Πλήρως θωρακισμένο απέναντι στις δημοσιονομικές πιέσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία εμφανίζεται το κρατικό ταμείο, το οποίο, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προχωρήσει σε πλήρη αντικατάσταση όλων των πόρων (40,7 δισ. ευρώ) που χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, ταμειακά διαθέσιμα υπήρχαν πάντα και δεν ήταν ανακάλυψη κάποιας κυβέρνησης. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι παλαιότερα ήταν διάσπαρτα σε διάφορους λογαριασμούς, σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος και μετά το 2014 διαμορφώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκεντρωτική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους και πλέον, τα τελευταία χρόνια διατηρούνται σε ένα λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Τον Μάρτιο του 2020, το «ταμείο» είχε 36,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25,9 δισ. ευρώ ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και τα 10,7 δισ. ευρώ ήταν τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έπληξε ξαφνικά και βαθιά την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας (όπως και παγκοσμίως), το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στις αγορές. Συγκεκριμένα, και παρά το γεγονός ότι επί 15 μήνες τα δημόσια έσοδα είναι μειωμένα και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί σημαντικά, το πακέτο στήριξης έφτασε τα 40,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2020-2021. Παράλληλα, το Δημόσιο προχώρησε για δεύτερη φορά από το καλοκαίρι του 2019 σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί με ιδιαίτερα υψηλό κόστος.
Η διαχείριση του “Ταμείου”, όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, πέτυχε να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στα 36,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,2 δισ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα 2,4 δισ. ευρώ που είναι τα πιστωτικά έσοδα από την τελευταία έξοδο στις αγορές (θα εμφανιστούν στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου την ημερομηνία διακανονισμού της έκδοσης, δηλαδή στις 18.06.2021) και τα 14,9 δισ. ευρώ είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η διατήρηση των διαθεσίμων σε υψηλό επίπεδο έγινε εφικτή μέσω:
των επιτυχημένων εξόδων στις αγορές, καθώς από τον Ιούλιο του 2019 η Ελλάδα έχει αντλήσει 27,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μάλιστα με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
των εκδόσεων εντόκων γραμματίων που έφεραν στο “ταμείο” 4,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η τελευταία δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου έγινε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.
των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με την Ελλάδα να έχει ενισχυθεί με 5,2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE
των δόσεων από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs. Σε λιγότερο από δύο χρόνια αποδεσμεύτηκαν τρεις δόσεις ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1,9 δισ. ευρώ. Και αναμένεται να προστεθούν επιπλέον 645 εκατ. ευρώ από την εκταμίευση και της 5ης δόσης.
των πράξεων επαναγοράς και επανέκδοσης υφιστάμενων ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη, από την αρχή του έτους αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ.
Συνολικά, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, έχουν προστεθεί στο Ταμείο της χώρας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, 33,6 δισ. ευρώ και 40,7 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2019.
Money Review