Παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, ο ιός του MERS δείχνει να μεταδίδεται μόνο μέσω των νοσοκομείων και δεν έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, καθησυχάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτείνοντας μάλιστα να ξανανοίξουν τα σχολεία.
Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή σε κοινή συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ και του νοτιοκορεατικού υπουργείου Υγείας, συνολικά 145 άνθρωποι μολύνθηκαν και 15 πέθαναν στη στη χειρότερη επιδημία MERS που έχει καταγραφεί εκτός της Μέσης Ανατολής, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός το 2012. Οι ασθενείς που υπέκυψαν ήταν όλοι ηλικιωμένοι και με προηγούμενα προβλήματα υγείας.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται στα σχολεία, στις δημόσιες μεταφορές ή άλλους δημόσιους χώρους εκτός των νοσοκομείων, ανέφερε ο Κεΐζι Φουκούντα, υποδιευθυντής του ΠΟΥ σε θέματα ασφάλειας υγείας.
Ο συνωστισμός στα εφημερεύοντα φαίνεται ότι διευκόλυνε την εξάπλωση του ιού σε άλλους ασθενείς και στο υγειονομικό προσωπικό, επισήμανε.
Σχεδόν όλα τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από επαγγελματικό ταξίδι στη Μέση Ανατολή και επισκέφθηκε αρκετά νοσοκομεία πριν διαγνωστεί στις 20 Μαΐου.
Ο Φουκούντα επισήμανε ότι η επιδημία δείχνει να τροφοδοτήθηκε από την τάση των Νοτιοκορεατών να «ψωνίζουν για γιατρούς» επισκεπτόμενοι πολλά νοσοκομεία πριν αρχίσουν θεραπεία.
Συγγνώμη για το χειρισμό της κατάστασης αναγκάστηκε να ζητήσει το Ιατρικό Κέντρο Samsung, μεγάλο νοσοκομείο της Σεούλ, στο οποίο ιχνηλατήθηκαν δεκάδες κρούσματα. Ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει τις περισσότερες υπηρεσίες του, όπως έχει ήδη κάνει ένα ακόμα νοσοκομείο. Το Ιατρικό Samsung απολογήθηκε που έγινε επίκεντρο της επιδημίας και «δεν διαχειρίστηκε σωστά το προσωπικό στη μονάδα επειγόντων περιστατικών».
Όπως ανέφερε ο Φουκούντα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει μειωθεί και τα χειρότερα ίσως έχουν περάσει. Τόνισε πάντως ότι η επιδημία είναι περίπλοκη και η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη.
Πρότεινε επίσης να ξανανοίξουν τα σχεδόν 3.000 σχολεία που έκλεισαν λόγω του ιού, ένα μέτρο που προκαλεί φόβο στον πληθυσμό χωρίς «να ανακλά τον πραγματικό κίνδυνο».
Σχεδόν 5.000 άνθρωποι θα πρέπει ωστόσο να παραμείνουν σε καραντίνα λόγω προηγούμενων πιθανών επαφών τους με ασθενείς.
Ο κοροναϊός του MERS προκαλεί επικίνδυνη πνευμονία και στην ίδια οικογένεια με τον ιό του SARS, του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που σκότωσε περίπου 800 ανθρώπους στην επιδημία του 2002-03.
Το MERS είναι πιο επικίνδυνο, με τη θνησιμότητα να κυμαίνεται γύρω στο 40%, μεταδίδεται όμως πιο δύσκολα από το SARS, πιθανότατα από σταγονίδια στον αέρα.
πηγή:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500004711#ref=latestarticles