«Όλοι ενωμένοι απέναντι στον λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης»: Με αυτό το μήνυμά του χθες το βράδυ, και λίγο μετά την επιβεβαίωση της εκλογικής του νίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε και το πρώτο στίγμα της αντιπολιτευτικής γραμμής που προτίθεται να ακολουθήσει ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Θα είναι μια αξιωματική αντιπολίτευση με εξαιρετικά χαμηλή, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, πρόθεση συναινέσεων και με δυναμική αναδιάταξης στρατηγικών, τοποθετήσεων και συσχετισμών σε όλο το πολιτικό σκηνικό.
Τηλεφώνημα Τσίπρα σε Κυριάκο
Στο Μαξίμου η ανάδειξη Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ αντιμετωπίστηκε αποστασιοποιημένα και θεσμικά. Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι «είναι θετικό το γεγονός πως μπαίνει τέλος στην στρατηγική κρίση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ταυτόχρονα ωστόσο ήταν εμφανή και κάποια στοιχεία πολιτικού αιφνιδιασμού Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε από νωρίς χθες το βράδυ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συνεχάρη και συμφώνησαν να συναντηθούν εντός της εβδομάδας.
Είναι, όμως , μια συνάντηση από την οποία ελάχιστες προσδοκίες ουσίας μπορούν να υπάρξουν σε ό,τι αφορά την συναίνεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν άφησε σχεδόν κανένα περιθώριο συνεννόησης στο μέτωπο του ασφαλιστικού, και υπεραμύνθηκε σθεναρά των σκληρών θέσεων και επιλογών που είχε κάνει ως υπουργός της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε θέματα απολύσεων, δημόσιας διοίκησης και αναδιάρθρωσης του κράτους.
Ως εκ τούτων, το Μαξίμου απλώς αναμένει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναβεβαιώσει το εν λόγω φιλελεύθερο δόγμα και ως πρόεδρος της ΝΔ να επανακαθορίσει και τη δική του πολιτική τακτική απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Μάχη με ταξικό πρόσημο
Σ’ αυτόν τον επανακαθορισμό, η πρώτη προφανής πολιτική απάντηση θα είναι η αντιπαράθεση με ταξικό πρόσημο και η προβολή του κοινωνικού προφίλ της αριστεράς, έστω και μέσα στο στενό μνημονιακό πλαίσιο, κόντρα στον σκληρό φιλελευθερισμό.
Σύμφωνα με αρκετά κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για τον Αλέξη Τσίπρα – πόσο μάλλον, εάν στην πρώτη γραμμή της Νέας Δημοκρατία βρεθούν ξανά και στελέχη της λεγόμενης «σκληρής δεξιάς», όπως ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, που στήριξαν προεκλογικά τον νέο πρόεδρο του κόμματος.
Παρά την εκτίμηση αυτή όμως, έμπειροι παράγοντες του κυβερνητικού επιτελείου δεν κρύβουν και τον προβληματισμό τους για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πολιτικό τοπίο, καθώς αίρεται το μονοπώλιο του «νέου» και, ταυτόχρονα, δημιουργείται εναλλακτικός πόλος στις παρυφές του κεντρώου χώρου, έστω και από την πλευρά της δεξιάς.
Οι ίδιοι παράγοντες απορρίπτουν μεν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί στήριξης του Μαξίμου στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η νίκη Μητσοτάκη κάνει πιο σύνθετες τις τάσεις του εκλογικού σώματος, με δεδομένη και την αναπόφευκτη μνημονιακή φθορά της κυβέρνησης. Και δεν κρύβουν, επίσης, την ανησυχία τους για ενδεχόμενη σκλήρυνση της στάσης μιας μερίδας τουλάχιστον των πιστωτών, που μπορεί να βλέπουν έναν νέο, εν δυνάμει φιλελεύθερο σύμμαχο στην Ελλάδα.
Η αγωνία των ΑΝ.ΕΛ.
Πολύ πιο έντονος, έως και ηχηρός, είναι ο προβληματισμός στους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Ελληνες, που βλέπουν κίνδυνο ανάνηψης της τελματωμένης δεξιάς, από την οποία και άντλησαν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνας Χρυσοβελόνη είναι ενδεικτική της αγωνίας για ενδεχόμενες εκλογικές διαρροές προς τη ΝΔ: «Η Νέα Δημοκρατία θα γίνει πλέον ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο κόμμα που θα εξυπηρετεί μόνο τους σκοπούς της ολιγαρχίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: « Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ με τις αρχές τους αποτελούν το μόνο συνεχιστή της πορείας που χάραξε και εφάρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Το SMS του Θεοδωράκη και το ΠΑΣΟΚ
Αντίστοιχου τύπου ανησυχίες φέρνει η εκλογή Μητσοτάκη και στο Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της ΝΔ με ένα SMS στο οποίο έγραψε: «Μπράβο σου ελπίζω να στρέψεις το καράβι της ΝΔ σε προοδευτικές όχθες».
Εντός του Ποταμιού, ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για απ’ ευθείας στροφή κάποιων στελεχών του κόμματος στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για στελέχη που διατηρούσαν, και διατηρούν, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τάσσονταν, επίσης ανοιχτά, υπέρ της ύπαρξης ενός καθαρά φιλελεύθερου πολιτικού σχηματισμού.
Στο ΠΑΣΟΚ, τέλος, η εκλογή Μητσοτάκη φαίνεται απλά να επισφραγίζει και να ενισχύει την επιλογή της σκληρής πόλωσης, τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας. Η μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θεωρείται μονόδρομος από τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς οποιαδήποτε ένδειξη συναίνεσης εκτιμάται ότι θα άφηνε τη Νέα Δημοκρατία να εισπράττει προνομιακά μόνη τα πολιτικά οφέλη της σκληρής αντιπολίτευσης…