Για εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση μιλά ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι η εγγραφή των αποφοίτων κολεγίων στο ΤΕΕ παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό των βουλευτών αναφορικά με την τροπολογία που «υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».
Ο κ. Φίλης αναφέρει ότι έτσι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των πανεπιστημίων (μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) «θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα».
«Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, ποιότητας κατασκευών, μελετών, υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αφού κριτήριο για σπουδές και εύρεση δουλειάς γίνεται η δυνατότητα πληρωμής ή όχι διδάκτρων στα κολέγια», προσθέτει.
Σχολιάζει ότι «έτσι εννοεί η κυβέρνηση την αξιοκρατία και την “στήριξη στη μεσαία τάξη”: με την επαγγελματική της υποβάθμιση!».
Σημειώνει δε ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε ανάλογη ρύθμιση ένταξης των πτυχιούχων ΤΕΙ στους επαγγελματικούς φορείς, παρότι είχε υπάρξει διάλογος και καταρχήν συμφωνία μαζί τους, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον αναφέρει ότι με τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση «θεσμοθέτησε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από ιδιωτικά ΙΕΚ με… κατατακτήριες εξετάσεις», μιλώντας για άλλη μια «ρύθμιση δώρο» στην ιδιωτική εκπαίδευση «κι αυτό, όταν με την “κλιμακωτή βαθμολογία” δυσκολεύει την εισαγωγή των νέων στα δημόσια πανεπιστήμια, δημιουργώντας για τους ιδιώτες πελατεία δίχως κόπο».
Ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «τίποτα από αυτά δεν πρέπει να ισχύσει», καθώς «το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο, έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η ρύθμιση παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος».
Προσθέτει ότι «αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία που δίνουν ποικιλώνυμα και αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, σε βάρος των πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων».
Ο κ. Φίλης αναφέρει καταληκτικά ότι «καλό είναι στο μεταξύ, να το γνωρίζουν αυτό γονείς και μαθητές, για να μην παρασύρονται σε επιλογές που θα τους κοστίσουν και σε χρήμα και σε ποιότητα εκπαίδευσης».
Σημειώνει ότι «πρώτιστο καθήκον του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για όλους τους Έλληνες και όχι η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης» και τονίζει ότι «αυτό θα είναι το καθήκον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».