Το Ομάν έστειλε πρεσβευτή στη Συρία κι έγινε η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που αναβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δαμασκό, αφού οι περισσότερες άλλες υποβάθμισαν τις σχέσεις τους ή έκλεισαν τις πρεσβείες τους το 2012 μετά τις επιθέσεις της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Το Ομάν είναι μία από τις λίγες αραβικές χώρες που έχει διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ μετά την εξέγερση του 2011, παρά τις πιέσεις που δεχόταν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στον Κόλπο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δέχθηκε χθες Κυριακή τα διαπιστευτήρια του πρεσβευτή του Ομάν, του Τούρκι μπιν Μαχμούντ αλ Μπουσάιντι, ο οποίος διορίστηκε στη θέση με βασιλικό διάταγμα τον Μάρτιο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ONA.
Κάποιες αραβικές χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό, μετά τις αποφασιστικής σημασίας νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων στη σύγκρουση στη Συρία, με στόχο να επεκτείνουν την επιρροή τους στη χώρα εις βάρος της Τουρκίας και του Ιράν.
Το Ομάν, ο σουλτάνος του οποίου Χάιθαμ δεσμεύθηκε τον Ιανουάριο όταν ανέλαβε την εξουσία να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, είχε διατηρήσει την πρεσβεία του στη Συρία ανοικτή, όπως και το Μπαχρέιν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν και πάλι την πρεσβεία τους στη Δαμασκό στα τέλη του 2018 και διατηρούν εκεί επιτετραμμένο.
Τα Εμιράτα ήταν μία από τις αρκετές περιφερειακές χώρες που στήριξαν ομάδες των ανταρτών στη Συρία, αν και ο ρόλος τους δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο αυτός της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, χώρες που δεν έχουν αποκαταστήσει ακόμη τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Δαμασκό.
Το Κουβέιτ έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξει ξανά την πρεσβεία του στη Δαμασκό, αν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας το 2011.