Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός πολιτών να εγκαταλείψουν και τις δύο αυτές χώρες, με χιλιάδες εξ αυτών να καταλήγουν στην τουριστική πόλη της Αττάλειας στη νότια Τουρκία, όπου και εγκαταστάθηκαν.
Ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο Ουκρανοί όσο και Ρώσοι που επέλεξαν τη μετανάστευση προκειμένου να αποφύγουν την υποχρεωτική στράτευση, καθώς και άτομα που αντιτίθενται στον πόλεμο ή που ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση στις χώρες τους και αποφάσισαν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι είναι ανοιχτά για αυτούς τα σύνορα της Τουρκίας και λιγότερες οι απαιτήσεις για να εγκατασταθεί κάποιος στη χώρα.
Εκτόξευση του κόστους στέγασης
Παρ’ όλο που πολλοί Ρώσοι περνούσαν ανέκαθεν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Αττάλεια, και αρκετοί μάλιστα μένουν εκεί όλο τον χρόνο, η εισροή μεταναστών το 2022 αυξήθηκε δραματικά, όπως και η παρουσία τους σε συνοικίες της πόλης όπου παλαιότερα δεν κυκλοφορούσαν.
Οι μετανάστες αυτοί έχουν ενισχύσει ως έναν βαθμό την τουρκική οικονομία, αλλά οι ντόπιοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι καθώς η άφιξή τους έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους στέγασης, ενώ αναρωτιούνται για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι ξένοι, οι οποίοι είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλαγές στον κοινωνικό ιστό.
«Το γεγονός ότι έχουν πλέον εγκατασταθεί [εδώ], καθιστά την παρουσία τους πιο ορατή», αναφέρει ο Ισμαήλ Καγκλάρ, επικεφαλής ενός κτηματομεσιτικού σωματείου της Αττάλειας. «Κάνουν βόλτες στην παραλία με τα παιδιά τους. Κάθονται σε καφετέριες με τα παιδιά τους. Είναι παντού.»
Μια «μεσογειακή Μόσχα»
«Ο κόσμος νομίζει ότι είναι τουρίστες που θα επιστρέψουν [στις χώρες τους] μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο ίδιος. «Εγώ δεν το πιστεύω αυτό, διότι η Αττάλεια είναι πραγματικά παράδεισος. Κοιτάξτε τον καιρό! Σε ποιο μέρος της Ρωσίας έχει τέτοιο καιρό;»
Τον Σεπτέμβριο, ο κυβερνήτης της επαρχίας της Αττάλειας, η οποία περιλαμβάνει τόσο την ίδια την πόλη όσο και τις γύρω περιοχές, δήλωσε ότι ο αριθμός των ξένων κατοίκων διπλασιάστηκε σε διάστημα δύο χρόνων, και ο αριθμός τους υπερβαίνει πλέον τους 177.000. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 50.000 Ρώσοι και 18.000 Ουκρανοί.
Τα μνημεία, η αρχιτεκτονική και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αττάλειας αντανακλούν μια ιστορία περισσότερων από 2.000 ετών, με ελληνικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές και οθωμανικές επιρροές. Σήμερα, η παρουσία τόσων χιλιάδων Ρώσων φέρνει νέες αλλαγές στην πόλη, με αποτέλεσμα μερικές περιοχές να μοιάζουν με μια «μεσογειακή Μόσχα».
Εντάσεις από τη συνύπαρξη Τούρκων, Ρώσων, Ουκρανών
Παρά το γεγονός ότι οι κοινότητες των Τούρκων, των Ρώσων και των Ουκρανών έχουν μια λειτουργική συνύπαρξη, μερικές φορές δημιουργούνται και εντάσεις. Αφίσες άγνωστης προέλευσης εμφανίστηκαν στους δρόμους, οι οποίες αποκαλούσαν τους Ρώσους δολοφόνους και τους παρότρυναν να γυρίσουν στη χώρα τους.
Κάποιοι Ουκρανοί κυκλοφορούν με τα χρώματα της σημαίας τους τυλιγμένα γύρω από το μπράτσο, ενώ άγνωστοι βανδάλισαν επανειλημμένα τις ρωσικές κούκλες – αγάλματα που υπάρχουν σε πάρκο της πόλης και είναι αφιερωμένα στην τουρκο-ρωσική φιλία. Πιο πρόσφατα, περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια διαδικτυακή αίτηση που καλούσε σε αποκλεισμό των ξένων από την αγορά ακινήτων της Αττάλειας.
«Είναι σαν να υπηρετούμε τους Ρώσους»
Ο φοιτητής Μεχμέτ Τσετινκάλ, δήλωσε ότι δουλεύει έξι μέρες την εβδομάδα για έναν μηνιαίο μισθό περίπου 320 δολαρίων. Επιπλέον, συγκατοικούσε με άλλα δύο άτομα σε ένα διαμέρισμα με ένα μόνο υπνοδωμάτιο ώστε να είναι σε θέση να πληρώνει το ενοίκιο, αλλά ο σπιτονοικοκύρης τους είπε πρόσφατα να φύγουν για να μπορέσει να αυξήσει την τιμή.
«Νιώθω λες και τους έχουμε παραδώσει την Αττάλεια», δήλωσε ο 25χρονος. «Νιώθω λες και υπάρχουμε για να υπηρετούμε τους Ρώσους»
Παράλληλα, οι Τούρκοι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους το γεγονός ότι οι Ρώσοι ήταν πιο πρόθυμοι να αγοράσουν διάφορα προϊόντα, τα οποία είναι υπερβολικά ακριβά για τους περισσότερους ντόπιους.
Οι περισσότεροι Ρώσοι φαίνονται να είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Τουρκία, αλλά προσπαθούν ακόμα να προσαρμοστούν στη νέα τους καθημερινότητα. Πολλοί από αυτούς, κατοικούν στη δυτική συνοικία του Κονιάλτι, όπου οι πινακίδες των καταστημάτων είναι στα ρωσικά και προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων και bitcoin, ενώ υπάρχουν επίσης πολλά ρωσικά εστιατόρια και κομμωτήρια.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News