Κατά τις ίδιες πηγές, τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως για την αγορά νέου εξοπλισμού ώστε ο στρατός να μπορεί να εκπληρώσει καλύτερα τις αποστολές του στο εξωτερικό.
Οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν αναλάβει δράση κυρίως στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται «στο όριο των δυνατοτήτων τους να επεμβαίνουν» λόγω των δημοσιονομικών περικοπών, αναφέρεται εξάλλου σε έκθεση που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
«Το στράτευμα είναι κουρασμένο. Έχει υπερβολικά πολλές ελλείψεις» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσής του στο Βερολίνο ο αρμόδιος της κυβέρνησης για θέματα Άμυνας Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, ζητώντας σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού του γερμανικού στρατού.
«Η συστηματική ανεπάρκεια του προϋπολογισμού» θέτει σε κίνδυνο την εκπαίδευση και τις επεμβάσεις, προειδοποίησε, ενώ εκτός από τη Συρία και το Ιράκ, οι γερμανοί στρατιώτες είναι παρόντες στο Μαλί, όπου το Βερολίνο προβλέπει μάλιστα να στείλει άλλους 500 άνδρες για να υποστηρίξουν τους γάλλους στρατιώτες.
Τον Νοέμβριο, η Γερμανία αποφάσισε επίσης να αυξήσει το μέγιστο όριο των στρατιωτικών δυνάμεων που διατηρεί στο Αφγανιστάν στο πλασίιο αποστολής συμβουλών και εκπαίδευσης. Το Βερολίνο θα στείλει εκεί έως 980 στρατιώτες το 2016, στο πλαίσιο της αποστολής «Αποφασιστική Υποστήριξη».
«Η Bundeswehr [οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις] βρίσκεται σε καμπή. Αν υπάρξουν νέες μειώσεις, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε ο Μπάρτελς, ο οποίος επισήμανε επίσης την κακή κατάσταση των στρατοπέδων.
«Το προσωπικό βρισκόταν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε ορισμένους τομείς […] στο όριο των δυνατότητων επέμβασής του» προσέθεσε επικαλούμενος στην έκθεσή του ελλείψεις σε υλικό, ιδιαίτερα σε ελικόπτερα και μαχητικά αεροπλάνα.
Το υπουργείο Άμυνας, επικεφαλής του οποίου είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζει αυτή τη στιγμή ενδεχόμενη αύξηση του προσωπικού. Από την πλευρά της, η Μπούντεσταγκ, η Κάτω Βουλή, ψήφισε αύξηση του προϋπολογισμού των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων από 33 σε 35 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο Μπάρτελς θεωρεί την αύξηση αυτή ανεπαρκή.
Η Bundeswehr ιδρύθηκε το 1955 και το 1990, τη στιγμή της επανένωσης της Γερμανίας, αριθμούσε 600.000 στρατιώτες, έναντι των 117.000 που αριθμεί σήμερα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό