Home / Κόσμος / Φάουτσι: Δεν χρειάζονται οι ΗΠΑ το εμβόλιο της ΑstraZeneca

Φάουτσι: Δεν χρειάζονται οι ΗΠΑ το εμβόλιο της ΑstraZeneca

«Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα και αν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)», δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι. Οπως εξήγησε, η Ουάσιγκτον έχει συνάψει αρκετά συμβόλαια με άλλες φαρμακοβιομηχανίες, εξασφαλίζοντας την εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού και πιθανώς τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων το φθινόπωρο. Oι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι κρατήσεις στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. 

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι αναφορές για εγκεφαλικές θρομβώσεις εξαιτίας του συγκεκριμένου εμβολίου στη Βρετανία και παγκοσμίως. Ομως, οι περιπτώσεις παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες και, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερέχουν των κινδύνων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγείας, στη χώρα έχουν καταγραφεί 22 περιστατικά εγκεφαλικής θρόμβωσης και οκτώ θρομβοκυτοπενίας μετά τον εμβολιασμό. Στην Ολλανδία, έχουν καταγραφεί πέντε τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 400.000 εμβολιασθέντων, που αφορούσαν γυναίκες, 25 έως 65 ετών. Οι θρόμβοι εμφανίστηκαν περίπου επτά έως δέκα ημέρες από τον εμβολιασμό.
Μία τραγωδία χωρίς τέλος εξελίσσεται στη Βραζιλία, που τον Μάρτιο θρήνησε, εξαιτίας της COVID-19, περισσότερους από 58.000 νεκρούς. Στο Σάο Πάολο, ο αριθμός των νεκρών είναι τέτοιος που οι εργαζόμενοι στα νεκροταφεία αναγκάζονται να πραγματοποιούν διαρκώς εκταφές δημιουργώντας χώρο για τα νέα θύματα της πανδημίας. Σε πολλές περιπτώσεις, πραγματοποιούνται ταφές μέσα στη νύχτα για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ οι δημοτικές αρχές παραδέχθηκαν ότι πρέπει να εκπονήσουν νέα σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν ποια είναι αυτά. Οι λοιμωξιολόγοι, πάντως, έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει βιώσει ακόμα τα χειρότερα, καθώς το πρόβλημα της διασποράς διογκώνεται εξαιτίας των διαρκών επιθέσεων του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των μετακινήσεων. Ενας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η ιδιαιτέρως βραδεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Δεν αποκλείεται τελικά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βραζιλίας να γίνει, πολιτικό αυτή τη φορά, θύμα του κορωνοϊού. Ο Μπολσονάρο διαρκώς απομονώνεται, με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων να παραιτούνται ομαδικά και τον επιχειρηματικό κόσμο να λαμβάνει σαφείς αποστάσεις. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του μειώνονται συνεχώς από την αρχή του χρόνου. Τον Μάρτιο, το 54% των Βραζιλιάνων αποδοκίμαζε τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ τον Ιανουάριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%.
Τέλος, αργά χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τους συμπατριώτες του, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, να μη συναντήσουν άτομα από άλλα νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους επ’ ευκαιρία του Πάσχα, τονίζοντας ότι τα εμβόλια δεν προσδίδουν «100% προστασία» από την COVID. Αντιθέτως, το αμερικανικό Κέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Nοσημάτων (CDC) επέτρεψε στους πλήρως εμβολιασθέντες να συναντηθούν με τους οικείους τους σε κλειστούς χώρους χωρίς καν μάσκα.

ΗΠΑ
Astrazeneca
Κορωνοϊός

Πηγή

About kathimerini