Μπορεί ένα απλό νόμισμα να επαναφέρει στην επιφάνεια εθνικές διενέξεις παρελθόντων δεκαετιών;
Στην περίπτωση του Βελγίου και της Γαλλίας μπορεί, αν το περί ου ο λόγος νόμισμα απεικονίζει τη μάχη του Βατερλώ και τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως: στις αρχές του 2015, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Βελγίου σκέφτηκε την κοπή ενός νομίσματος στο οποίο οι απεικονίσεις θα σχετίζονταν με το Βατερλώ, λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την μάχη που αποτέλεσε την μεγαλύτερη ήττα του Ναπολέοντα.
Το Βέλγιο έκοψε λοιπόν πριν λίγους μήνες 175.000 νομίσματα των δύο ευρώ με την γαλλική κυβέρνηση ωστόσο να θέτει βέτο στην κυκλοφορία τους, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωζώνης.
Η Γαλλία, που έχει ένα… θεματάκι με τον Ναπολέοντα, αντέδρασε. Έτσι τα νομίσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.
Οι Βρυξέλλες στην αρχή ξενέρωσαν. Επειδή όμως οι Βέλγοι φημίζονται για την επιμονή τους, βρήκαν ένα «παραθυράκι» στους κανονισμούς της ευρωζώνης που επιτρέπει την κοπή νομίσματος από μια χώρα υπό δυο προϋποθέσεις: κατά πρώτον αυτά να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός της χώρας που τα έκοψε και κατά δεύτερον να είναι χρηματικής αξίας άλλης από τις επίσημες που κυκλοφορούν.
Και κάπως έτσι εγενετο… νόμισμα των 2.5 ευρώ!
Οι Βρυξέλλες «τρόλαραν» λοιπόν το Παρίσι και προχώρησαν στην κοπή 70.000 νομισμάτων αξίας 2.5 ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε συναλλαγές σε καταστήματα εντός του Βελγίου, ενώ αναμένεται να έχουν υψηλή αξία για τους συλλέκτες. Η μια όψη του νομίσματος κοσμείται από το Λιοντάρι του Βατερλώ [το μνημείο που έχει αναγερθεί στο πεδίο της μάχης] και η άλλη από μια συμβολική αναπαράσταση των θέσεων των στρατευμάτων.
Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο σκοπεύει επίσης να κόψει και ένα δεύτερο ασημένιο νόμισμα ονομαστικής αξίας 10 ευρώ όπου θα απεικονίζεται η στιγμή που ο Δούκας του Ουέλινγκτον πληροφορείται την άφιξη των Πρώσων συμμάχων του, ενώ θα διακρίνεται κι ο πρίγκιπας Γουλιέλμος της Οράγγης πάνω σε ένα φορείο, τραυματισμένος στον αριστερό ώμο από σφαίρα.
Αμφότερα θα κυκλοφορήσουν στις 18 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή της επετείου των 200 ετών από την ιστορική μάχη.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι έκανε λόγο για μια «ανώφελη κίνηση που αναβιώνει παλιούς διχασμούς μεταξύ χωρών που σήμερα μετέχουν στην ΕΕ, προκαλώντας πιθανότατα εντάσεις».
«Ο στόχος δεν είναι να αναβιώσουμε παλιές διαμάχες. Στη σύγχρονη Ευρώπη υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για να επιλύσουμε. Όμως καμία μάχη δεν ήταν τόσο σημαντική στην πρόσφατη ιστορία μας όσο εκείνη του Βατερλώ», σχολίασε με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ.
Πηγή:http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500004106#ref=latestarticles