Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στην μίνι σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού Νότου για την ενέργεια που έγινε την Παρασκευή στη Ρώμη. Στην ηλεκτρονική της έκδοση επισημαίνει ότι «λίγο πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης διαμορφώνουν τη δική τους στάση» και ότι «οι τέσσερεις ηγέτες απαιτούν να μπει πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου, ενώ θέλουν επιπλέον να καταργήσουν τη σύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με εκείνη του φυσικού αερίου, ώστε να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές». Μεταξύ άλλων η εφημερίδα παραθέτει την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «όταν το κόστος θέρμανσης πενταπλασιάζεται ή εξαπλασιάζεται, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο» και ότι η ενεργειακή κρίση «μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού».
Όπως αναφέρει η Handelsblatt «η ιδέα για τη σύνοδο του Νότου προέκυψε κατά την τελευταία σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες. Ήδη εκεί ο (ιταλός πρωθυπουργός) Ντράγκι είχε ζητήσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Γερμανία φοβάται ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, τις οποίες ωστόσο έχει ανάγκη η ΕΕ, εάν επιδιώκει την απεξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η Γαλλία, που μέχρι τώρα ακολουθούσε συνήθως κοινή πορεία με τις χώρες του Νότου, ακόμη δεν έχει εκφράσει σαφή θέση. Υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το χάσμα ανάμεσα στις βόρειες και τις νότιες χώρες της ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Στο ζήτημα αυτό υπήρχαν διαφορές και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Συμφωνία με Μηταράκη για τη δευτερογενή μετανάστευση;
Στο ζήτημα της δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα επανέρχεται το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL, υποστηρίζοντας ότι έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και την υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσυ Φέζερ, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. «Αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από περίπου 41.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν παγώσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου (Bamf), κάποιες από αυτές εδώ και χρόνια», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. «Ο λόγος είναι ότι οι αιτούντες άσυλο είχαν ήδη λάβει καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, στη συνέχεια όμως ταξίδεψαν στη Γερμανία, όπου έκαναν εκ νέου αίτηση για παροχή ασύλου. Κανονικά θα έπρεπε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ωστόσο η σχετική απόφαση της υπηρεσίας ασύλου εκκρεμεί, επειδή σύμφωνα με την νομολογία των γερμανικών διοικητικών δικαστηρίων δεν τυγχάνουν της απαραίτητης φροντίδας στην Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Είχε προηγηθεί μία συνομιλία ανάμεσα στην υπουργό Εσωτερικών Νάνσυ Φέζερ και τον έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Σε αυτήν οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα βασικά σημεία ενός προγράμματος, με το οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να παράσχει στέγη και φροντίδα στους πρόσφυγες. Ωστόσο ακόμη παραμένει ανοιχτό ποιοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Απέτρεψε»η Ρωσία την χρεωκοπία;
Με ενδιαφέρον αναμενόταν η ανταπόκριση της Ρωσίας στην προθεσμία καταβολής τοκοχρεωλυσίων 117 εκ. δολαρίων, την Τετάρτη. Πρόσφατη προειδοποίηση της Μόσχας για αποπληρωμή χρέους σε ρούβλια απέναντι σε «εχθρικές χώρες» έτρεφε φήμες για μία πιθανή στάση πληρωμών. Όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) «η κατάσταση παρουσιάζεται υπερβολικά συγκεχυμένη σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες, από την Τετάρτη, πληρωμές τοκοχρεωλυσίων, ύψους 117 εκ. δολαρίων για δύο εκδόσεις κρατικών ομολόγων της Ρωσίας. Επιπλέον επίκεινται νέες αποπληρωμές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτύχουν λόγω των κυρώσεων στον τραπεζικό τομέα. Σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε τεχνική πτώχευση, την πρώτη για τη Ρωσία από την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917, όταν οι κομμουνιστές είχαν αρνηθεί να αποπληρώσουν τα χρέη του Τσάρου. Τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg παραθέτουν δηλώσεις επενδυτών που λένε ότι έχουν πληρωθεί. Ωστόσο, στην Ασία δεν φαίνεται να έχουν φτάσει ακόμη τα εμβάσματα. Γερμανός επενδυτής που συμμετείχε σε μία από τις δύο εκδόσεις, επίσης δεν έχει καταγράψει κάποια πληρωμή».
Διαφορετική η εκτίμηση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt: «Φαίνεται ότι η Ρωσία κατάφερε να αποτρέψει μία πτώχευση λόγω δυτικών κυρώσεων», αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι «στη Μόσχα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει εκκινήσει τη διαδικασία αποπληρωμής. ‘Τα χρήματα πληρώθηκαν και μάλιστα σε δολάρια, αν και δεν το περίμενα’ δηλώνει ένας επενδυτής. Άλλοι πιστωτές λένε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει χρήματα, αλλά δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί». Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (NZZ) υπενθυμίζει ότι «μέχρι πρότινος το ρωσικό κράτος, που δεν έχει υπερχρεωθεί και επιπλέον διαθέτει μεγάλα αποθέματα συναλλάγματος λόγω των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, χαρακτηριζόταν οφειλέτης με επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τους οίκους αξιολόγησης. Στο μεταξύ όμως οι αξιολογητές έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στην κατηγορία των κερδοσκοπικών επενδύσεων και θεωρούν πιθανή μία στάση πληρωμών».
Πηγή: DW.com
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News