Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως να έρχεται αντιμέτωπος με τα δεδομένα και να επανεξετάζει τη στρατηγική του στην Ουκρανία, διαπιστώνει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding και εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη Ευρώπη, τις οικονομίες, τα εμπορεύματα και την ενέργεια.
Η Berenberg Bank εντοπίζει ενδείξεις αλλαγής στη στρατηγική της Μόσχας, παρότι ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται:
· Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση πυρός στην Κωνσταντινούπολη έκαναν τουλάχιστον κάποια πρόοδο.
· Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Alexander Fomin δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα περιορίσει «δραματικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο Κίεβο.
· Ήδη από την Παρασκευή, η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην κατάληψη των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Όπως τονίζει ο Schmieding, αυτά ίσως να μην σημαίνουν πολλά, αφού βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων παραμένουν άλυτα. Και αξιωματούχοι σε Ουκρανία και Δύση αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία θα χαλαρώσει την πίεση στο Κίεβο. Άλλωστε, κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι η Μόσχα έλεγε ψέματα για τους λόγους πίσω από τη συγκέντρωση των δυνάμεών της στα σύνορα με την Ουκρανία, πριν από την έναρξη του πολέμου.
Κατόπιν τούτων, η Berenberg δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πόλεμος να γίνει χειρότερος τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως με νέες πιέσεις στο Κίεβο και/ή περισσότερες επιθέσεις σε Χάρκοβο και Οδησσό. Όμως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τους Ρώσους από κάποια προάστια του Κιέβου όπως το Ιρπίν, με το Institute for the Study of War (ISW) να πιστεύει ότι «το ρωσικό στρατηγείο έχει πιθανότατα καταλήξει ότι δεν μπορεί να καταλάβει το Κίεβο και ίσως να μην μπορεί να μεταφέρει πυροβολικό πιο κοντά στο κέντρο της πόλης».
Το εναλλακτικό σενάριο για τον πόλεμο
Ως αποτέλεσμα, ο οίκος μπορεί τώρα έστω να φανταστεί ένα εναλλακτικό σενάριο. «Εάν –και αυτό είναι μεγάλο εάν- αποδειχθεί τις επόμενες εβδομάδες ότι το Κίεβο, η Οδησσός και άλλες περιοχές μακριά από τα ρωσικά σύνορα κινδυνεύουν λιγότερο από ό,τι προηγουμένως, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», σημειώνει.
Πέραν των άμεσων συνεπειών στο στρατιωτικό μέτωπο, μία πιο στατική και κάπως πιο περιορισμένη σύγκρουση θα μείωνε την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις κυρώσεις και να επιβληθεί ένα εμπάργκο σε όλες τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία, κάτι που θα έχει μεγάλο κόστος και για τις δύο πλευρές. Επίσης, η Ουκρανία θα μπορούσε να καλλιεργήσει περισσότερα από τα εδάφη της και να αποκαταστήσει κάποιες από τις εξαγωγές σιτηρών της, μειώνοντας τις πιθανότητες μιας πλήρους κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και των εξαγωγών της. Παράλληλα, μία τέτοια εξέλιξη θα επιβράδυνε τις προσφυγικές ροές προς την Ε.Ε. σε μερικές εβδομάδες.
Το βασικό οικονομικό σενάριο της Berenberg Bank για την Ευρώπη στηρίζεται σε τρεις υποθέσεις:
1) Θα έχουμε περισσότερη σαφήνεια για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου έως τον Μάιο.
2) Έπειτα από την αύξησή τους στα 125 δολάρια τον Απρίλιο, οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ θα ομαλοποιηθούν σταδιακά στα 90 δολάρια έως τις αρχές του 2023.
3) Η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει όλες τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία ξαφνικά.
Το εάν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι υποθέσεις μένει ακόμα να φανεί, παραδέχεται η Berenberg, αλλά σημειώνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις τις ενισχύουν.
Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ευμετάβλητες, αλλά πλέον κινούνται κάπως χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπουν οι εκτιμήσεις του οίκου.
Και ενώ το εύρος των πιθανών αποτελεσμάτων είναι πολύ ευρύ με τους κινδύνους πολλούς σε ορίζοντα διμήνου, εντούτοις αυτοί είναι τώρα λιγότεροι, έπειτα από τις τελευταίες στρατιωτικές εξελίξεις που δείχνουν να ενισχύουν τη θέση της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News