Σχετικά με τις απειλές χάκερ κατά των ελληνικών τραπεζών, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για μία πολύ σοβαρή υπόθεση και για το λόγο αυτό την έρευνα ανέλαβε αποκλειστικά το «Εθνικό Cert» της ΕΥΠ.
«Είναι σοβαρή οργάνωση αλλά μέχρι στιγμής δεν μας φοβίζει σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί έκαναν μία επίθεση προσπαθώντας να ρίξουν τις ιστοσελίδες τραπεζών και να εμποδίσουν τις υπηρεσίες να τρέξουν. Μας απείλησαν όμως χωρίς να μας δείξουν κάποιο δείγμα, όπως γίνεται στις πολύ σοβαρές υποθέσεις. Χωρίς δηλαδή να μας αποδείξουν ότι έχουν πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία ή να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι έχουν στα χέρια τους κάτι», λέει αρμόδια πηγή.
Η «Armada Collective» είναι μία από τις πιο γνωστές οργανώσεις χάκερ παγκοσμίως που συνηθίζει να απειλεί οικονομικούς στόχους και να ζητά λύτρα σε bitcoins. Πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν απειλήσει τουλάχιστον 20 τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι πρόκειται για την … ελίτ των χάκερ που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου και επικοινωνούν ηλεκτρονικά για τις επιθέσεις τους.
Στο μήνυμα που απέστειλαν στην ΤτΕ γράφουν ότι «η διορία για την καταβολή λύτρων λήγει τη Δευτέρα (σήμερα). Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν 700 bitcoins συστημικές ελληνικές τράπεζες θα δεχθούν επίθεση με στόχο την αλλοίωση απόρρητων τραπεζικών στοιχείων».
Με τη συγκεκριμένη ομάδα έχει ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν το FBI αλλά και η CIA, ενώ από ελληνικής πλευράς την έρευνα έχει αναλάβει η ΕΥΠ. Μία από τις πιο εντυπωσιακές επιθέσεις τους έγινε στο δίκτυο του CERN από όπου ζητήθηκαν λύτρα. Τότε οι χάκερ χτύπησαν τον server μέσω του οποίου λειτουργούσε η ηλεκτρονική αλληλογραφία επιστημόνων που εργάζονται στο πείραμα. Ακόμα και οι «επιστήμονες» που είναι επιφορτισμένοι με την ηλεκτρονική ασφάλεια του CERN έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψιν την απειλή γνωρίζοντας με ποιους έχουν να κάνουν και είχε σημάνει τότε συναγερμός.
Η οργάνωση – «φάντασμα» «Armada Collective» χτυπάει τους στόχους της επιλεκτικά. Συνηθίζει να χρησιμοποιεί αρχικά τη μέθοδο «Distributed Denial of Service attack» (μαζικές επιθέσεις σε μία ιστοσελίδα με σκοπό να βγει εκτός λειτουργίας) για να δείξει τα δόντια της και στη συνέχεια ζητάει λύτρα για να μην συνεχίσει και ολοκληρώσει την επίθεση με κλοπή δεδομένων.
http://www.huffingtonpost.gr/