Home / Ειδήσεις / «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε μια κόλαση»: Οι Αμερικανοί τρέμουν στη σκέψη των εκλογών

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε μια κόλαση»: Οι Αμερικανοί τρέμουν στη σκέψη των εκλογών

Ο αέρας έχει δροσίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Έρι της Πενσιλβάνια, μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι γεμάτο διαδηλώσεις, ασθένεια και οικονομική καταστροφή. Μαζί τους έφεραν και μια ανατριχιαστική υπενθύμιση: Η 3η Νοεμβρίου πλησιάζει απειλητικά.

Ο Μπρέντον Ντέιβις δηλώνει στους New York Times ότι έχει κάνει στοκ από όπλα και πυρομαχικά. Η Κάθι Φατίσια σκέφτεται να φύγει από τη χώρα, εκμεταλλευόμενη τη διπλή της υπηκοότητα. Το πρωί που οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν ότι ο πρόεδρός τους έχει βγει θετικός στον φονικό ιό, ο Έρικ Χιουζ είχε το ίδιο προαίσθημα για το μέλλον που τον βασανίζει εδώ και εβδομάδες: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσουμε μια κόλαση».

Από το 2016, όταν η κομητεία Έρι έδωσε μια ισχνή πλειοψηφία των ψήφων της στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά από χρόνια υποστήριξης των Δημοκρατικών, αυτή η μερίδα της βορειοδυτικής Πενσιλβάνια αντιμετωπίζεται ως ιδιαιτέρως ακριβής δείκτης του εθνικού πολιτικού αισθήματος.

Οι ΗΠΑ χωρίζονται μεταξύ αμοιβαία καχύποπτων πολιτικών στρατοπέδων, όμως στο Έρι αυτά τα στρατόπεδα συμβιώνουν – φίλοι, γείτονες και μέλη οικογενειών ζουν και εργάζονται μαζί κι όμως δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι άλλοι σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Αυτές τις μέρες, το Έρι έχει γεμίσει από πολιτικές αφίσες και πλακάτ, συχνά τοποθετημένα σε αντιπαράθεση, σε μια θέση μάχης που υπενθυμίζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών: Τέσσερις στους πέντε Αμερικανούς – το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες – πιστεύουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει τεράστια σημασία.

Όμως καθώς οι μέρες που περνούν φέρνουν πιο κοντά τον Νοέμβριο, και οι δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος συμφωνούν σε κάτι: Φοβούνται.

«Απλώς μαχαιρώστε μας να τελειώνουμε», λέει ο Μάρλεϊ Σολενμπέργκερ, 33 ετών, για τις επερχόμενες εκλογές και τις τρομακτικές διαμάχες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν. «Έτσι νιώθω αυτή τη στιγμή».

Ενώ ήδη αντιμετωπίζουν την ανάκαμψη του κοροναϊού και το αυξανόμενο κόστος του για την οικονομία, οι Αμερικανοί πλέον κοιτάζουν με τεράστια απαισιοδοξία τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Το ίδιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι ισχυρισμοί για νοθεία που έχει ήδη εξαπολύσει ο Τραμπ από το debate της περασμένης εβδομάδας, το φάντασμα μιας κλεμμένης εκλογικής διαδικασίας, ο φόβος βίαιων συγκρούσεων αν η καταμέτρηση αργήσει πολύ… Δεν υπάρχουν όρια στα δυστοπικά ενδεχόμενα που ανοίγει η επόμενη μέρα.

Η χώρα ξύπνησε την Παρασκευή με την είδηση της λοίμωξης του προέδρου τους από κοροναϊό. Μέχρι το απόγευμα, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. Οι δυσοίωνες εξελίξεις δεν έχουν σταματήσει, ακόμη και αν υπάρχει όριο στις λεπτομέρειες που φτάνουν μέχρι τους πολίτες. Περίπου επτά στους δέκα Αμερικανούς πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Η αίσθηση ότι η χώρα καταστρέφεται είναι πλέον διάχυτη.

Ο κ. Χιουζ, 47 ετών, μετάνιωσε πικρά την ημέρα που πούλησε τα περισσότερα όπλα του. Η ανησυχία του για τον Νοέμβριο, είναι ένα από τα λίγα πράγματα για τα οποία συμφωνεί με τον πατριό του, τον 73χρονο Τομ Ούλριχ, έναν σκληροπυρηνικό Δημοκρατικό.

«Μπορεί να υπάρξει μεγάλη αναταραχή στους δρόμους», τονίζει ο κ. Ούλριχ. «Δεν έχουν σημασία τα δικαστήρια, το θέμα είναι οι δρόμοι».

Για τον κ. Ούλριχ, έναν βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ που έχει εργαστεί για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε εργοστάσιο ηλεκτρισμού, οι φετινές εκλογές δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές. Αντιμετωπίζει τον Τραμπ ως έναν πολιτικό που επιδιώκει ανοιχτά να μετατραπεί σε δικτάτορα. Ο Μπάιντεν φαίνεται αξιοπρεπής, λέει, όμως θα μπορούσε «να σταθεί σε χιονοθύελλα για 10 ώρες» προκειμένου να ψηφίσει εναντίον του σημερινού προέδρου, όποια και αν ήταν η εναλλακτική του.

Δεν είναι ο μόνος που αισθάνεται τόσο έντονη υποχρέωση για δράση. Οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο αυξάνονται διαρκώς.

Ο κ. Χιουζ συμφωνεί με τον πατριό του για τη σημασία των εκλογών. Όπως και οι περισσότεροι υποστηρικτές του Τραμπ, πιστεύει ότι ο υποψήφιός του θα νικήσει. Αλλά παραμένει απαισιόδοξος.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», τονίζει. Πλέον η στρατιωτική του καριέρα έχει τελειώσει, εξαιτίας της αναπηρίας που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης. Ο Χιουζ δίνει μεγάλη έμφαση στην ιδιότητά του ως βετεράνος, συμμετέχοντας σε ομάδες και κρατώντας επαφές με άλλους συνταξιοδοτημένους στρατιωτικούς μέσω Facebook. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι θα νικήσει ο Μπάιντεν, λέει, εξαιτίας της επιτάχυνσης του βραδυκίνητου «Μαρξιστικού-σοσιαλιστικού» πραξικοπήματος, που κρατιέται ζωντανό από τους αριστερούς διαδηλωτές. «Είναι τρομακτικό», λέει. «Πραγματικά είναι τρομακτικό».

Πατέρας και γιος φοβούνται πολύ ένα μέλλον στο οποίο ο υποψήφιος που υποστηρίζουν θα χάσει τις εκλογές. Όμως δεν είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι και για το ενδεχόμενο να τις κερδίσει.

«Θα είμαι ειλικρινής απέναντί σου», λέει ο Χιουζ. «Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αν ξαναβγεί ο Τραμπ».

Η ερώτηση που τον ταλαιπωρεί είναι αν η χώρα του έχει καταστραφεί τόσο ώστε να μην μπορεί πλέον να σωθεί. Το ίδιο ερώτημα εγείρεται συχνά μεταξύ των ψηφοφόρων στο Έρι που πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι στην πραγματικότητα εκείνος που την κατέστρεψε.

«Αυτός ο άνδρας μας έφερε σε ένα πολύ σκοτεινό σημείο», λέει η Λίντα Μακέιμπ, 67 ετών, μιλώντας στους New York Times, κατά τη διάρκεια συνάντησης μιας ομάδας Δημοκρατικών γυναικών στο Έρι.

«Δεν φοβόμουν ποτέ», τονίζει η Μέρι Τζο Κάμπελ, 69 ετών, απευθυνόμενη στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. «Τώρα είμαι τρομαγμένη μέχρι θανάτου».

Όλα τα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα. Συζητούν ακόμη και για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου. Ή για την έκδοση διαβατηρίων και τις επαφές τους με άλλες χώρες. Και όλα αυτά πριν τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ και πριν ο Τραμπ ανακοινώσει επανειλημμένως ότι ενδέχεται να απορρίψει τα αποτελέσματα των εκλογών αν δεν τον συμφέρουν.

Οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τη χώρα αν ο υποψήφιός τους χάσει, αν και οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Είναι συχνότερο φαινόμενο να δηλώνουν ότι θα εμπλακούν, βαριά οπλισμένοι και θα υπερασπιστούν τις δυνάμεις που ενδεχομένως θα απελευθερωθούν από μια νίκη του Μπάιντεν.

«Πολλοί άνθρωποι ψοφάνε για έναν εμφύλιο», λέει ο Σολενμπέργκερ, που προτιμά τις πολιτικές του Τραμπ όμως φοβάται περισσότερο το ενδεχόμενο βίας μετά τις εκλογές παρά τη νίκη του Μπάιντεν. Μετά από τόσο βιτριόλι, κάποιο είδος σύγκρουσης μοιάζει αναπόφευκτο, λέει. «Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ποια πλευρά το θέλει περισσότερο».

Τα στοκ… όπλων και πυρομαχικών δεν είναι σπάνια στο Έρι, καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

«Πήρα όσα πυρομαχικά μπορούσα», εξηγεί ο Μαρκ Σουμάχερ, 67 ετών, συνταξιοδοτημένος σωφρονιστικός υπάλληλος και διαιτητής σε μικρή κατηγορία ποδοσφαίρου, η αυλή του οποίου είναι στολισμένη με πολιτικές διαφημίσεις του Τραμπ. Ο Σουμάχερ αμφιβάλλει ότι το στοκ του είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τους «χιλιάδες διαδηλωτές» που πιστεύει ότι θα εμφανιστούν μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές. Πιστεύει ότι όλα τα δυνητικά αποτελέσματα των εκλογών, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο βίας. Όμως παραμένει πιστός στον υποψήφιό του.

«Η βασική μου ανησυχία είναι αν θα νικήσει ο Τραμπ», δηλώνει στους New York Times. Στη συνέχεια προσθέτει, «Φοβόμαστε πολύ μια πιθανή νίκη Μπάιντεν».

Πηγή: www.nytimes.com

Πηγή

About ingr