Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν χίλιους ανθρώπους στις ταραχές που σημειώνονται τις έξι τελευταίες νύχτες στην Τυνησία, σύμφωνα με καταμέτρηση μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), που έκαναν λόγο για υπερβολική χρήση βίας και διώξεις για απλές αναρτήσεις στο Facebook.
Επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, όμως παρέμειναν πιο περιορισμένα απ’ ό,τι τις προηγούμενες νύχτες.
Στη Σμπέιτλα ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία έπειτα από φήμες για τον θάνατο ενός νεαρού που τραυματίστηκε τις προηγούμενες ημέρες από φυσίγγιο δακρυγόνου.
Το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε τον θάνατο αυτόν, λέγοντας ότι ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες τραυματίστηκε ο νεαρός, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Σους (ανατολικά).
Επεισόδια ξέσπασαν επίσης, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σε δήμους γύρω από τη Σίντι Μπουζίντ, μια υποβαθμισμένη πόλη στο εσωτερικό της χώρας απ’ όπου ξεκίνησε η εξέγερση που οδήγησε στην εκδίωξη του Μπεν Άλι από την εξουσία πριν από δέκα χρόνια.
Από το βράδυ της Παρασκευής νέοι λαϊκών συνοικιών αντιπαρατίθενται με την αστυνομία σε ένα πλαίσιο ισχυρών κοινωνικών εντάσεων, καθώς η πανδημία έχει καταστρέψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει διαταράξει βαθιά τη λειτουργία των σχολείων.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 600 συλλήψεις, στην πλειονότητά τους ανηλίκων. Αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν στο AFP πως συνολικά συνελήφθησαν 70 άνθρωποι το βράδυ της Τρίτης και το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με καταμέτρηση ΜΚΟ, “έχουν συλληφθεί 1.000 άτομα”, ανάμεσά τους πολλοί ανήλικοι, δήλωσε ο Μπάσεμ Τρίφι, της τυνησιακής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LTDH), κάνοντας λόγο για “αυθαίρετες” συλλήψεις.
“Ορισμένοι συνελήφθησαν χωρίς να έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις, έπειτα από έφοδο στα σπίτια τους”, πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου όπου συμμετείχαν δέκα οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η LTDH, το συνδικάτο των δημοσιογράφων ή ακόμη η τυνησιακή ‘Ενωση Νέων δικηγόρων.
Σε βάρος άλλων ασκήθηκαν διώξεις ή φυλακίστηκαν για τις μαχητικές τους ενέργειες ή για αναρτήσεις στο Facebook υποστηρικτικές προς το κίνημα διαμαρτυρίας. Τουλάχιστον ένας κινδυνεύει να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι ετών, σύμφωνα με τις ΜΚΟ.
“Ζητάμε από τη δικαιοσύνη να παρακολουθεί στενά αυτές τις υποθέσεις, δεν θα επιλυθεί η κρίση με αυτόν τον τρόπο, το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει την απόσταση ανάμεσα στον λαό και την κυβέρνηση”, είπε ο Τρίφι.
Σε μια ανακοίνωση, οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν για τις “συνέπειες των βίαιων πρακτικών των δυνάμεων ασφαλείας (…) οι οποίες το μόνο που θα κάνουν (…) είναι να επιδεινώσουν την κρίση απόρριψης του Κράτους”.
Οι ΜΚΟ κάλεσαν τη δικαιοσύνη να ερευνήσει τις παραβιάσεις, την κακομεταχείριση καθώς και την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων.