Η έρευνα κράτησε περίπου τρεις μήνες. Με ένα ειδικό λογισμικό που σκανάρει σε πραγματικό χρόνο τα δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων για να εντοπίσει χρήστες οι οποίοι κατέχουν ή διακινούν υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν τα ψηφιακά ίχνη που τους οδήγησαν στον συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Το πρόγραμμα που χρησιμοποίησαν αποκαλείται CPS και έχει αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο στην εξιχνίαση αντίστοιχων υποθέσεων.
Εισάγοντας στην πλατφόρμα του CPS (Child Protection System) συγκεκριμένες λέξεις αναζήτησης που παραπέμπουν στο επίμαχο υλικό, οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μπορούν να βρουν πώς και μεταξύ ποιων διακινούνται αυτά τα αρχεία. Το λογισμικό τούς δίνει τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουν τους στόχους τους, να τους περιορίσουν σε γεωγραφικό εύρος και να διαπιστώσουν πόσο συχνά συνδέονται σε δίκτυα διαμοιρασμού αρχείων (τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται και για το κατέβασμα ταινιών ή μουσικής), πόσο τακτικά διακινούν αυτό το υλικό, καθώς και να καταγράψουν τα ηλεκτρονικά ίχνη τους.
Ανάλογα με τα δεδομένα που θα συλλέξουν, οι αστυνομικοί αξιολογούν ποια υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Ενα και μοναδικό κατέβασμα κάποιου αρχείου θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο περιστατικό. Η συστηματική δράση, όμως, εγείρει υποψίες. Ακολουθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών, ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου απαντάει σε ποιον ανήκει μια συγκεκριμένη IP και ακολουθεί κατ’ οίκον έρευνα. Στην περίπτωση του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, ο οποίος προφυλακίστηκε τον προηγούμενο μήνα, βρέθηκαν σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τουλάχιστον 90 βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων μοιρασμένα σε δύο σκληρούς δίσκους. Φέρεται να ήταν ενεργός στο δίκτυο εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε στον ανακριτή ότι αναζήτησε τα συγκεκριμένα αρχεία και τα αποθήκευσε για επαγγελματικούς λόγους, ως πηγές για τη συγγραφή ενός βιβλίου με συναφές αντικείμενο.
Αποκαλείται CPS (Child Protection System) και χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και σε άλλες 96 χώρες
Το CPS παρέχεται δωρεάν από την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Child Rescue Coalition σε αστυνομικές αρχές 97 χωρών. Σύμφωνα με την οργάνωση, περισσότερα από 3.170 ανήλικα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης διασώθηκαν χάρη στη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 13.800 συλλήψεις ανά τον κόσμο. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει διαπίστωσαν ότι το πιο διαδεδομένο αρχείο πορνογραφίας ανηλίκων είχε διαμοιραστεί μεταξύ 2,5 εκατομμυρίων μοναδικών διευθύνσεων IP. Η αμερικανική οργάνωση έχει αναγνωρίσει διεθνώς 72,5 εκατομμύρια μοναδικές διευθύνσεις IP, οι οποίες έχουν εμπλακεί στον διαμοιρασμό βίντεο και εικόνων πορνογραφίας ανηλίκων.
Πέρυσι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκε 211 νέες υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων και 77 νέες υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω Διαδικτύου. Η πλειονότητα των θυτών είναι άνδρες και μόλις το 4,1% αντιστοιχεί σε γυναίκες.
Παρότι οι αριθμοί των υποθέσεων που χειρίζονται οι ελληνικές αστυνομικές αρχές παραμένουν σταθεροί τα τελευταία χρόνια, πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης δωματίων επικοινωνίας ή ομάδων σε εφαρμογές άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων για τον διαμοιρασμό υλικού πορνογραφίας ανηλίκων. Σε σχετικές υποθέσεις οι οποίες έχουν φθάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο την τελευταία πενταετία, οι κατηγορούμενοι συνήθως επικαλούνται άγνοια ή τυχαία περιήγηση στο Διαδίκτυο. Σε μία περίπτωση ένας κατηγορούμενος επιχείρησε να αποδώσει το υλικό που είχε βρεθεί στην κατοχή του ως έργο κάποιου «εισβολέα», ο οποίος υποτίθεται ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές του. Ωστόσο, τα εκατοντάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας (ορισμένα από τα οποία εικόνιζαν θύματα νηπιακής ηλικίας) είχαν εντοπιστεί στο γραφείο του και στην οικία του, μοιρασμένα σε διαφορετικούς φακέλους, και κάποια εξ αυτών είχαν κρυπτογραφηθεί, στοιχεία τα οποία παρέπεμπαν σε συστηματική δράση.
πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Οδηγός για εγγραφή στο Μητρώο Επιμελητών
Μητσοτάκης: Ειδικό ποινικό μητρώο για αδικήματα κατά ανηλίκων
Τι είναι η «Τρι-δημία» γρίπης, RSV, COVID που απασχολεί τους ειδικούς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News