Εταιρείες ενέργειας στη Γερμανία και την Ουγγαρία έχουν απαντήσει ότι σκοπεύουν να συναινέσουν στο αίτημα του Κρεμλίνου και να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να πληρώνουν για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι με την κίνηση αυτή οι εταιρείες αυτές θα παραβιάσουν τις κυρώσεις που απαγορεύουν τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα (καθώς η μετατροπή των νομισμάτων γίνεται μέσω αυτής).
Με τη Ρωσία να έχει ήδη «κόψει» τις ροές φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν, οι «μη φιλικές χώρες» θα πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank – έναν σε ευρώ ή δολάρια και έναν σε ρούβλια – για να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ποιοι έχουν συμφωνήσει στο αίτημα της Μόσχας και ποιοι όχι;
Η Ουγγαρία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει σε ρούβλια.
Επιπλέον, κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες φυσικού αερίου – όπως η γερμανική Uniper, η ιταλική Eni και η αυστριακή OMV – εξετάζουν και αυτές τρόπους να συναινέσουν στο αίτημα της κυβέρνησης Πούτιν.
Η βουλγαρική Bulgargaz και η πολωνική PGNiG αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι ροές από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.
Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους;
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δηλώσει ρητά ότι δεν σκοπεύει να συναινέσει με αυτά που ζητάει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση της Ε.Ε. για το ζήτημα αυτό, δημιουργείται θέμα παραβίασης των κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου. Η μετατροπή νομίσματος γίνεται μέσω της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, η οποία τελεί υπό κυρώσεις.
«Καθώς η διαδικασία μετατροπής χρειάζεται ένα άγνωστο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, κατά το οποίο το ξένο συνάλλαγμα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια των ρωσικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής τράπεζας, μπορεί να θεωρηθεί και ως δάνειο από τις ευρωπαϊκές εταιρείες», είναι η λογική της Κομισιόν.
Χτες, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι οι λογαριασμοί σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις.
Υπάρχει «παραθυράκι»;
Πιθανόν.
Σύμφωνα με τις οδηγίες Ε.Ε., οι αγοραστές φυσικού αερίου μπορούν να ζητούν από την Gazpro να συμφωνεί ότι η αγορά έχει νομικά ολοκληρωθεί όταν η πρώτη πληρωμή, είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια, έχει κατατεθεί στην Gazprombank. Oποιαδήποτε μετατροπή σε ρούβλια θα γίνεται στη συνέχεια, που σημαίνει ότι οι αγοραστές δεν θα έχουν παραβιάσει πρακτικά τις κυρώσεις.
Μια άλλη επιλογή είναι οι αγοραστές να κάνουν μια δημόσια δήλωση ότι θεωρούν ότι η συναλλαγή έχει ολοκληρωθεί, μόλις πραγματοποιήσουν την κατάθεση σε δολάρια ή ευρώ. Το μόνο εμπόδιο σε αυτό είναι η «ανάγκη για επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά» που προβλέπεται από το διάταγμα Πούτιν.
Με λίγα λόγια, η Gazprom – και ουσιαστικά το Κρεμλίνο – θα πρέπει να συμφωνεί με όλο αυτό.
Η Gazprom και η Gazprombank δεν τελούν υπό ευρωπαϊκές κυρώσεις οπότε οι δύο πλευρές μπορούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για αυτή την πολύπλοκη διαδικασία.
Tέτοιες τακτικές εξετάζουν οι OMV και Uniper. Η δεύτερη έχει δηλώσει ότι αναζητεί «συγκεκριμένους τρόπους πληρωμής» που θα της επιτρέψουν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.
Γιατί η Ρωσία θέλει πληρωμές σε ρούβλια;
Ουσιαστικά, στόχος του Πούτιν είναι να ενισχύσει το ρούβλι και τη ρωσική οικονομία.
Οι κυρώσεις της Δύσης στην αρχή του πολέμου προκάλεσαν «βουτιά» του ρουβλιού και αύξησαν τον κίνδυνο υπερπληθωρισμού. Η Μόσχα, τότε, επέβαλε αυστηρά capital controls σύμφωνα με τα οποία οι ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες έπρεπε να μετατρέπουν σε ρούβλια τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα.
Με τη σειρά της, η κίνηση αυτή έκανε το ρούβλι πιο ελκυστικό στους traders, με αποτέλεσμα το ρωσικό νόμισμα να έχει επανέλθει πλέον σε προπολεμικά επίπεδα.
Σύμφωνα με αναλυτή της Capital Economics, η απόφαση της Μόσχας να «κόψει» τις ροές φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.
Ουσιαστικά, ο Πούτιν δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί όχι μόνο να αντέξει τις κυρώσεις, αλλά να ασκεί και πίεση.
Γιατί η Ρωσία δεν θέλει ευρώ και δολάρια;
Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις. Πρώτον, οι πληρωμές σε ευρώ και δολάρια αυξάνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, τα οποία όμως έχουν «παγώσει» από την αρχή του πολέμου. Η πληρωμή σε ρούβλια στηρίζει τη ρωσική οικονομία σε μια περίοδο που φλερτάρει με την ύφεση.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ρωσία ούτως ή άλλες είχε απομακρυνθεί από τις συμφωνίες σε δολάρια ή ευρώ από τότε που προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Εδώ και χρόνια, η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει τις πληρωμές σε ρούβλια ή γουάν.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης:
Βρυξέλλες: Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι παραβιάζει τις κυρώσεις
Μπερδεμένες οι χώρες της Ε.Ε. με τις οδηγίες της Κομισιόν για το ρωσικό φυσικό αέριο
Capital Economics: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο – Τι σημαίνει
Φυσικό αέριο: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News