Σύνοδος υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας
Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμή του έναντι όποιας απειλής των μελών του, αλλά θα διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους πολιτικού και στρατιωτικού διαλόγου με τη Ρωσία και θα συνεργαστεί με την ΕΕ για αποτελεσματικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, με σκοπό τον έλεγχο της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.
Αυτό είναι το περίγραμμα της στρατηγικής που υιοθέτησαν χθες και σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας, υπό τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προετοιμάζοντας τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας, στις 8 και 9 Ιουλίου, στην οποία οι αρχηγοί κρατών θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, για τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, ο κ. Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, αποτίμησε «θετικά» τη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς την «αποτελεσματική» και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της, θέση την οποία επιθυμεί και στηρίζει η Ελλάδα. Μάλιστα, θεωρεί τη συνεργασία στο Αιγαίο με την Ελληνική Ακτοφυλακή και τη Frontex «καλό προηγούμενο» για να προχωρήσει η συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Μεσόγειο.
Ο κ.Π. Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο, τόνισε ότι «η γενική αποδοχή ότι η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο πέτυχε, δικαιώνει την ελληνική πολιτική».
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν από τους υπουργούς, η στρατηγική της Συμμαχίας αναπτύσσεται σε δύο κύριες διαστάσεις, την ανατολική, που απαντά στις «προκλήσεις της Ρωσίας» και τη νότια, που εξελίσσεται γύρω από τη Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Λιβύη, το μεταναστευτικό και την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
«Στη σύνοδο κορυφής θα πάρουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, με την αποστολή τεσσάρων στρατιωτικών μονάδων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία και ειδικά σχεδιασμένη παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, στέλνω το ισχυρό μήνυμα ότι δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με τη Ρωσία, δεν θέλουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για πιο εποικοδομητικές σχέσεις, ειδικά τώρα που η ένταση είναι ισχυρή. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους του πολιτικού διαλόγου, αλλά και τις στρατιωτικές επαφές, προκειμένου να αποφύγουμε επεισόδια όπως αυτό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από την Τουρκία», δήλωσε ο κ. Στολτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη νότια γειτονιά του, όπου εστιάζεται και το ενδιαφέρον της Ελλάδας και της Ιταλίας, το ΝΑΤΟ επιδιώκει στενότερη συνεργασία με την ΕΕ, κυρίως με τον συντονισμό των επιχειρήσεων Active Endeavor – την ευθύνη της οποίας έχει το ΝΑΤΟ και καλύπτει το σύνολο της Μεσογείου – και της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia, η οποία καλύπτει την Κεντρική Μεσόγειο και ουσιαστικά «βλέπει» τη Λιβύη. Αυτό το θέμα συζητήθηκε χθες βράδυ, στο δείπνο των υπουργών, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Φ. Μογκερίνι, και αναμένεται να απασχολήσει τη νατοϊκή πολιτική και στρατωτική ηγεσία έως τη σύνοδο της Βαρσοβία.
«Η ανάπτυξη νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο έκανε τη διαφορά, μειώνοντας τις προσφυγικές ροές και εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική», σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των υπουργών Άμυνας, το μεσημέρι, προσθέτοντας ότι «αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί».
Αναφερόμενος στη Μεσόγειο, ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε: «Εργαζόμαστε για να μετασχηματίσουμε την επιχείρηση Endeavor σε μία ευρύτερη επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, που θα δημιουργήσει την κατάλληλη πλατφόρμα για έναν πιθανό ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο και θα μπορούσε να συνδράμει την επιχείρηση Sophia. Οι στρατιωτικές Αρχές θα κάνουν σύντομα τις εισηγήσεις τους». Μάλιστα, επεσήμανε ότι υπέρ της διεύρυνσης του ρόλου της Endeavor συνηγορεί και η θετική εμπειρία που υπάρχει από τη συνεργασία στο Αιγαίο με τη Frontex και την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Στις ομιλίες του και τις πολλαπλές εμφανίσεις του στον Τύπο, αυτό το διήμερο, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε σταθερά ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους τους πολίτες των κρατών – μελών του, θα «ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμή του» και θα εργαστεί για την «προβολή της σταθερότητας εκτός των συνόρων» των μελών του, τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένει ένας αμυντικός οργανισμός, που απαντά στις προκλήσεις με αναλογικότητα αλλά και σε όλο το φάσμα της άμυνας: Από την ετοιμότητα και «ανθεκτικότητα αντίδρασης» των πολιτών σε «υβριδικούς πολέμους» και τον κυβερνοχώρο έως τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα.
Ειδικότερα, για την «προβολή σταθερότητας εκτός των συνόρων», το ΝΑΤΟ αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας και προσφέρει βοήθεια σε χώρες όπως το Ιράκ, η Ιορδανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, με το επιχείρημα: «Η ασφάλειά μας στηρίζεται στη σταθερότητα των γειτόνων μας».
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ανέδειξαν και τη σημασία του προβλήματος που προκύπτει από κυβερνοεπιθέσεις και συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τον κυβερνοχώρο ως ένα «αυτοτελές πεδίο», παρόμοιο με αυτό της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας.
Τέλος, η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ ήταν ένα θέμα που έθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάνοντας έκκληση στις χώρες – μέλη να τηρήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για αμυντικές δαπάνες, στο 2% του ΑΕΠ. Ο γγ της Συμμαχίας χαιρέτισε ως καλό νέο το γεγονός ότι το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που δεν είδαμε μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες και πρόσθεσε ότι η προοπτική για το 2016 είναι να υπάρξει περαιτέρω αύξηση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ