«Θα συζητήσουμε με τις Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών για το ζήτημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα στελέχη της τρόικας αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα εντός του Σαββατοκύριακου και οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.
Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το ΔΝΤ αναφέρει:
Αγαπητή Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν μία σειρά από πολιτικές, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και, κυρίως, θα κατανείμουν το κόστος της οικονομικής προσαρμογής με τρόπο δίκαιο, διορθώνοντας έτσι τις αδικίες του παρελθόντος.
Βεβαίως, κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Εκτιμούμε, όμως, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος πριν η ελληνική οικονομία μπορέσει να ανταποκριθεί και να επιστρέψει σε ένα δυναμικό και βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.
Με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση.
Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο.»
Τα «αγκάθια»
Αγκάθι φαίνεται να παραμένει πάντως στις συζητήσεις ως προς τη διαδικασία το πώς και το πού θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων για την κατάρτιση του προγράμματος, με τους θεσμούς να θέτουν και ζήτημα ασφάλειας.
Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν, οι σκληροί της ευρωζώνης να επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει έως τις 20 Αυγούστου, αποκλείοντας νέο δάνειο-γέφυρα από τον EFSM.
Το ζήτημα με το ΔΝΤ ανέκυψε γιατί, όπως ενημέρωσε και ο εκπρόσωπός του, το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των θεσμών επί ελληνικού εδάφους δεν απευθύνθηκε ξεχωριστά στο Ταμείο, αλλά με κοινή επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς.
Διαφωνίες παραμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ως προς τη διαδικασία, για το πώς και πού θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων για την κατάρτιση του νέου προγράμματος.
Η κυβέρνηση -που ήδη αναγκάστηκε να αποδεχθεί την έλευση της παλιάς τρόικας στην Αθήνα, κάτι που τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της είχε αναγάγει (καλώς ή κακώς) σε μείζον θέμα- έχει ξεκαθαρίσει ότι οι υπουργοί δεν θα συναντιούνται με τους επικεφαλής των θεσμών.
Αντίθετα, δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές το πού και πώς θα γίνονται οι συζητήσεις στην Αθήνα, με τις σχετικές συνεννοήσεις των θεσμών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, να μην έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να θέτουν και θέμα ασφάλειας, λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν, αν δεν βρεθεί το κατάλληλο μέρος, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος και της αντιπάθειας των Ελλήνων προς την τρόικα μετά τα δύο μνημόνια.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναζητούν ακόμη το μέρος όπου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης, για αυτό το λόγο δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξή τους, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής την Παρασκευή.
«Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ειδικά από άποψη ασφάλειας» δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν. «Υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου
Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν, οι «σκληροί» της ευρωζώνης να επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέχρι τις 20 Αυγούστου, αποκλείοντας νέο δάνειο-γέφυρα από τον EFSM για την αποπληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που ωριμάζει τον Αύγουστο.
«Όσο καθυστερεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και τόσο γιγαντώνεται η πιθανότητα αδιεξόδου» ανέφερε πηγή που επικαλείται το Euro2day.
Το ζήτημα περί καθυστέρησης και ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και σύναψης της τελικής συμφωνίας μετά την 20η Αυγούστου άνοιξε δήλωση του Π.Μοσκοβισί που άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέο (μικρότερο) δάνειο – γέφυρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), επειδή όπως ανέφερε οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά.
Η πρόταση όμως αυτή βρίσκει αντίθετους τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης, που άλλωστε δύσκολα συναίνεσαν και στην παροχή του πρώτου δανείου γέφυρα από τον EFSM, ύψους 7 δισ. ευρώ, παρά το ότι συνοδεύθηκε από υψηλές εγγυήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τις 12 Αυγούστου, ώστε η συμφωνία για το νέο δάνειο και το νέο Μνημόνιο να εγκριθεί από το Eurogroup και τα Κοινοβούλια της ευρωζώνης πριν τις 18 Αυγούστου.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει 5 δισ. ευρώ από τον ESM για να αποπληρώσει την ΕΚΤ για το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου.
Τρόικα και ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, προκειμένου να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις του επόμενου εξαμήνου αλλά και τις κατευθύνσεις πολιτικής έως το τέλος του 2018.
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην ψηφισθούν νέα προαπαιτούμενα πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένεται η λήψη της πρώτης δόσης από το δάνειο του ESM, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του ομολόγου της ΕΚΤ, κάτι που ωστόσο δεν έχει κλειδώσει, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη κάποια κράτη της ζώνης του ευρώ επιδιώκουν κάτι τέτοιο, ζητώντας περισσότερες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, γεγονός που θα τους διευκολύνει να περάσουν τη συμφωνία από τα δικά τους κοινοβούλια.