Home / BUSINESS & FINANCE / Το δράμα του ολιγάρχη: «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Το δράμα του ολιγάρχη: «Δεν ξέρω πώς να ζήσω μετά τις κυρώσεις»

Τα μαλλιά του τραβάει ο Ρώσος μεγιστάνας, Μιχαήλ Φρίντμαν, ο οποίος μετά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων δηλώνει ότι δεν ξέρει πώς θα ζήσει.
Ο 57χρονος ολιγάρχης, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 10,1 δισ. δολάρια, έγινε στόχος κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 28 Φεβρουαρίου και από τη Βρετανία στις 15 Μαρτίου.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο πάμπλουτος Ρώσος έχει χάσει 4 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε ο ίδιος σε μια σπάνια συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Δεν ξέρω πώς θα ζήσω. Δεν ξέρω. Πραγματικά δεν ξέρω» ανέφερε απελπισμένος ο ολιγάρχης που δεν έχει πρόσβαση στα ίδια του τα χρήματα.

Kαθώς ζει στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, λόγω των κυρώσεων οι τραπεζικές του κάρτες έχουν όλες «παγώσει». Του επιτρέπεται μισθός 2.500 λιρών τον μήνα και έχει κάνει αίτηση για να μπορεί να ξοδεύει χρήματα, η οποία εξετάζεται από τη βρετανική κυβέρνηση.
Βέβαια, ο δισεκατομμυριούχος παραδέχεται ότι τα προβλήματά του δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτά των Ουκρανών.
Όπως είπε, θεωρούσε ότι έχει μια καλή σχέση με τη Δύση λόγω των ταξιδιών του στην Ουάσινγκτον και ενός προγράμματος που είχε στήσει στην Alfa-Bank για Αμερικανούς, Βρετανούς και Γερμανούς πολίτες.
Το προφίλ του Μιχαήλ Φρίντμαν
Ο Μιχαήλ Φρίντμαν ενδέχεται να είναι ένας από τους λίγους που έχει λογο να μιλάει για αδικία. Γεννήθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης στην ουκρανική πόλη, Λβιβ. 
Είναι συνιδρυτής της λονδρέζικης εταιρείας επενδύσεων LetterOne και πρώην διοικητικό μέλος της ρωσικής τραπεζικής εταιρείας Alfa-Bank. Είναι επίσης ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ουκρανίας και έχει μερίδιο στο μεγαλύτερο κανάλι, το KyivStar.
Ο Φρίντμαν παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της Alfa-Bank μια μέρα πριν μπει στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, παραιτήθηκε και από το Δ.Σ. της LetterOne.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις είναι «αβάσιμες και άδικες» και πως σκόπευε να τις αμφισβητήσει.
O Ρώσος μεγιστάνας είναι ένας από τους λίγους που πήραν ανοιχτά αποστάσεις από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι θεωρεί τη διαμάχη «μια τραγωδία» και ότι «ο πόλεμος δεν είναι ποτέ η λύση». Έχει κάνει δωρεές σε οργανώσεις που στηρίζουν Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει στηρίξει τους εργαζομένους του στην Ουκρανία.
Παρ’ όλα αυτά, έγινε και αυτός στόχος κυρώσεων. Στη συνέντευξή του επέκρινε τη Δύση για τις κυρώσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους Ρώσους ολιγάρχες που βρέθηκαν στο στόχαστρο δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή στον Πούτιν όσο νομίζει ο κόσμος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC
Διαβάστε επίσης:
Πώς ξεγλίστρησε από κυρώσεις ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας;
Να πού κρύβονται οι πλούσιοι Ρώσοι
Τελικά τι είναι οι ολιγάρχες; Ποιοι είναι και πώς πλούτισαν
Αμπράμοβιτς: Πώς γλίτωσε στο παρά πέντε το σκάφος που τον προστατεύει από πειρατές, πυραύλους, drone και paparazzi

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview