μονάδες.
Με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα κοντά στα 32,8 εκατ. ευρώ (στα 13,8 τεμάχια ο όγκος συναλλαγών), ήταν δύσκολο να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, καθώς η απουσία των επενδυτών που θέλουν να τοποθετηθούν στις μετοχές είναι εμφανής όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, επί του παρόντος το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε ότι μπορεί να βγάλει αντίδραση και να γυρίσει από αρνητικό σε θετικό πρόσημο.
Η εικόνα των μετοχών
Στο μεταίχμιο βρίσκεται ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με τις μετοχές του μοιρασμένες μεταξύ κερδών και απωλειών. Η Τέρνα Ενεργειακή παραμένει στην πρωτοκαθεδρία με άνοδο 2,32%, ενώ κέρδη υπό του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Aegean και Eurobank.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές κυριαρχείται από ένα αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας των νέων lockdowns τα οποία αποφάσισε η Κίνα να επιβάλλει μετά τη εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Συγχρόνως, η προσμονή των ανακοινώσεων από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Αγγλίας για αύξηση των επιτοκίων, είναι γεγονός ότι έχει τους επενδυτές σε μια κατάσταση επιφυλακής.
Από την άλλη οι σημερινές προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του πληθωρισμού το 2022 σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, έφεραν νέα σύννεφα προβληματισμού.
Ειδικότερα, ανάπτυξη μόλις 2,2% και πληθωρισμό 11% προβλέπει το δυσμενές σενάριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το 2022, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το ήπιο σενάριο κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,75% (από 3,58% που προέβλεπε το σενάριο αναφοράς προηγουμένως) και πληθωρισμό στο 7,43% (από 6,99% προηγουμένως), με το Γραφείο Προϋπολογισμού να προειδοποιεί σε κάθε περίπτωση για σημαντικές δημοσιονομικές προκλήσεις.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Γραφείο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη κάτω από το 3% και πληθωρισμός έως 11% το 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News