Οι γυναίκες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης, χωρίς αναπηρίες, αν μαζί με την συνήθη θρομβόλυση, πάρουν και ουρικό οξύ, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Το ουρικό οξύ, ένα φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, είναι κυρίως γνωστό για τις παρενέργειες του στην υγεία. Όταν τα επίπεδα του αυξάνονται στην αιματική ροή μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία λίθων στους νεφρούς ή στην εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας.
Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός αποδομεί τις πουρίνες, ουσίες που υπάρχουν στο σώμα αλλά και σε τροφές, όπως τα κρέατα, τα μανιτάρια, τα θαλασσινά και οι αντσούγιες.
Αλλά το ουρικό οξύ είναι ταυτόχρονα και ένας αντιοξειδωτικός παράγοντας. Δηλαδή βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν βλάβες στους ιστούς του σώματος.
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Δρ Ανχελ Χαμορο, μελετά εδώ και καιρό τις θετικές επιδράσεις του ουρικού οξέος στον οργανισμό του ανθρώπου. Στο παρελθόν έχουν προκύψει κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι αν χορηγηθεί μαζί με φάρμακα που διαλύουν του θρόμβους αίματος μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλεί στον εγκέφαλο ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα νεότερα στοιχεία από την ισπανική μελέτη όντως δείχνουν ότι αυτό ισχύει, αλλά αφορά κυρίως τις γυναίκες και όχι τους άνδρες.
Από τις 400 γυναίκες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν πάρει ουρικό οξύ μαζί με αντι-θρομβωτικά φάρμακα, το 42% δεν είχε σημαντικές αναπηρίες τρεις μήνες μετά, εν αντιθέσει με το 29% εκείνων που υποβλήθηκαν μόνο σε θρομβόλυση.
Στους άνδρες τα ποσοστά ήταν 36% χωρίς αναπηρίες, τρεις μήνες μετά, έναντι 34% εκείνων που υποβλήθηκαν στο σύνηθες θεραπευτικό πρωτόκολλο.
«Επιβεβαιώσαμε ότι οι γυναίκες τα κατάφεραν καλύτερα από τους άνδρες, ως προς τη θεραπεία με το ουρικό οξύ, χωρίς να μπορούμε να εξηγήσουμε το εύρημα από άλλες μεταβλητές που εξετάσαμε» σημειώνει ο Δρ Χαμορο.
Εικάζει ωστόσο, ότι οι γυναίκες αποκομίζουν όφελος ευθύς εξαρχής επειδή έχουν εκ γενετής χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος. «Τα οιστρογόνα είναι εκείνα που βοηθούν τους νεφρούς να αποβάλλουν το ουρικό οξύ από το αίμα» εξηγεί ο ισπανός ερευνητής.
Σχολιάζοντας την μελέτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Δρ Λάρι Γκολντστέιν επισημαίνει ότι «το ουρικό οξύ παραμένει μια πειραματική θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου και χρειάζονται μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες για την επιβεβαίωση της αξίας του.»
Όντως οι ισπανοί ερευνητές σχεδιάζουν νεότερες μελέτες με στόχο να απαντήσουν και στο ερώτημα πως μπορούν να επωφεληθούν και οι άνδρες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πάντως, ακόμα κι αν το ουρικό οξύ αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα πρέπει να χορηγείται μαζί με την θρομβόλυση, δηλαδή εντός 4,5 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πηγή:http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500012317#ref=latestarticles