«Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών, οφείλουμε να υπερβούμε τη συνήθη κομματική αντιπαράθεση και να αρθούμε στο ύψος της ευθύνης, που επιβάλουν οι στιγμές. Με λύπη διαπιστώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Γιατί όχι μόνον ισοπεδωτικά αρνείται τις κυβερνητικές προτάσεις για την οικονομία, αλλά χρησιμοποιεί και την υγειονομική κρίση με μικροκομματικά κριτήρια», τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Και εκεί που στο πρώτο κύμα της πανδημίας έκλεινε το μάτι στα πάρτι των πλατειών, στο δεύτερο εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν ήταν ακόμη αυστηρότερη. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο, απλώς προς άγραν δυσαρεστημένων πολιτών, από μια αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν λέει να εγκαταλείψει το γνωστό τροπάρι της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που μονίμως κατακρίνει αλλά ποτέ δεν αντιπροτείνει κάτι ρεαλιστικό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αγόρευσή του στην Ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτησή του προϋπολογισμού του 2021.
Δεν μπορεί να βασιζόμαστε σε ξένες πλάτες
Ο Θεσσαλός πολιτικός εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Όπως χαρακτηριστικά είπε «από αυτό το βήμα, ακριβώς πριν ένα χρόνο, είχα εστιάσει την ομιλία μου στην ανάγκη γενναίας αύξησης των κονδυλίων για την άμυνα της χώρας. Το προηγούμενο διάστημα κατέστη σε όλους φανερό ότι η πατρίδα μας δεν μπορεί να βασίζεται στις πλάτες άλλων. Είναι υποχρεωμένη να εξοπλιστεί καταλλήλως, ώστε να ακυρώσει κάθε απόπειρα απειλής των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας της. Γιατί πλέον δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις της Άγκυρας. Η πικρή αυτή δικαίωση μου δίνει το δικαίωμα να ελπίζω ότι και αυτοί που πέρυσι αβασάνιστα και επιπόλαια έσπευσαν να με χαρακτηρίσουν πολεμοκάπηλο ή μιλιταριστή, αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι προτάσεις μου ήταν απλός ρεαλισμός.
Ρεαλισμός, που για ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκε από την αδυναμία της Ευρώπης να συμπεριφερθεί όπως οφείλει απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Δυστυχώς, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, βάζοντας υπεράνω όλων τα μικροοικονομικά τους συμφέροντα, τελικά προκαλούν βαθιά πλήγματα στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και απογοήτευση γιατί δεν διδάσκονται από την ιστορία».
Μειώσεις φόρων
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «όσον αφορά στη γενική φιλοσοφία του προϋπολογισμού, αναμφισβήτητα διέπεται από αναπτυξιακό πνεύμα, με βάση τα πραγματικά δεδομένα αλλά και τις δεσμεύσεις για τις οποίες οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τη ΝΔ. Είναι ένας προϋπολογισμός που δεν έχει κανέναν νέο φόρο, αλλά αντιθέτως έχει καταργήσεις φόρων, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης. Και έρχεται μετά από σειρά αποφάσεων που ελάφρυναν τα νοικοκυριά, όπως η πρόσφατη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτήν που ο, υποτιθέμενα υπερασπιστής των εργαζομένων, των αδυνάτων, ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε».
Αγροτικό πετρέλαιο
Με αφορμή τις κατευθυντήριες γραμμές της Έκθεσης Πισσαρίδη για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, επισήμανε «την ανάγκη μεγαλύτερης μέριμνας εκ μέρους του κράτους στην πρωτογενή παραγωγή. Η κρίση της πανδημίας απέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι πολύ εύθραυστη, καθώς απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Η αγροτική παραγωγή πρέπει να λάβει τη θέση που της αξίζει στην παραγωγική δομή. Αλλά γι’ αυτό θα χρειαστεί πραγματική κοσμογονία μέτρων, κάποια εκ των οποίων αναφέρονται και στην έκθεση Πισσαρίδη, όπως είναι τα κίνητρα για την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής και την επιχειρηματική κατεύθυνση των συνεταιρισμών. Καθώς το ενεργειακό κόστος είναι βραχνάς για τους αγρότες εύχομαι αυτός ο προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος που δεν υπάρχει δαπάνη για το λεγόμενο αγροτικό πετρέλαιο, που κατήργησε εν μια νυκτί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Αφετηρία για οικονομικό άλμα
Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα, με τον νέο προϋπολογισμό τίθεται σε εφαρμογή και το φιλόδοξο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα νέο “Σχέδιο Μάρσαλ” για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη γηραιά ήπειρο. Για τη χώρα μας σημαίνει εισροή επιπλέον κεφαλαίων ύψους σχεδόν 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 19,5 ως επιχορήγηση, που προστίθενται στα σχεδόν 40 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε κάθε περίπτωση, το 2021 αναμένεται να είναι ένα έτος σταθμός για την Ελλάδα. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει και την αφετηρία για ένα ουσιαστικό οικονομικό άλμα, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν μια δύσκολη δεκαετία, με αλλεπάλληλες σοβαρές κρίσεις».