Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι διεθνές, ούτε καν ευρωπαϊκό, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα. Και πρόσθεσε ότι ο καταμερισμός προσφύγων και μεταναστών πρέπει να γίνει ανάμεσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου και τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρέθεσε, βιώνουμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προέβλεψε ότι αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.
Τόνισε ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των ροών αυτών τους τελευταίους μήνες, κατέρρευσαν εν τοις πράγμασι οι Συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ , Δουβλίνο ΙΙΙ και η Σύμβαση Σέγκεν, σημειώνοντας ότι -σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία- στη Γερμανία μέχρι στιγμής έχουν μπει 350.000 άνθρωποι και στην Αυστρία 180.000. «Αυτοί δεν φυλάνε τα σύνορά τους; ‘Η τους έκαναν νεύμα «Ελάτε»» σημείωσε και χαιρέτισε τις προχθεσινές δηλώσεις της κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι Ευρώπη δεν είναι μόνο ευρώ, υπάρχει και ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη δημιουργία δομών, «ούτε για να εξαφανίζονται οι μετανάστες». Όπως και ο υπουργός κ. Δρίτσας επισήμανε ότι χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός. Ανέφερε ότι, παρότι από τον Απρίλιο ζητήθηκε η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης, κανένας δήμος και καμία Περιφέρεια δεν υπέδειξαν χώρους, με εξαίρεση τους δήμους Αθηναίων, Μυτιλήνης και ορισμένους άλλους.
Παρόλα αυτά, υπογράμμισε τη εν γένει συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα νησιά που πρώτα δέχονται το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών. Όμως παράλληλα κατήγγειλε ότι υπάρχει μια μειοψηφία πολιτών «που έχει πλουτίσει. Γιατί οι Σύριοι που έρχονται, ήταν η αστική και πνευματική τάξη στη χώρα τους. Και μακάρι να μπορούσαμε να τους κρατήσουμε εδώ. Αλλά δυστυχώς θα πάρουν άλλοι αυτούς τους επιστήμονες».
Σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου, η ραγδαία αύξηση των ροών το τελευταίο δίμηνο οφείλεται και στην ανέγερση τείχους στην Ουγγαρία, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα είναι έτοιμο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Και αυτό έχει κάνει πολλούς από τους πρόσφυγες – μετανάστες να φοβούνται ότι θα αποκλεισθούν και δεν θα μπορέσουν να περάσουν στις χώρες επιλογής τους.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ανέφερε ότι τα 472 εκατ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση επτά χρόνων δεκάδων δράσεων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα , σημείωσε, θα γίνει εκταμίευση των πρώτων 30 εκατ. ευρώ., ενώ έχουν ήδη εκταμιευθεί 2,7 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στην Κω και στη Λέρο, για προμήθειες και κάλυψη άλλων αναγκών.
Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρέστη και μίλησε ο Γ. Γρ. Πολιτικής Προστασίας Φίλιππος Τζανέτος και δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που δέχονται το μεγάλο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.