«Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δίκιο του και για να διεκδικήσουμε η χώρα να μπορεί σε συνθήκες σταθερότητας να έχει προοπτική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευχόμενος στους βουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ’ όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένθεση». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».
Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». «Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».
«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος του χρέους και η προσπάθεια που έκανε επ’ αυτού στη ΓΣ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ένα κατάλληλο βήμα”. Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική». «Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι’ αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.
Επισήμανε ότι αυτή η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας, «έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη αυτή μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε έτοιμοι και ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις».
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια γύρω από το θέμα των επενδύσεων, να παραδεχτεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον κάλεσε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας ώστε να διασφαλίσει η κυβέρνηση:
-την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας,
-την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,
-την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας
-τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του σε επισημάνεις προς τους υπουργούς και τους βουλευτές, ενώ έκανε σαφή αναφορά για διόρθωση του νόμου που αφήνει «παράθυρα» στην επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.
«Όταν κάνουμε λάθος οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως, όταν το διαπιστώνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο «νόμος Μητσοτάκη», που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια, ήταν κατάπτυστος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλά που τον κατάργησε. Ωστόσο, σημείωσε ότι «όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε».
Λάθη θα γίνονται, είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά «το ζητούμενο είναι να τα αντιμετωπίζουμε ριζικά και αποτελεσματικά όταν τα συνειδητοποιούμε».
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους, αλλά με τρόπο συντεταγμένο, στον σωστό χρόνο και μετά από σοβαρή διαβούλευση και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς συνεννόηση.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, «με οδηγό μας τη συλλογικότητα, την πολιτική συνεννόηση και τη συμμετοχή όλων, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο δημοκρατίας, πρότυπο συλλογικής σκέψης αλλά και δράσης».