Home / GREEN ECONOMY / Το υψηλό κόστος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

Το υψηλό κόστος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2023 και από τα 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους. Το σχέδιο αυτό, όμως, θα κοστίσει και στην οικονομία και ενδεχομένως και στο περιβάλλον.
Το μπλοκ των 27 θέλει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 155 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο (που ισχύει τώρα) σε περίπου 55 δισ. κυβικά μέτρα το 2023. 

Μπορεί να πάρει περίπου 10 δισ. κυβικά μέτρα από υπάρχοντες αγωγούς από τη Νορβηγία, την Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν. Θα χρειαστεί, όμως, να πάρει πενταπλάσια από αυτή την ποσότητα σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η Ευρώπη έχει αρκετή χωρητικότητα για εισαγωγές για να πράξει κάτι τέτοιο, ωστόσο θα δημιουργηθούν το πρόβλημα της μεταφοράς παραπάνω καύσιμου στο μπλοκ. Η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν πολλούς σταθμούς για LNG.
Ωστόσο, η Γερμανία – η μεγαλύτερη εισαγωγέας αερίου του μπλοκ – δεν έχει κανέναν, καθώς μέχρι πρότινος βασιζόταν στους ρωσικούς αγωγούς. Τώρα σχεδιάζει δύο εγκαταστάσεις για LNG, οι οποίες όμως θα χρειαστούν χρόνια για να χτιστούν.
Μετά, υπάρχει το θέμα της προμήθειας. Με τη βοήθεια της Ουάσινγκτον, η Ευρώπη εισήγαγε ικανοποιητική ποσότητα LNG τους πρώτους δύο μήνες του 2022, όμως θα είναι πολύ ακριβό να κερδίσει τόσο μεγάλο μέρος της περιορισμένης παγκόσμιας αγοράς spot επ’ αόριστον.
Σε αυτό τον αγώνα για την αγορά LNG, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να βρει μπροστά της την Κίνα – η οποία επίσης εισάγει μεγάλο μέρος του LNG της – ενώ διαφαίνεται ο κίνδυνος ότι οι δύο κολοσσοί θα μπουν σε «πόλεμο» προσφορών.
Η Ευρώπη μπορεί να μειώσει το κόστος του LNG υπογράφοντας μακροχρόνια συμβόλαια για την επέκταση εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ ή το Κατάρ. Το νωρίτερο που θα μπορούσαν να δουλέψουν αυτές είναι το 2024.
Η Ε.Ε. σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτιρίων και των κατοικιών για να «σώσει» 14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 10 δισ. κυβικών μέτρων από τη μείωση 1 βαθμού Κελσίου της θέρμανσης στα κτίρια. Εντούτοις, είναι γνωστό ότι το μπλοκ δεν πετυχαίνει πάντα τέτοιους στόχους.
Αν δεν πετύχουν αυτά τα μέτρα, υπάρχουν και πιο «βρόμικες» επιλογές. Προς το παρόν, τα σχέδια της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνουν την ενεργοποίηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν έως και 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι επενδυτές έχουν μερικούς τρόπους να συμμετάσχουν στο «πράσινο» σχέδιο της Ε.Ε. Οι προμηθευτές ενεργειακής απόδοσης Schneider Electric και ABB ήδη έχουν κέρδη. Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών Vestas, Nordex και Siemens Gamesa φαίνεται ότι θα έχουν και αυτοί κέρδη, αν και είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον πληθωρισμό. Οι εταιρείες ΑΠΕ Iberdrola, Enel και EDP πιθανότατα θα ωφεληθούν επίσης, όπως και οι προμηθευτές LNG Shell, Equinor και Cheniere Energy, αν και ορισμένες από αυτές τις εταιρείες αντιμετωπίζουν κίνδυνο απροσδόκητων φόρων.
Παραμένει ασαφές ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό για το υψηλότερο κόστος ενέργειας. Το πιο πιθανό είναι ότι τον «βραχνά» θα τον μοιραστούν σε μεγάλο βαθμό οι κυβερνήσεις, οι καταναλωτές και οι εταιρείες. Η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά η οικονομία της θα χτυπηθεί.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal
Διαβάστε επίσης:
Μόσχα προς Ε.Ε.: Θα πληρώνετε τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό
Κομισιόν: Ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Bloomberg: Πώς διαμορφώνεται η νέα παγκόσμια ενεργειακή τάξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview