Τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (στις 5,05 τεραβατώρες) πέτυχε η χώρα τον Δεκέμβριο, εμπίπτοντας με άνεση στο πλαίσιο που έχει θέσει η Ε.Ε. για μείωση της χρήσης. Παράλληλα, μειώθηκε σημαντικά και ο όγκος εισαγωγών από τη Ρωσία, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο της μείωσης στο μπλοκ.
Σύμφωνα με τα ανάλυση του Green Tank βάσει των στοιχείων του ΔΕΣΦΑ, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τον Αύγουστο ανέρχεται στις 20,4 τεραβατώρες. Πρόκειται για μείωση περίπου 4,55 τεραβατωρών ή 18,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα στην πενταετία και οφείλεται ιδίως στον κλάδο της βιομηχανίας και της ηλεκτροπαραγωγής (με -2,2 τεραβατώρες και -1,6 τεραβατώρες αντίστοιχα).
Ως αποτέλεσμα η χώρα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο που έχει τεθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Σύμφωνα πάντοτε με την ανάλυση του Green Tank, η κατανάλωση μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου μειώθηκε κατά 30,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2022 η κατανάλωση ήταν 19,2% χαμηλότερη σε σχέση με το 2021 και ελαφρώς υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019.
Εισαγωγές ρωσικού αερίου
Μεγαλύτερη πύλη εισόδου για το 2022 αποτέλεσε με διαφορά η Αγία Τριάδα στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, όπου καταγράφηκε αύξηση στις εισαγωγές κατά 35%. Αντιθέτως, μείωση κατά τουλάχιστον 67% κατέγραψαν εισαγωγές ρωσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο. Επίσης, μειωμένες κατά 52,7% ήταν οι εισαγωγές από τον TAP μέσω Νέας Μεσημβρίας και κατά 8,9% από την Τουρκία μέσω Κήπων.
Αθροιστικά για ολόκληρο το 2022 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου προς εγχώρια κατανάλωση μειώθηκαν κατά 68.3% σε σχέση με το 2021. Έτσι, με 8,85 τεραβατώρες και μερίδιο 14,3% μεταξύ των τεσσάρων πυλών εισόδου, το ρωσικό αέριο που προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση έπεσε στην τρίτη θέση από την πρώτη στην οποία βρισκόταν το 2021 με μερίδιο 39.7%.
Μάλιστα, στο πρώτο δεκάμηνο προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν λιγότερο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αθροιστικά μέχρι και τον Οκτώβριο, η Ελλάδα μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου κατά 65,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ-27 ήταν 24.2%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Φυσικό αέριο: Μεγάλη πτώση των τιμών μετά την επιβολή πλαφόν
Πώς απέτυχε το σχέδιο του Πούτιν: Ο καλός καιρός έσωσε την Ευρώπη
Morgan Stanley: Η Ευρώπη θα κάψει μόνο το μισό από το φυσικό αέριο στις αποθήκες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News