Τα τελευταία χρόνια, έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι το καστανό ρύζι είναι πολύ πιο ωφέλιμο και υγιεινό από το πατροπαράδοτο, λευκό, έτσι τείνουμε να το προτιμούμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Τελικά, λευκό ή καστανό;
Οι ειδικοί απαντούν σε αυτό το ερώτημα και μας προτρέπουν να συνεχίσουμε να τρώμε άσπρο ρύζι! «Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν με το ζόρι καστανό ρύζι, επειδή θεωρούν ότι είναι η μόνη υγιεινή επιλογή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλες οι τροφές έχουν τη δική τους θρεπτική αξία και είναι απαραίτητες για διαφορετικούς λόγους. Το θέμα δεν είναι να διαχωρίσεις τι είναι healthy, αλλά τι συστατικά λαμβάνεις από το κάθε τι», σημειώνει η διατροφολόγος Samina Qureshi.
Οι διαφορές μεταξύ καστανού και άσπρου ρυζιού
Η βασική τους διαφορά είναι ότι το άσπρο έχει υποστεί επεξεργασία και έχουν αφαιρεθεί πολλές στρώσεις. Από τη μία, χάνει τις φυτικές ίνες, αλλά από την άλλη εμπλουτίζεται έτσι με περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τελικά, τι κερδίζουμε από το «άσπρο και παχύ» ρυζάκι μας, που τόσο έχουμε παρεξηγήσει;
Πολλά!
Αποτελεί βάση αγαπημένων πιάτων
Απόλαυση και γεύση-πόσα ασιατικά πιάτσα που έχουμε λατρέψει δεν έχουν ως βάση τους το λευκό ρύζι;
Δεν έχει γλουτένη
Αν δεν θέλετε τη γλουτένη στη διατροφή σας, το άσπρο ρύζι είναι η ιδανική και οικονομική επιλογή σας.
Πηγή ενέργειας
Πρόκειται για μία πηγή υδατάνθρακα που σας δίνει γρήγορα ενέργεια. Χωνεύεται πιο εύκολα από το καστανό ρύζι, αλλά η ενέργεια διατηρείται.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο, το λευκό ρύζι θρέφει τον οργανισμό και μας κάνει καλό!
Κάνει καλό και στο πεπτικό
Ενώ το κρέας και τα φυλλώδη λαχανικά δεν χωνεύονται πολύ εύκολα, το άσπρο ρύζι γίνεται εξαιρετικό γεύμα ακόμα και για τις πολύ βραδινές ώρες.
Ας μαγειρέψουμε ρύζι, λοιπόν
Ίσως δεν το μαγειρεύετε με τρόπο που να σας το κάνει δελεαστικό. Δείτε αυτά τα βίντεο και πάρτε ιδέες:
Εδώ, μια ιδέα για ένα χορταστικό και γρήγορο γεύμα με βάση το ρύζι:
Κι εδώ, μερικές συμβουλές για το πιο ιδιαίτερο ρύζι μπασμάτι: