Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει και στη χώρα μας η επιδημία του κορωνοϊού.
Οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.) και μάλιστα έχει ήδη κατασκευαστεί η μακέτα του έργου, που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της περιοχής και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ανατεθεί σε ειδικούς μελετητές να συντάξουν την εισήγηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία μαζί με την πρόταση της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, μετά την έγκριση της τεχνικής έκθεσης, θα σταλεί στο Συμβούλιο Επικρατείας για γνωμοδότηση, ώστε να προωθηθεί για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η κατασκευή.
Την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 μάλιστα άρχισαν και τυπικά οι εργασίες στον χώρο όπου και θα κατασκευαστούν οι νέες φυλακές. Σε πρώτη φάση άρχισαν οι κατεδαφίσεις των υπαρχόντων κτηρίων.
Η ιστορία των Φυλακών Κορυδαλλού. “Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε 600 κρατούμενους και συνθήκες ενός καλού ξενοδοχείου”
Πρώτο θέμα στις εφημερίδες της εποχής ήταν η κατασκευή και λειτουργία των νέων φυλακών, που κατασκευάζονταν στην αραιοκατοικημένη περιοχή του Κορυδαλλού.
«Ένα βασικόν κοινωνικόν πρόβλημα που απασχολεί το Ελληνικόν Κράτος επί εκατό και πλέον έτη λύεται επιτέλους με τον καλύτερον δυνατόν τρόπον», έγραφαν οι εφημερίδες.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ευελπιστούσε, ότι με τις νέες φυλακές Αθηνών – Πειραιώς θα άλλαζε τον τρόπο σωφρονισμού των φυλακισμένων.
Η κατασκευή περιελάμβανε «έξι περίπτερα με σύστημα κελλιωτόν απολύτως συγχρονισμένον αλλά και κέντρο ψυχικής και κοινωνικής ερεύνης των καταδίκων», δήλωνε ο τότε αρμόδιος υπουργός Κ. Καλλίας.
Προέβλεπε επίσης μεταξύ άλλων, κέντρο για την ψυχική και κοινωνική μέριμνα των καταδίκων, νοσοκομείο κρατουμένων, τμήμα ανηλίκων και τμήμα κρατουμένων για χρέη. Τα γραφεία της Διοίκησης των Φυλακών βρίσκονταν αρχικά στις αποθήκες και όχι σε ξεχωριστό κτίριο, επειδή οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Το κόστος για την κατασκευή έφτανε τα 28,6 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 16 προέρχονταν από τις δημόσιες επενδύσεις, 11 από τις πωλήσεις οικοπέδων στην περιοχή του Άγιου Σώστη και 1,6 από τον προϋπολογισμό. Τα κελιά δεν είχαν καμία σχέση, με αυτά των φυλακών που ήδη λειτουργούσαν στην περιφέρεια. Ήταν ευρύχωρα και διέθεταν γραφείο, νιπτήρα και λουτήρα. Κυρίως όμως, ήταν ατομικά, καθώς η χωρητικότητα που είχε προβλεφθεί, ήταν για 600 άτομα.
«Όταν ολοκληρωθεί η επίπλωσις δεν θα διαφέρει κατά τίποτα από ένα δωμάτιο σχετικώς καλού ξενοδοχείου», ανέφερε το ρεπορτάζ. Για την λειτουργία των φυλακών Κορυδαλλού απαιτούνταν το κλείσιμο όλων των άλλων σωφρονιστικών καταστημάτων και κυρίως των διαβόητων φυλακών της Καλλιθέας. Πριν από τον Κορυδαλλό, οι φυλακές είχαν σχεδιαστεί να κατασκευαστούν στην περιοχή του Αγίου Σώστη.
Πηγή κειμένου: Μηχανή του Χρόνου
Πηγή: YouTube/ Up Stories