Home / START UPS / Χαμηλά οι δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα

Χαμηλά οι δαπάνες των επιχειρήσεων για έρευνα

Χαμηλότερες έναντι των ευρωπαϊκών χωρών είναι οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη, ένδειξη ότι απαιτείται η διοχέτευση περισσότερων κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα με σκοπό τη δημιουργία νέων προϊόντων και την επινόηση νέων εφαρμογών.
Αυτό αποτυπώνεται σε σχετικό γράφημα στη νέα έκδοση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) με τίτλο «Ερευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στις ελληνικές περιφέρειες», έκδοση 2021, που παρουσιάζει και τις δαπάνες Ε&Α στις ελληνικές περιφέρειες ανά τομέα εκτέλεσης. Σύμφωνα με την έκδοση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2019, στην Ελλάδα το μερίδιο του τομέα επιχειρήσεων στις συνολικές δαπάνες Ε&Α διαμορφώνεται στο 45,9%, έναντι 66,5% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. (28 κράτη-μέλη), ενώ αντίθετα υψηλότερα κινείται ο κρατικός τομέας (22,6% έναντι 10,9%), ο οποίος περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, αλλά και ο τομέας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το 2019, όταν οι συνολικές δαπάνες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ της διαμορφώθηκαν στο 1,27%, ήτοι στα 2,34 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από 1,5% το 2020 (2,47 δισ. ευρώ). Ωστόσο, παρά τη βελτίωση που έχει σημειωθεί και την άνοδο των θέσεών της στη σχετική λίστα των χωρών της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα και το 2019 αλλά και το 2020 υστερούσε έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσά που επενδύει για έρευνα και ανάπτυξη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», σε επίπεδο περιφερειών, ο μεγαλύτερος όγκος έρευνας και ανάπτυξης παράγεται στην Αττική, ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης, η Ηπειρος, η Δυτική Ελλάδα αλλά και η Κεντρική Μακεδονία. Ως προς την κατανομή των δαπανών ανά τομέα, στην περιφέρεια Αττικής, όπου οι δαπάνες ανέρχονται στα 1.428,42 δισ. ευρώ, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα, τα υψηλότερα μερίδια σε δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης καταγράφουν οι επιχειρήσεις (ποσοστά 58% και 80,6% αντίστοιχα).
Οσον αφορά την απασχόληση του προσωπικού Ε&Α, δηλαδή των ερευνητών  (επιστήμονες, μηχανικοί, διδάκτορες κ.λπ.) και του λοιπού προσωπικού (όπως τεχνικοί, προγραμματιστές, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ.), το μεγαλύτερο μέρος εντοπίζεται στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Κρήτης. Στο μεταξύ, σημαντικές είναι και οι επιδόσεις αρκετών επιχειρήσεων που εδρεύουν σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας ως προς τον τομέα της καινοτομίας. Αν και τα σχετικά στοιχεία καλύπτουν την περίοδο 2016-2018, όταν δηλαδή ο κλάδος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας ήταν σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες προέβησαν σε κάποιον τύπο καινοτομίας σε ποσοστό υψηλότερο του 50%. Οι υψηλότερες επιδόσεις –ξεπερνώντας τη μέση εθνική επίδοση (60,3%)— καταγράφονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (62,6%), στην Περιφέρεια Αττικής (61,6%) και στην Περιφέρεια Κρήτης (60,8%). Χαμηλότερο είναι το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων σε νησιωτικές περιοχές, όπως στο Νότιο Αιγαίο (46,6%), στα Ιόνια Νησιά (47,9%) αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο (52,8%).

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview