Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ξεκίνησαν συζητήσεις με τον Λευκό Οίκο σχετικά με τους τρόπους περιορισμού της ισχύος των τεχνολογικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας τους για την εξάπλωση της παραπληροφόρησης σε θέματα όπως η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και η αντιμετώπιση της κατάχρησης εξουσίας για να βλάψουν τους εταιρικούς αντιπάλους τους. Ενα ζήτημα επιπλέον απασχολεί τους συμμετέχοντες στη διαδικασία, το οποίο είναι το άρθρο 230 της σχετικής νομοθεσίας του 1996 με την ονομασία «Νομοθετική πράξη περί αξιοπρεπούς επικοινωνίας», το οποίο παρέχει προστασία στις πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων έναντι αγωγών για μεγάλο μέρος του δημοσιευμένου από χρήστες περιεχομένου τους. Πέρυσι, ο νυν Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τη θέση του υποψηφίου είχε ζητήσει την ανάκλησή του, ενώ ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του άσκησε επιτυχείς πιέσεις προς το Κογκρέσο να καταργηθεί. Τα τελευταία χρόνια πολλά μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν την ψήφιση νόμων και την κατάρτιση κανονισμών με στόχο να χαλιναγωγηθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί τύπου Facebooκ, Twitter, Google (Alphabet), Amazon και Apple.
Οι συνομιλίες μεταξύ των βουλευτών και γερουσιαστών από τη μία πλευρά και των συνεργατών του Μπάιντεν από την άλλη αποτελούν την πρώτη ένδειξη πως ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να συμμετέχει ενεργά στο να εξετάσει τρόπους να αντιμετωπίσει τους μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας. Ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Τομ Μαλινόσκι, μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ανέφερε πως εκκίνησαν συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης είναι υπεύθυνες για την ευρεία διάδοση ριζοσπαστικών ιδεών μέσω του περιεχομένου τους, το οποίο προπαγανδίζει τη βία. Επιπλέον, προσέθεσε πως συζητήθηκε νομοθεσία, την οποία είχε προτείνει πέρυσι, βάσει της οποίας οι εν λόγω εταιρείες-πλατφόρμες θα θεωρούνται υπεύθυνες έναντι του νόμου, εάν, με τη χρήση αλγορίθμων για την αύξηση κερδών και αναγνωσιμότητας, προωθούν ενεργά περιεχόμενο, το οποίο παρακινεί πράξεις βίας. Η προτεινόμενη από τον Τομ Μαλινόσκι νομοθεσία θα τροποποιεί, αλλά δεν θα καταργεί το άρθρο 230. Αρκετά στελέχη του Κογκρέσου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, τόνισαν ότι οι άνθρωποι του Τζο Μπάιντεν τείνουν ευήκοον ους στις ανησυχίες σχετικά με την συγκέντρωση δύναμης στα χέρια των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας.
Πέραν τούτου, ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Ντέιβιντ Σισιλίνι, πρόεδρος της υποεπιτροπής κατά της μονοπωλιακής πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει θέσει στον Λευκό Οίκο το θέμα της αυστηρότερης επιβολής του νόμου, ο οποίος προστατεύει τον θεμιτό ανταγωνισμό, όταν πρόκειται για τους τεχνολογικούς ομίλους, όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή. Βάσει των όσων έχει μέχρι σήμερα δημοσίως δηλώσει ο Ντέιβιντ Σισιλίνι, φαίνεται πως ακολουθεί τις συστάσεις της έκθεσης του Οκτωβρίου, την οποία συνέταξαν συνάδελφοί του και αφορούσε τον ανταγωνισμό στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τις πρακτικές –συχνά αμφιλεγόμενες– των εταιρειών Apple, Αmazon, Google και Facebook.
Συν τοις άλλοις, η νέα νομοθεσία πολύ πιθανόν να σημάνει ότι θα επεκταθεί η μήνυση, που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2020 κατά της Google για κατάχρηση της ισχύος της στην αγορά, αποβλέποντας στο να συνθλίψει τους ανταγωνιστές της. Ρεπουμπλικανοί, μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Τζος Χάουλι και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ασκήσει πιέσεις για κατάργηση του άρθρου 230. Παράλληλα, είχαν συλλογικά επικρίνει τις τεχνολογικές εταιρείες, κατηγορώντας τες ότι λογοκρίνουν τις απόψεις του κόμματός τους. Τέλος, ορισμένοι εκ της ομάδας των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν σχετικά με την τροποποίηση του επίμαχου άρθρου.
ΑΝΑΛΥΣΗ