Κρίσιμο τετ-α-τετ Σταθάκη με Τρόικα από τις 11 το πρωί – «Παίζεται» η τύχη της προστασίας της α΄κατοικίας – Προς συμφωνία για την νέα Ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων
Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των δανειστών. Μετά τις «κίτρινες κάρτες» που δέχτηκαν χθες και προχθές οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σειρά παίρνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης να βρεθεί αντιμέτωπος από τις 11 το πρωί με τις άγριες διαθέσεις των δανειστών. Και ενώ αυτοί φάνηκε πως επέστρεψαν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, ειδικά στα τραπεζικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα με τον κύριο Σταθάκη, η κόντρα άρχισε ήδη από χθες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που υπήρξε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και Τραπέζης της Ελλάδος, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να υψώσει «τείχος» στην πώληση των κόκκινων δανείων, καταθέτοντας την άποψη να μην εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ οι πωλήσεις αυτών από τις τράπεζες σε funds. Στη φάση αυτή, ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει ότι επιτρέπεται η πώληση προβληματικών δανείων από τράπεζες σε funds, πλην των εξαιρέσεων που έχουν προσωρινά τεθεί στις περιπτώσεις όπου έχει μπει υποθήκη η μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. Μετά από δύο παρατάσεις, η προθεσμία εκπνέει στις 15 Απριλίου και οι δανειστές (ΔΝΤ και ΕΚΤ) επιμένουν ότι δεν πρέπει ο νόμος να προβλέπει καμία εξαίρεση.
Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις αυτές σημαίνει πως, και αν ακόμα χάσει τη μάχη για τις εξαιρέσεις, τα δάνεια θα πωλούνται με «καπέλο» τον ΦΠΑ και έτσι γίνονται λιγότερο δελεαστικά για τα funds. Οι εκρόσωποι των θεσμών αντέδρασαν, θεωρώντας πως τέτοια εμπόδια ακυρώνουν το μέτρο που αυτοί προωθούν. Από πλευράς της η κυβέρνηση αντέτεινε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξάνει τον ΦΠΑ πχ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά να απαλλάσσει τα funds που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα κόκκινα δάνεια. Επικαλείται μάλιστα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, με βάση την εμπειρία της Ιρλανδίας. Οι ξένοι τεχνοκράτες που μετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν πως ήταν αρμόδια για τραπεζικά θέματα μόνο, οπότε το θέμα παραπέμφθηκε για να το εξετάσουν και τα τεχνικά κλιμάκια που είναι αρμόδια για τα θέματα φορολογίας.
Επί της ουσίας πάντως, ειδικά το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν δέχονται να κάνουν «εκπτώσεις» στις απαιτήσεις τους για τα δάνεια, που τα θεωρούν άσχετα από το «ζύγι» όπου έχουν μπει το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό από τη μια και το μεταναστευτικό από την άλλη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης θα δώσει και δεύτερη μάχη σήμερα με το «κουαρτέτο», για τα θέματα των αγορών, της ανταγωνιστικότητας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Πιο εύκολη δουλειά φαίνεται πως θα έχει το βράδυ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπου ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Τρύφωνας Αλεξιάδης θα παρουσιάσει το σχέδιο για την νέα ανεξάρτητη υπηρεσία είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Οι διατάξεις για την αυτονόμηση της ΓΓΔΕ από υπουργείου Οικονομικών, στα πρότυπα των Ανεξάρτητων Αρχών, έχουν συζητηθεί εκτενώς από τα τεχνικά κλιμάκια και φαίνεται πως βρίσκονται σε τελικό στάδιο προ της συμφωνίας.
Αναφερόμενος στις αλλαγές αυτές, σε ομιλία του σε φορολογικό συνέδριο, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται και «για πρώτη φορά ένας κρατικός φορέας αυτού του μεγέθους και αυτής της σπουδαιότητας για τη λειτουργία του κράτους αποκόπτεται από τον ιεραρχικό και λειτουργικό έλεγχο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, με σκοπό να λειτουργήσει ανεπηρέαστα από κομματικές και πολιτικές και επιρροές». Θα λογοδοτεί πλέον στη Βουλή των Ελλήνων «και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για τη μετεξέλιξη της ΓΓΔΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» -στο πλαίσιο της οποίας προανήγγειλε και τη λειτουργία Φορολογικής Ακαδημίας.
Πηγή protothema.gr