Στην… προσπάθεια της ΕΠΟ να βγάλει κάποια απόφαση για την κλήση της ΑΕΚ σε απολογία, σχετικά με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Αύγουστο(!), προ ημερών η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ομοσπονδίας είχε καλέσει την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ να υποβάλει υπόμνημα με τις θέσεις της, σχετικά με τις κρίσεις που έκανε για τα θεσμικά πρόσωπα που ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το εν λόγω υπόμνημα κατατέθηκε από τον νέο νομικό εκπρόσωπο της ΑΕΚ Πέτρο Καϊμακάμη και το πλήρες κείμενό του δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ώρα για Σπορ. Διαβάστε το αναλυτικά:
Κατόπιν άσκησης της από 24-8-2015 πειθαρχικής δίωξης διαβιβάστηκε στο Δικαστικό Τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ε.Π.Ο. η από 3-11-2015 τελική έκθεση της Ερευνήτριας του Ερευνητικού Τμήματος και μας γνωστοποιήθηκε ότι προτάθηκε η διεξαγωγή δικαστικής διαδικασίας σε βάρος μας αναφορικά με τα περιγραφόμενα στην ως άνω έκθεση πειθαρχικά παραπτώματα, ήτοι για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 25 παρ. 1 και 5 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο.
Αρνούμαστε τις αποδιδόμενες σε βάρος μας κατηγορίες για τα αδικήματα του άρθρου 25 παρ. 1 και 5 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο. για τους ακόλουθους νόμιμους, βάσιμους και αληθείς λόγους :
Ι. Το άρθρο 14 του συντάγματος θεμελιώνει και προασπίζει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του και τους στοχασμούς του. Η κατοχύρωση του δικαιώματος αυτού αποτελεί εξειδίκευση του θεμελιώδους δικαιώματος του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος (βλ. και άρθρο 19 παρ. 2 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα). Η ελευθερία της έκφρασης κατοχυρώνεται και στο πλαίσιο του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και υπό την έννοια της ελευθερίας της γνώμης. Τη θετική ελευθερία έκφρασης ορίζεται ως το δικαίωμα να λαμβάνεις, να διαμορφώνεις, να εκφράζεις και να διαδίδεις γνώμες χωρίς να υφίστασαι καμία παρεμπόδιση ή δυσμενής έννομη συνέπεια (Χρυσόγονος, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, 2002, σελ. 273). Αποδέκτης της ισχύος του δικαιώματος δεν είναι μόνο η κρατική εξουσία αλλά και οι ιδιώτες. Κατά δε το άρθρο 367 παρ. 1 δεν αποτελούν άδικη πράξη οι δυσμενείς κρίσεις για επιστημονικές, καλλιτεχνικές ή επαγγελματικές εργασίες, ούτε αυτές που γίνονται για την διαφύλαξη δικαιώματος ή από άλλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Υπό το πρίσμα των διατάξεων αυτών και σε εναρμόνιση με την συνταγματική επιταγή της ελευθερίας της έκφρασης, ως δυσμενή σε βάρος των ποδοσφαιρικών αρχών κρίση κατά την έννοια του άρθρου 25 παρ. 1 και 5 του Πειθαρχικού Κώδικα, νοείται η ανακοίνωση που δεν περιέχει έκφραση αξιολογικών κρίσεων δεν αναφέρεται σε ενδιάθετη κατάσταση αλλά σε συγκεκριμένα κατά το περιεχόμενό τους περιστατικά που δύναται να βλάψει το κύρος και τη φήμη του θιγόμενου. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνευτική εκδοχή και αν υιοθετηθεί, διευρύνει υπέρμετρα το πεδίο εφαρμογής της πειθαρχικής διάταξης προσβάλλοντας ευθέως τον πυρήνα του απαράβατου δικαιώματος της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης και μάλιστα για ένα τομέα της επαγγελματική και κοινωνικής δράσης που απολαμβάνει ευρύτατη δημοσιότητα, όπως είναι το ποδόσφαιρο και οι διοικητικές του αρχές. Σε αυτήν ακριβώς την περίπτωση, υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον προς έλεγχο πράξεων της Ε.Π.Ο. που λόγω της δημόσιας δράσης της ενδιαφέρουν το κοινό, όταν θέτουν σε κίνδυνο το προστατευμένο από το Σύνταγμα και τους νόμους κοινωνικό δικαίωμα του αθλητισμού και ειδικότερα του ποδοσφαίρου. Τέτοιο ενδιαφέρον έχουν και οι Π.Α.Ε. που άμεσα συνδέονται με τη λειτουργία του ποδοσφαίρου, για τη δημοσίευση γεγονότων σχετικών με έκνομες πράξεις και συμπεριφορά φυσικών προσώπων που ενδιαφέρουν τον φίλαθλο κοινό, έστω και αν συνοδεύονται από οξεία κριτική ή δυσμενείς χαρακτηρισμούς των προσώπων στα οποία αναφέρονται. Ενόψει των ανωτέρω λεκτέα τα ακόλουθα :
Όπως είναι γνωστό, το καλοκαίρι του 2014 ήλθαν στο φως της δημοσιότητας υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο., οι οποίες έχουν προκαλέσει ορυμαγδό ερευνών και διώξεων από τους εισαγγελείς ποινικής δίωξης. Συγκεκριμένα :
1) Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση (πόρισμα Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα).
Με αφορμή δημοσίευμα του δημοσιογράφου Θάνου Μπλούνα στο φύλλο της 18ης Αυγούστου 2012 της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (όπου περιλαμβάνονταν απόσπασμα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας Χρήστου Σάββα, ο οποίος υποστήριξε ότι η διαδικασία κατάρτισης των πινάκων διαιτητών ήταν «στημένη», ότι υπήρξε εκβιασμός των ποδοσφαιρικών ενώσεων και ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Π.Ο. Γιώργος Σαρρής έχει «νταβατζήδες») σχηματίστηκε η με ΑΒΜ : Ω/2012/176 δικογραφία προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ανωτέρω δικογραφία συσχετίστηκε η με ΑΒΜ : Ω/2012/67 προκαταρκτική συναφή δικογραφία η οποία χρεώθηκε στον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα από την τότε Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στην ως άνω δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, καταγγέλλεται μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο ηθικός αυτουργός της έκρηξης βόμβας στο κατάστημα (φούρνο) που διατηρεί στην Καλαμάτα ο πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου Πέτρος Κωνσταντινέας, ότι απειλούνται διαιτητές, επόπτες, παράγοντες της Ε.Π.Ο. και δημοσιογράφοι, ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης διατηρεί «στενές επαφές» με πρόσωπα του χώρου της δικαιοσύνης και της ελληνικής αστυνομίας καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Κ.Ε.Δ. και τον (τότε) πρόεδρο της Ε.Π.Ο. Γιώργο Σαρρή μέσω του οποίου ορίζει στους ποδοσφαιρικούς αγώνες τόσο της ομάδος του όσο και άλλων ομάδων, τους διαιτητές που επιθυμεί και ότι η μεταξύ τους επικοινωνία πραγματοποιείται με καρτοκινητά.
Στην προαναφερόμενη δικογραφία (Ω/2012/176) συσχετίστηκε επίσης ως απολύτως συναφής και η με αρ. Ω/2012/70 προκαταρκτική δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία, με την οποία καταγγελλόταν η ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διατηρεί σχέσεις με κρατούμενους στις φυλακές, διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, όπως εκβιασμούς και δολοφονίες, κατασκευάζει και τοποθετεί εκρηκτικούς μηχανισμούς, ένας δε εξ αυτών τοποθετήθηκε την 23-2-2012 σε φούρνο γνωστού επιχειρηματία της Καλαμάτας. Η ως άνω δικογραφία χρεώθηκε από την τότε Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο αρμόδιο τμήμα της Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης, στα πλαίσια δε διερεύνησης αυτής εκδόθηκε το υπ’ αρ. 1758/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με το οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου συγκεκριμένων τηλεφωνικών συνδέσεων και η γνωστοποίησή του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών συγκεκριμένων στοιχείων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και σταθερής τηλεφωνίας οι οποίες ειδικότερα διατάχθηκαν να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των συνδρομητών των τηλεφωνικών συνδέσεων με συγκεκριμένους αριθμούς, την ημερομηνία ενεργοποίησής τους, τους αριθμού ΙΜΕΙ των συσκευών, στις οποίες ενεργοποιήθηκαν οι παραπάνω συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και τυχόν άλλες τηλεφωνικές συνδέσεις (λοιπές κάρτες SIM), που ενεργοποιήθηκαν ή θα ενεργοποιούνταν στις συσκευές αυτές καθώς επίσης και τις κεραίες ενεργοποίησής τους, τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις που πραγματοποίησαν και πραγματοποιήθηκαν από και προς τις ως άνω τηλεφωνικές συνδέσεις και του περιεχομένου των συνομιλιών τους με δυνατότητα καταγραφής αυτών, τα SMS, MMS, INTERNET, GPRS, VIDEO, CONFERENCE και όλες τις πληροφορίες κλήσεων και υπηρεσιών, τις τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα που θα πραγματοποιούνταν από και προς τις ως άνω τηλεφωνικές συνδέσεις για το χρονικό διάστημα από 9-5-2012 έως 9-7-2012, β) τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των συνδρομητών, που κάλεσαν τις παραπάνω τηλεφωνικές συνδέσεις καθώς και τις κεραίες ενεργοποίησης αυτών κατά το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα.
Μετά την έκδοση του προαναφερόμενου βουλεύματος η δικογραφία (Ω2012/70) χρεώθηκε προς επεξεργασία σε δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, οι οποίοι από την επισκόπηση του περιεχομένου των συνομιλιών που εμπεριέχονταν στους ψηφιακούς δίσκους και τη μελέτη των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, που αποστέλλονταν από την ΕΥΠ, διαπίστωσαν ότι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αφορούσε τον πρόεδρο της Π.Α.Ε. Ολυμπιακός και στενούς του συνεργάτες στην εν λόγω Π.Α.Ε. Από την αξιολόγηση των ανωτέρω στοιχείων κρίθηκε σκόπιμη η συσχέτιση μέρους της δικογραφίας στη με ΑΒΜ Ω/12/176 προκαταρκτική δικογραφία, που ήδη επεξεργάζονταν ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Κορέας με την ιδιότητα του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Εισαγγελέα, λόγω της απόλυτης συνάφειας του περιεχομένου τους.
Από την εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση και συγκεκριμένα από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, τα έγγραφα της δικογραφίας, το περιεχόμενο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, την επισκόπηση του περιεχομένου των συνομιλιών των ψηφιακών δίσκων, σε συνδυασμό με τις ανωμοτί εξηγήσεις των κληθέντων ως υπόπτων, ο Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αριστείδης Κορέας σύμφωνα με το από 3-12-2014 πόρισμά του έκρινε ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος :
(α) του πρώην Προέδρου της Ε.Π.Ο. Γεωργίου Σαρρή του Παντελή, για τις πράξεις της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσης από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, το περιουσιακό όφελος της οποίας και η προξενηθείσα σε βάρος τρίτων ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 30.000 € και 120.000 €, απόπειρας εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, με απειλή βλάβης δραστηριότητας, που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος τελεσθείσης από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, από την οποία επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης (άρθρα 13 στοιχ. στ, 26 παρ. 1 εδ. Α, 27, 42 παρ. 1, 45, 94, 98, 187 παρ. 1, 3, 385 παρ. 1 στοιχ. β, 386 παρ. 1, 3 ΠΚ και 132 παρ. 1, 4 ν. 2725/1999 όπως συμπληρώθηκε με άρθρο 78 παρ. 6 ν. 3057/2002 και αντικ. με άρθρο 13 ν. 4049/2013),
(β) του πρώην Αντιπροέδρου της Ε.Π.Ο. και μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου Αριστείδη Σταθόπουλου του Σωτηρίου για τις πράξεις της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, ηθικής αυτουργίας σε απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα, το περιουσιακό όφελος της οποίας και η προξενηθείσα σε βάρος τρίτων ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 30.000 € και 120.000 €, απόπειρας εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απόπειρας εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος, τελεσθείσης από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα (άρθρα 13 στοιχ. στ, 26 παρ. 1, εδ. α, 27, 42 παρ. 1, 45, 46 παρ. 1 στοιχ. α, 94, 98, 187 παρ. 1, 385 παρ. 1 στοιχ. βεδ και 386 παρ. 1, 3 ΠΚ),
(γ) του πρώην αναπληρωτή και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου για τις πράξεις της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρας εκβίασης κατά συναυτουργία με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος τελεσθείσης από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις κατά συνήθεια και κατ’ επάγγελμα (άρθρα 13 στοιχ. στ, 26 παρ. 1 εδ. α, 27, 42 παρ. 1, 45, 94, 187 παρ. 1, 385 παρ. 1 στοιχ. β ΠΚ),
(δ) του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο. Ιωάννη Κομπότη του Θεοδώρου για την πράξη της κατά συναυτουργία δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, από την οποία επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης (άρθρα 45 ΠΚ και 132 παρ. 1, 4 ν. 2725/1999, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 78 παρ. 6 ν. 3057/2002 και αντικ. με το άρθρο 13 του ν. 4049/2012).
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα που έχουν αναπαραχθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κατηγορίες για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο απήγγειλε ο ανακριτής διαφθοράς, Γιώργος Ανδρεάδης, και σε άλλα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο. Πρόκειται για το Νικόλαο Προύντζο που είναι και πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας και τον Ιωάννη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά το επίμαχο διάστημα 2012 – 2014 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενώ πρόσφατα επανεξελέγη στην προεδρία της ΕΠΣ Εύβοιας. Επίσης, από το γραφείο του ανακριτή προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο πέρασαν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ε.Π.Ο., Χρήστος Υφαντής, και ο εκτελεστικός γραμματέας της Ε.Π.Ο. Παυσανίας Παπανικολάου. Άκόμα κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε διαιτητές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (Κ.Ε.Δ.), μέλη του Διαιτητικού Δικαστηρίου και της Επιτροπής Εφέσεων της Ε.Π.Ο.
2) Ποινική δίωξη για τα έργα του Αγίου Κοσμά.
Οι δικογραφίες με στοιχεία ΑΒΜ Φ/06/3372 και ΑΒΜ Ρ 2004/10 αφορούν διώξεις για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου και της Ε.Π.Ο. σε βαθμό κακουργήματος. Η άσκηση δίωξης αφορά τους Βασίλη Γκαγκάτση, Γιώργο Γκιρτζίκη, Άριστείδη Σταθόπουλο και Ιωάννη Οικονομίδη. Η κατηγορία αφορά την εκτέλεση έργων κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Φλώρινας, μεταξύ των οποίων και των έργων : α) κατασκευή κλειστού προπονητηρίου για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου στον Άγιο Κοσμά, β) κατασκευή ξενώνων και κτιρίου αποθήκης προπονητηρίου στον Άγιο Κοσμά, γ) πρόσθετες εργασίες στους ξενώνες και στον περιβάλλοντα χώρο, και δ) αναβάθμιση και συμπλήρωση εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Φλώρινας-ΔΑΚ Φλώρινας, με μη νόμιμες διαδικασίες και κυρίως με πρόχειρους διαγωνισμούς ώστε στην ουσία να ανατεθεί το έργο σε συγκεκριμένη εταιρεία, πράγμα το οποίο κι έγινε. Ειδικότερα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Βασίλης Γκαγκάτσης ως τότε πρόεδρος της Ε.Π.Ο. πέτυχε να εκτελεστούν τα έργα που αναφέρθηκαν, προκειμένου να εξασφαλίσει επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με συνοπτικές διαδικασίες να ανατεθούν τα έργα αυτά σε συγκεκριμένη εταιρεία. Έτσι ισχυρίσθηκε ότι υπήρχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε προεπιλεγμένες εργολήπτριες εταιρείες και της επιλογής της πλέον συμφέρουσας προσφοράς εξ αυτών αντί της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού, λόγω δήθεν κατεπείγοντος χαρακτήρα, ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις ήταν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων μεταγενέστερων της αρχικής σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρεία και ότι η εκτελεστική γραμματεία της Ε.Π.Ο. είχε λάβει έγκριση από το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. για την εκτέλεση αυτών με χαρακτήρα κατεπείγοντος και ότι όλα ήταν αποτέλεσμα νομίμων και διαφανών διαδικασιών, ενώ στην πραγματικότητα αυτά δεν ίσχυαν. Ήτοι σε κανένα από τα έργα αυτά δεν αιτιολογήθηκε ούτε και συνέτρεχε η προϋπόθεση του κατεπείγοντος χαρακτήρα. Όλη αυτή η υπόθεση έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τον Τύπο κι έχουν γίνει σχετικά δημοσιεύματα. Το ποσό το οποίο φέρεται να δαπανήθηκε για τα έργα αυτά είναι της τάξεως των 12.000.000 € περίπου. Μετά την ισχύ του ν. 4022/2011, περί συστάσεως ειδικών ανακριτών για αδικήματα εις βάρος του Δημοσίου, η δικογραφία συνενώθηκε με άλλη παρεμφερή και χρεώθηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή από τις 29-2-2012.
3) Ποινική δίωξη για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος των περιόδων 2004-2005 και 2005-2006.
Η παραπάνω δικογραφία έχει στοιχεία ΑΒΜ Α01Ε08/568. Η δίωξη αφορά την ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Ε.Π.Ο. με διαδικασίες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και με διάφορα τεχνάσματα, σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ειδικότερα, όσον αφορούσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος, των αγωνιστικών περιόδων 2004-2005 και 2005-2006, η Ε.Π.Ο. προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό υπό τον όρο της υποβολής προσφοράς και για τις δύο ανωτέρω αγωνιστικές περιόδους. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν τέσσερις (4) εταιρείες, υποβάλλοντας τις εξής οικονομικές προσφορές : 1) η «ΕΡΤ Α.Ε.» η οποία προσέφερε στην Ε.Π.Ο. συνολικό τίμημα 6.950.000 ευρώ, 2) η «NetMed Hellas A.E.», η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 4.800.000 ευρώ, 3) η εταιρεία «Blomberg Holdings Ltd», η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 6.200.000 ευρώ, και 4) η «Intervision Services BV», η οποία προσέφερε συνολικό τίμημα 7.000.000 ευρώ. Πλην όμως ο τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. Βασίλης Γκαγκάτσης υποστήριξε προς το Συμβούλιο ότι οι προσφορές αυτές ήταν χαμηλές και αφού η άποψη αυτή επικράτησε ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και η Ε.Π.Ο. προχώρησε σε διαδικασία ανοικτών προσφορών. Οι άνω τέσσερις εταιρείες αποσύρθηκαν και τότε εμφανίστηκε η εταιρεία «Stadium Sport Agencies Ltd» με έδρα τη Λευκωσία, η οποία ελεγχόταν από τον μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο και ζήτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα έξι συγκεκριμένων αγώνων της Β΄ φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος 2004-2005 έναντι του συνολικού τιμήματος 240.000 ευρώ, υπό τον όρο απόκτησης του δικαιώματα της τελευταίας προσφοράς. Η πρόταση έγινε δεκτή και στη συνέχεια ακολούθησε και η παραχώρηση στην ίδια εταιρεία του συνόλου των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων αυτών έναντι του συνολικού τιμήματος του 1.100.000 ευρώ μόνο. Έπειτα η εταιρεία «Stadium Sport Agencies Ltd» προχώρησε στην πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης όλων των αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος στην «ΕΡΤ Α.Ε.» έναντι του τιμήματος του 1.400.000 ευρώ, αποκομίζοντας καθαρό κέρδος 300.000 ευρώ.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 731/2014 απόφασή του, έκανε δεκτή την αγωγή της Forthnet κατά της Ε.Π.Ο. καθώς αναγνώρισε ως απολύτως άκυρη την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου με την οποία παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την τριετία 2013-2016, στην Κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων «Media Goal LTD».
Αποτέλεσμα λοιπόν των ανωτέρω φέρεται να ήταν να ζημιωθεί η Ε.Π.Ο. με πολλά εκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος αυτού για το αδίκημα της απιστίας και διατάθηκε κύρια ανάκριση, η οποία ακόμη εκκρεμεί. Η ποινική δίωξη αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο. να συνάψει σύμβαση αγώνων Κυπέλλου Ελλάδος με την off-shore κυπριακή εταιρεία «Media Goal» του αντιπροέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γεωργίου Κούμα και την εν συνεχεία μεταβίβαση των δικαιωμάτων αυτών στον OTE TV. Συγκεκριμένα, η έρευνα γίνεται για να διαπιστωθεί εάν διαπράχθηκαν αδικήματα, ποινικής μορφής, με δεδομένο ότι η ελληνική νομοθεσία (άρθρο 85 του ν. 2725/1999) ρητά απαγορεύει τη ανάθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την Ε.Π.Ο. σε μεσάζοντες και όχι σε τηλεοπτικό φορέα. Αν η δίωξη προχωρήσει τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με πολλά μέλη του σημερινού Δ.Σ., τα οποία ψήφισαν θετικά μετά από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου Θεόδωρου Κουρίδη, ο οποίος όμως δεν εμφανίζεται στο σχετικό πρακτικό. Η δίωξη αφορά κυρίως τον Βασίλη Γκαγκάτση, τον Γκιρτζίκη Γεώργιο και τον μάνατζερ Πασχάλη Παπαδόπουλο, ενώ η έρευνα επεκτείνεται και σε άλλα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο.
4) Ποινική δίωξη για «στημένους» αγώνες (2011).
Η δίωξη ασκήθηκε από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου, ανατέθηκε αρχικά στον πρωτοδίκη ανακριτή κύριο Γεώργιο Κασίμη και στη συνέχεια με απόφαση της Ολομέλειας Εφετών ανετέθη στον εφέτη ανακριτή κ. Καλόφωνο, και μετά τη συνταξιοδότησή του στον εφέτη κ. Αυγέρη. Ο κ. Αυγέρης περάτωσε την ανάκριση και από τον Φεβρουάριο του 2014 η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Πούλιο, η πρόταση του οποίου θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφανθεί ποιος εκ των διωχθέντων και για ποιο αδίκημα θα παραπεμφθεί για δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Από τη διοίκηση της Ε.Π.Ο., η δίωξη αφορά τα μέλη Γιάννη Κομπότη, Σπύρο Καλογιάννη και Γεώργιο Μποροβήλο. Με βάση την πρόταση του Αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιου παραπέμπονται σε δίκη ο Ιωάννης Κομπότης και ο Γιώργος Μποροβήλος καθώς σε βάρος τους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, ότι τέλεσαν τις αξιόποινες πράξεις : α) της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνος, από κοινού, κατά συρροή και β) του παρανόμου στοιχήματος (συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα μέσω παρένθετων προσώπων δια διαδικτύου), κατ’ εξακολούθηση (άρθρο 132 του ν. 2725/1999), κατά το χρονικό διάστημα από 16/2/2011 έως 12/3/2011 (η πρόταση είναι απαλλακτική για την Σπυρίδωνα Καλογιάννη).
5) Ποινική δίωξη για την κάρτα υγείας της Ε.Π.Ο.
Η δίωξη έγινε από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, και συγκεκριμένα από την Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κυρία Κουρνιώτη. Σύμφωνα με το από 21-8-2014 ενημερωτικό σημείωμα και την σχετική από 27-1-2014 αναφορά του ΣΔΟΕ προς τον κ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, από έλεγχο που διενεργήθηκε στην Ε.Π.Ο. στις 28-3-2012 διαπιστώθηκε ότι στις 22-9-2005 συνήφθηκε σύμβαση μεταξύ της Ε.Π.Ο. και της εταιρείας «ΟPENTEC Α.E.» που αφορούσε τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης των ιατρικών πληροφοριών, τον σχεδιασμό, σύνθεση και παράδοση 53 σταθμών τηλεμετρίας στις κατά τόπους Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) κι σε χώρους που θα υποδείκνυε η Ε.Π.Ο. και τον σχεδιασμό και προμήθεια σε αυτήν 250.000 τουλάχιστον smart cards (καρτών υγείας δηλαδή για τους ποδοσφαιριστές των Ε.Π.Σ.). Στην ίδια σύμβαση ορίζεται ότι για την παροχή της παραπάνω υπηρεσίας ή εταιρεία «OPENTEC A.E.» δικαιούται αμοιβή η οποία συμφωνείται σε 11,6 € επιπλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. ανά μια τακτική μέτρηση χρήστη. Η Ε.Π.Ο. εγγυήθηκε ότι ετησίως θα διεξάγονται τουλάχιστον 250.000 τέτοιες μετρήσεις. Η εγγύηση είχε την έννοια ότι εάν διεξαχθούν λιγότερες από 250.000 τακτικές μετρήσεις ετησίως, η Ε.Π.Ο. θα κατέβαλε αμοιβή ως εάν είχαν διεξαχθεί 250.000 τακτικές μετρήσεις. Στη συνέχεια η εταιρεία «OPENTEC A.E.» απορροφήθηκε από την εταιρεία «PC SYSTEM A.E.». Επίσης στις 19-2-2010 συνάφθηκε μια νέα σύμβαση παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αναλωσίμων και μικροαναλωσίμων υλικών μεταξύ των ίδιων σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «PC SYSTEM A.E.» αναλαμβάνει την αξιόπιστη μεταφορά βιολογικών δειγμάτων των αθλητών της Ε.Π.Ο. για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και την προμήθεια όλων των απαραίτητων αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τις εξετάσεις αυτές. Και σε αυτήν την σύμβαση υπήρχε ο όρος της εγγύησης του κατώτατου δηλαδή ορίου των 250.000 μετρήσεων ετησίως και το τίμημα ανέρχεται στα 4,67 € πλέον Φ.Π.Α. ανά τακτική μέτρηση αθλητή. Διαπιστώθηκε ακολούθως ότι η Ε.Π.Ο. στα πλαίσια εκτέλεσης της αναφερθείσας συμβάσεως κατέβαλε κατά έτη 2006-2011 το συνολικό ποσό των 8.061.755 € πλέον ΦΠΑ 1.663.124 €, ήτοι συνολικά 9.724.880 € για την ολοκλήρωση του έργου αυτού λαμβάνοντας ισόποσα φορολογικά στοιχεία, στην πραγματικότητα όμως καταστρατηγήθηκαν με υπαιτιότητα της ουσιώδεις διατάξεις της συμβάσεως αφού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (2006-2011) έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί και ολοκληρωθεί 1.500.000 μετρήσεις σε αθλητές ενώ από τα στοιχεία του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι είχαν πραγματοποιηθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα 15.530. Εν κατακλείδι από τον έλεγχο προέκυψε ότι η Ε.Π.Ο. υπέγραψε την από 22-9-2005 σύμβαση, παρότι δεν επιτρεπόταν η χορήγηση άδειας λειτουργίας σε φορείς (Ε.Π.Ο. και Ε.Π.Σ.) παρά μόνο σε φυσικά πρόσωπα που κατείχαν άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, γεγονός που θα εμπόδιζε την παράνομη χρήση ιατρικών υπηρεσιών στους σταθμού τηλεμετρίας των Ε.Π.Σ. Ωστόσο η Ε.Π.Ο. προχώρησε στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης και την παράτασή της πριν λυθεί το παραπάνω νομικό πρόβλημα και συγκεκριμένα πριν χορηγηθούν άδειες παροχής ιατρικών υπηρεσιών, λειτουργίας και χρήσης των ανωτέρω συσκευών είτε στο όνομα του φορέα (Ε.Π.Ο., Ε.Π.Σ.) είτε στο όνομα των ιατρών που θα διενεργούσαν τις εξετάσεις. Η από 22-9-2005 σύμβαση μπορούσε να λυθεί πρόωρα με καταγγελία για σπουδαίο λόγο (μη χορήγηση αδειών παροχής ιατρικών υπηρεσιών, λειτουργίας και χρήσης όλων των ιατρικών συσκευών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, κατά την ισχύουσα νομοθεσία). Δυνάμει της εν λόγω σύμβασης η Ε.Π.Ο. ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει στις εταιρείες το συνολικό ποσό των 23.000.000 πλέον Φ.Π.Α. κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής, δηλαδή από 22-9-2005 έως 22-9-2013, που αποτελεί τη ζημία που υπέστη καθώς πέραν του ποσού που ήδη είχε καταβάλει (13.085.825,52 €, για οργάνωση διαδικασίας, αναλώσιμα, αμοιβή κλπ.) οφείλει να καταβάλει και τη μη εισέτι εξοφληθείσα αμοιβή της, η δε εταιρεία «PC SYSTEMS A.E.» προέβη σε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες προς είσπραξη των οφειλομένων από τις παραπάνω συμβάσεις. Επίσης η Ε.Π.Ο. υπέγραψε την από 19-2010 σύμβαση χωρίς προηγουμένως τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων όπου εδρεύουν οι Ε.Π.Σ. ή των όμορων ή πλησιέστερων Δήμων, να εγκρίνουν την εγκατάσταση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Ε.Π.Ο. και της Ε.Π.Σ. και των ηλεκτρονικών συσκευών τηλεμετρίας και τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων εντός των Δημοτικών Ιατρείων τους ή να εγκρίνουν την ίδρυση Δημοτικών Ιατρείων και εν συνεχεία την εγκατάσταση του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού της Ε.Π.Ο. και των Ε.Π.Σ. και των ηλεκτρονικών συσκευών τηλεμετρίας και τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων εντός των Δημοτικών Ιατρείων τους, με αποτέλεσμα να μη δύναται να υλοποιηθεί η από 19-2-2010 σύμβαση. Η Ε.Π.Ο. δυνάμει της από 19-2-210 σύμβασης δεσμεύτηκε στην καταβολή ετήσιας αμοιβής 5.837.500 € πλέον Φ.Π.Α. κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής, δηλαδή από 19-2-2010 μέχρι 31-12-2014 ου αποτελεί ζημία που υπέστη, καθώς η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία χαρακτηρίζει την από 29-3-2013 καταγγελία ως αβάσιμη και καταχρηστική, προέβη δε σε όλες τις νόμιμες δικαστικές ενέργειες προς είσπραξη οφειλομένων από τις παραπάνω συμβάσεις. Συνακόλουθα στο πόρισμα που συνέταξε η αντιεισαγγελέας Αγγελική Κουρινιώτη υπό την επίβλεψη του αρμόδιου οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου τονίζεται ότι από τις ενέργειες και παραλείψεις των κακουργηματικά κατηγορουμένων η κ. Κουρινιώτη συμπεραίνει ότι «η ΕΠΟ υπέστη ζημία συνολικού ποσού 29.037.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ (23.200.000 + 5.837.500 ευρώ)». Με βάση τα προαναφερόμενα κρίθηκε ότι «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να κινηθεί ποινική δίωξη για την αξιόποινη πράξη της απιστίας με ενέργεια και παράλειψη» σε βάρος του κ. Γκιρτζίκη και άλλων 22 προσώπων.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους είναι απιστία με ενέργεια και παράλειψη, η περιουσιακή ζημία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 30.000 € κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία (άρθρα 1, 14, 15, 16, 17, 18, 26 παρ. 1α , 27, 45, 51, 52, 60,, 63, 79, 98, 390 εδ. β-α ΠΚ). Ειδικότερα διώκονται οι τρεις πρώην πρόεδροι Βασίλειος Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γεώργιος Σαρρής και ο νυν Πρόεδρος Γιώργος Γκιρτζίκης (ο οποίος διατέλεσε ταμίας από 30-10-2004 έως 5-10-2012 και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. από 6-10-202 έως 22-1-2015, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος) και τα νυν μέλη Ιωάννης Οικονομίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Γεώργιος Καραμελίδης, Ευάγγελος Μαζαράκης (Β΄ Αντιπρόεδρος), Νικόλαος Προύντζος, Ευάγγελος Τοπολιάτης (αναπληρωτής Πρόεδρος), Σπυρίδων Καλογιάννης (εκπρόσωπος της Β΄-Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας) καθώς και άλλα πρόσωπα που είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο.
6) Προκαταρκτική εξέταση για πλαστές ενημερότητες.
Εκτός των παραπάνω διώξεων ήδη έχουν παραγγελθεί δύο προκαταρκτικές εξετάσεις, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα θα μετατραπούν σε διώξεις κατά μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. Ειδικότερα η πρώτη προκαταρκτική εξέταση αφορά την ύπαρξη πλαστών ενημεροτήτων. Η έρευνα του εισαγγελέα κ. Χάρη Λακαφώση αφορά τα μέλη του Δ.Σ. επί της θητείας των οποίων η Ε.Π.Ο. δέχτηκε από ορισμένες Π.Α.Ε. πλαστές ενημερότητες και εξέδωσε δελτία ποδοσφαιριστών, χωρίς να ερευνήσει τη γνησιότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν βρει το φως της δημοσιότητας, η έρευνα αφορά τους δύο πρώην προέδρους της Ε.Π.Ο. Βασίλειο Γκαγκάτση και Σοφοκλή Πιλάβιο, τον νυν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αριστείδη Σταθόπουλο και τον νομικό σύμβουλο της Ε.Π.Ο. Θεόδωρο Κουρίδη.
Από όλες τις ανωτέρω ποινικές διώξεις προκύπτει ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο. (Γεώργιος Γκριτζίκης, Ιωάννης Οικονομίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νικόλαος Προύντζος, Γεώργιος Καραμελίδης, Ευάγγελος Μαζαράκης, Ευάγγελος Τοπολιάτης, Σπύρος Καλογιάννης, Ιωάννης Κομπότης, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος Μποροβήλος) φέρονται αναμεμιγμένα σε κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα που διαπράχθηκαν ακόμα και σε βάρος της ίδιας της Ε.Π.Ο. Ο αντίκτυπος από την διαμορφωθείσα κατάσταση στον φίλαθλο κόσμο είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή την 27-4-2015 ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής : «Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να θίξει το αυτοδιοίκητο. Θέλει να το ενισχύσει και όλες οι ομοσπονδίες να λειτουργούν με αυτό. Όμως στα 9 χρόνια εφαρμογής του συγκεκριμένου καθεστώτος έχουν παραχθεί εγκληματικές οργανώσεις στο ποδόσφαιρο. Εάν, απ’ όσους κατηγορούνται αθωωθεί το 80% και καταδικαστεί το 20% ή το αντίθετο, δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει». Παρόμοιες δηλώσεις έχει επαναλάβει και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. ομιλία- Σταύρου Κοντονή, στην ημερίδα του ΙΔΕΑΔ τη 2-10-2015 : «Η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση ήταν από δραματική μέχρι απελπιστική. Υπήρχε ανεξέλεγκτη δράση κάποιων οργάνων σε βαθμό ασυδοσίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει δύο «εγκληματικές οργανώσεις», στο επίπεδο της κύριας ανάκρισης, που βρισκόμαστε τώρα. Οι συνεχείς αποκαλύψεις για παθογένειες στο ποδόσφαιρο γεννούν καχυποψία. Στην ΕΠΟ υπήρχε ένα ακατανόητο ειδικό καθεστώς, ένα ιδιωτικό Βατικανό. Δεν αναγνωριζόταν η κυβέρνηση, η νομοθεσία και το σύνταγμα …»).
Μάλιστα αναφορές σχετικά με τις έρευνες της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία επισκόπηση των ΜΜΕ (27/4-3/5) που κάνει η Interpol και στην οποία περιλαμβάνονται περιπτώσεις διαφθοράς στον αθλητισμό. Μεταξύ άλλων, στο κομμάτι που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρεται ότι : «Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται μέσα σε στημένους αγώνες και διαφθορά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Insideworldfootball, με την κατάσταση να έχει γίνει χειρότερη λόγω και της αύξησης των οικονομικών πόρων στο ποδόσφαιρο. Το σύστημα χειραγώγησης αγώνων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, καθώς τα ελληνικά δικαστήρια διεξάγουν έρευνα σχετικά με την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με περισσότερους από 24 στελέχη της ΕΠΟ και αξιωματούχους σε ομάδες να εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με την συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» να επιφέρει ποινή φυλάκισης 10 ετών».
Καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπάρχει πληθώρα αναφορών σε κρούσματα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα οποία διερευνά αυτή την περίοδο η ποινική δικαιοσύνη σε σχέση με την Ε.Π.Ο. και με μέλη αυτής. Κάθε υπόθεση βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο και έχει την δική της βαρύτητα, όλες όμως μαζί έχουν ως επίκεντρο την Ε.Π.Ο. και την πλήρη απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορικότητα του αθλήματος και την απήχησή του στο φίλαθλο κοινό της Ελλάδος.
Είναι χαρακτηριστική στο σημείο αυτό η ίδια η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που κάνει λόγο για ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ την ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟ καθώς για οικονομικούς ελέγχους σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες !!! Υπάρχει πανηγυρικότερη απόδειξη για το εύλογο ενδιαφέρον όλων αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο (η οποία ευθέως αποδίδεται στην Ε.Π.Ο.) όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε αυτό όχι απλώς με «δυσμενείς κρίσεις» αλλά με τέτοιους απόλυτα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ;
Εκ των ανωτέρω πραγματικών γεγονότων προκύπτει, δίχως να καταλείπεται καμία αμφιβολία, ότι η εικόνα της Ε.Π.Ο. έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, χωρίς φυσικά καμία δική μας υπαιτιότητα, αποκλειστικά λόγω των προαναφερόμενων ποινικών διώξεων και της φερόμενης εμπλοκής των μελών των προηγούμενων αλλά και του υφιστάμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο. και λοιπών παραγόντων της σε πληθώρα αδικημάτων. Η από 22-8-2015 ανακοίνωσή μας αποτύπωνε την αντικειμενική αυτή πραγματικότητα, όπως αναπαράγεται σε όλα ανεξαίρετα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, και έχει καταστεί κοινός τόπος στην συνείδηση όχι μόνο του φίλαθλου κόσμου αλλά και των λοιπών θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου (λοιπές Π.Α.Ε., Ποδοσφαιρικές Ενώσεις, πολιτικούς, Υφυπουργός Αθλητισμού). Είναι δε τέτοιος ο αντίκτυπος της διαμορφωθείσας κατάστασης που σχετικά δημοσιεύματα έχουν αναπαραχθεί σε εφημερίδες του εξωτερικού ενώ το ζήτημα έχει απασχολήσει και τις διεθνείς ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες.
Απόδειξη της παντελούς έλλειψης πρόθεσης εκ μέρους μας να προκαλέσουμε στην φίλαθλη κοινή γνώμη οποιαδήποτε απαξίωση και αποστροφή προς το ποδόσφαιρο, αποτελεί το λοιπό περιεχόμενο της επίμαχης ανακοίνωσης, το οποίο περιέχει :
(α) ρητή έκφραση της ευγνωμοσύνης μας προς τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ («Η ΠΑΕ ΑΕΚ αισθάνεται ωστόσο την υποχρέωση να ευχαριστήσει για μια ακόμα φορά την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της …»),
(β) την πρόκληση προς τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ να δώσει το παρόν στο γήπεδο («Αυτόν τον κόσμο καλούμε αύριο στο γήπεδο και τον θέλουμε μαζί μας …»
(γ) την διακηρυγμένη πρόθεσή μας να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση του πρωταθλήματος («Η ΑΕΚ εκφράζει την επιθυμία της να συμβάλλει με την επιστροφή της στην διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος ανταγωνιστικού … Η ΑΕΚ είναι πάλι εδώ χωρίς την παραμικρή διάθεση ρεβανσισμού αλλά για να συμμετάσχει σε ένα πρωτάθλημα που θα αποτελεί γιορτή για τον πραγματικό φίλαθλο …»)
(δ) την αταλάντευτη προσήλωσή μας στην τήρηση των κανόνων («… με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της ισονομίας και του fair play … Η ΑΕΚ επιστρέφει με μοναδικό γνώμονα τον παραδοσιακό σεβασμό στο ελληνικό ποδόσφαιρο …»).
Εν των ανωτέρω διατυπώσεων συνάγεται αβίαστα η βούλησή μας να προάγουμε το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου ιδίως μάλιστα μετά την αγωνιστική άνοδο της ποδοσφαιρικής μας ομάδος. Είχαμε συνεπώς δικαιολογημένο ενδιαφέρον κατά την έννοια του άρθρου 367 παρ. 1 ΠΚ να διακηρύξουμε στους φιλάθλους μας (προς τους οποίους και απευθύνεται η ανακοίνωση) την επιδίωξή μας να προασπίσουμε την ομάδα μας από οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τα αγωνιστικά της δικαιώματα. Και τούτο έγινε ακριβώς κατά τον χρόνο (ήτοι τον Αύγουστο 2014) που εξελίσσονταν η δικαστική διερεύνηση (δια της κλήσης σε απολογία των εμπλεκόμενων προσώπων) του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με το πόρισμα Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Αριστείδη Κορέα, η οποία υποσκάπτει κάθε έννοια αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ανησυχία μας συνεπώς για τα τεκταινόμενα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, η δε ανακοίνωσή μας δεν ξεπέρασε το επιβαλλόμενο και αντικειμενικώς αναγκαίο μέτρο, ενόψει των συντρεχουσών περιστάσεων, όπως εκτέθηκαν ανωτέρω. Τούτο προσεπιβεβαιώνεται από το ότι στην ανακοίνωση δεν γίνεται ουδεμία υπαινικτική έστω νύξη για εμπλοκή της Ε.Π.Ο. σε οποιοδήποτε αδίκημα. Δεν γίνεται καν αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο, πολύ δε περισσότερο δεν εκφράζεται καμία κρίση ως προς την ενοχή οποιουδήποτε για οποιαδήποτε ποινική υπόθεση ή σκάνδαλο διαφθοράς.
Συνεπώς η επίμαχη ανακοίνωση έχοντας ως επίκεντρο την μετά από δύο έτη συμμετοχή της ποδοσφαιρικής μας ομάδος στην Super League και την ανάγκη προάσπισης των αγωνιστικών της δικαιωμάτων και του πρωταθλήματος εν γένει, περιελάμβανε μια άκρως δικαιολογημένη – με βάση την τρέχουσες συνθήκες -αναφορά στην ευρέως διαδεδομένη υποβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ποδοσφαίρου λόγω του γεγονότος των δικαστικών εμπλοκών των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου της Ε.Π.Ο.
Με βάση τα ανωτέρω πραγματικά περιστατικά η αναφορά στην σημερινή εικόνα της ΕΠΟ και της πλήρως απαξιωμένης ηγεσίας της δεν συνιστά υπέρβαση των θεμιτών ορίων της έκφρασης γνώσης και άρα η τυχόν πειθαρχική μας καταδίκη συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 παρ. 1 Σ. και του άρθρου 10 της ΕΣΔΑ.
ΙΙ. Όλως επικουρικώς αιτούμαστε την μείωση της τυχόν επιβληθησόμενης χρηματικής ποινής στο προσήκον μέτρο και κάτω του ελάχιστου προβλεπόμενου ορίου κατ’ εφαρμογή της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας, αφού συνεκτιμηθούν οι συνθήκες της συγκεκριμένης περίπτωσης και δη το ύφος της επίμαχης ανακοίνωσης, το περιεχόμενο αυτής, η παντελής έλλειψη υβριστικών χαρακτηρισμών, ο σκοπός δημοσίευσής της, οι τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες , η βαρύτητα της αποδιδόμενης πειθαρχικής κατηγορίας και ο εξοντωτικός χαρακτήρας των προβλεπόμενων χρηματικών ποινών
Επειδή από το ύφος και το περιεχόμενο της από 22-8-2015 ανακοίνωσης δεν προκύπτει οποιαδήποτε πρόθεση εξύβρισης ή δυσφήμισης της Ε.Π.Ο. αλλά αντίθετα καθίσταται αδιστάκτως βέβαιο το δικαιολογημένο ενδιαφέρον μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων της εταιρείας και της ποδοσφαιρικής μας ομάδας από τα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Επειδή προς απόδειξη των ισχυρισμών μας προσάγουμε και επικαλούμαστε ενδεικτικά (αντί πάμπολλων) δημοσιεύματα αθλητικών εφημερίδων και ιστοσελίδων, από τα οποία προκύπτει η ευρεία διάδοση της ανάμειξης μελών του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. σε κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, γεγονός που κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας έχει άμεση αρνητική επίδραση στην φήμη και το κύρος της ως προϊστάμενη διοικητική αρχή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Να τεθεί η σε βάρος μας πειθαρχική δίωξη στο αρχείο.
Άλλως να παραπεμφθεί η υπόθεση προς περαιτέρω κρίση στην Πειθαρχική Επιτροπή.
Αθήνα, 12-11-2015
Για την ΠΑΕ ΑΕΚ
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΪΜΑΚΑΜΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
http://www.aek365.com/