Home / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το παρατεταμένο lockdown φέρνει μεγαλύτερη ύφεση στο πρώτο τρίμηνο

Το παρατεταμένο lockdown φέρνει μεγαλύτερη ύφεση στο πρώτο τρίμηνο

Χειρότερα από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού προβλέπεται να κινηθεί η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγής του οικονομικού επιτελείου, λόγω του παρατεταμένου lockdown, ενώ αρνητικά θα επηρεαστούν και τα δημοσιονομικά μεγέθη κατά τον τρέχοντα και τους επόμενους δύο μήνες.

Ειδικότερα, στο μέτωπο του προϋπολογισμού, η καλύτερη από τον στόχο δημοσιονομική εικόνα του πρώτου διμήνου του έτους, που εμφάνισαν τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους, λόγω της παράτασης ώς την 1η Μαρτίου της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας. Ετσι, τα φορολογικά έσοδα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ ή 1,3% και το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 831 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2020, όταν η πανδημία δεν είχε δείξει ακόμη τα δόντια της.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η υπέρβαση αυτή του στόχου οφείλεται, κυρίως, στην παράταση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και αντανακλά επίσης το προσωρινό άνοιγμα της οικονομίας κατά τον μήνα Ιανουάριο και την –έστω και περιορισμένη– λειτουργία του λιανεμπορίου με click away στη διάρκεια των εορτών. Τα αποτελέσματα του lockdown που ακολούθησε, επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες».
Σε ό,τι αφορά την ύφεση, η πηγή του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε χθες ότι η αρνητική επίπτωση του παρατεταμένου lockdown θα είναι ισχυρότερη από το θετικό carry over του ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2020. Ετσι, η ύφεση του πρώτου τριμήνου θα είναι υψηλότερη από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση διερευνά τα περιθώρια μονιμοποίησης των μέτρων του 2021, για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ίσως και για μια περαιτέρω μείωση των τελευταίων. Κάποιες εκκρεμότητες θα κλείσουν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί τον Μάιο και κάποιες με τον προϋπολογισμό, το φθινόπωρο, είπε χθες η ίδια πηγή. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Φεβρουαρίου έδειξαν:
• Αύξηση των εσόδων από φόρους κατά 428 εκατ. ευρώ, ήτοι 12% έναντι του στόχου, λόγω παράτασης τελών κυκλοφορίας.
• Αύξηση των εσόδων του ΠΔΕ κατά 392 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
Συνολικά, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η εικόνα ήταν η εξής:

• Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε έλλειμμα 3,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,5 δισ. ευρώ.
• Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 8,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 275 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Τα έσοδα του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων ήταν 837 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 223 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 11,8 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 959 εκατ. ευρώ, επειδή το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αποφασίστηκε να εξυπηρετηθεί από πόρους του ΠΔΕ.
• Οι πληρωμές του ΠΔΕ ήταν αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους έχουν δαπανηθεί 725 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και 1,2 δισ. ευρώ για επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οικονομία

Πηγή

About kathimerini