Το 86% των ενοίκων μονάδων φροντίδων ηλικιωμένων, ήτοι 10.951 άτομα έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir.
Υπολογίζεται ότι εντός ενός μηνός και με το τέλος της εμβολιαστικής εκστρατείας στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι ηλικιωμένοι αυτοί πολίτες θα έχουν πλέον ανοσία απέναντι στον ιό. Αβέβαιο είναι σήμερα ακόμα, εάν η χώρα θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο της συλλογικής ανοσίας.
Οι επαγγελματικές ενώσεις του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων εκφράζουν πάντως την ανησυχία τους σχετικά με τη βούληση των μελών τους να εμβολιαστούν, καθώς οι αμφιβολίες και οι φόβοι παραμένουν. Μέχρι στιγμής, το 28% του προσωπικού των εν λόγω μονάδων στις Βρυξέλλες, ήτοι 2.657 άτομα, έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Άλλοι θα εμβολιαστούν κατά τη δεύτερη φάση της εκστρατείας, εντός των επόμενων ημερών.
Ο Υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Βρυξελλών, Alain Maron, εκτιμά ότι το ποσοστό συμμετοχής είναι μεταξύ 50% και 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία των μονάδων. Ο ίδιος θεωρεί το ποσοστό αυτό ενθαρρυντικό, αν και αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να πειστεί και ο τελευταίος εργαζόμενος σε μονάδες να εγκαταλείψει τους δισταγμούς του.
Tην ίδια ώρα, η βρετανική μετάλλαξη του ιού σταδιακά εξελίσσεται σε κυρίαρχο στέλεχος του ιού στο Βέλγιο, όπου ήδη χρεώνεται περίπου το 25% των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον βιοστατιστικολόγο ων Πανεπιστημίων Leuven και Hasselt, Geert Molengerghs
ο οποίος μίλησε στο δημόσιο φλαμανδικό δίκτυο VRT.
“Η κατάσταση είναι ανησυχητική λόγω των δεδομένων, που έχουν ανοδική τάση, αλλά και των πολλών εστιών έξαρσης. Αυτό δεν είναι εντελώς απροσδόκητο, δεδομένης της εμπειρίας σε χώρες, όπως το ΗΒ, η Ιρλανδία και η Σκωτία, όπου η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος “οδήγησαν στην ταχεία επιδείνωση των δεδομένων”, σημείωσε.
¨Εμείς στο Βέλγιο κερδίσαμε λίγο χρόνο, επειδή δεν προχωρήσαμε σε άρση των μέτρων, αλλά γνωρίζουμε εδώ και μέρες ή εβδομάδες ότι το βρετανικό στέλεχος κυκλοφορεί στη χώρας μας”, τόνισε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, από 15 μέχρι και 21 Ιανουαρίου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων στο Βέλγιο είναι 2.051, αυξημένος κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano. Τις τελευταίες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.812 νέα κρούσματα στη χώρα.
Το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είναι 693.666.
Ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων κατά το ίδιο διάστημα είναι 49,6 (-4,1%), ενώ το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας είναι 20.779 (10.484 στη Φλάνδρα, 7.634 στη Βαλλονία και 2.661 στις Βρυξέλλες). Χθες έχασαν τη ζωή τους 53 άτομα λόγω κορωνοϊού.
Τις τελευταίες επτά ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος εισαγωγών είναι 136,6 (+19%). Χθες πραγματοποιήθηκαν 105 νέες εισαγωγές.
Σήμερα νοσηλεύονται 1.923 άτομα στα νοσοκομεία της χώρας (+2%), εκ των οποίων 322 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (-2%).
Ο αριθμός μολύνσεων που αναλογεί σε 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι 247,9 (+18%), ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι στο 1,11. Τέλος, το ποσοστό θετικότητας είναι 5,6%.
Την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 41.500 τεστ ανά ημέρα.
Στο Βέλγιο έχουν ήδη συνολικά εμβολιαστεί 189.312 άτομα με την πρώτη δόση του εμβολίου και 584 με τη δεύτερη, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,06% του ενήλικου πληθυσμού.