Καθώς ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει να μετρά τις απώλειες του 2020, οι ελπίδες για αναθέρμανση στρέφονται στη νέα σεζόν. Τα ανάμικτα μηνύματα ωστόσο από το εξωτερικό, λόγω της αβεβαιότητας που συντηρείται εν μέσω της πανδημίας, δεν αφήνουν περιθώρια για υπερβολική αισιοδοξία.
Στα ήδη γνωστά ζοφερά στοιχεία που αποτυπώνουν σε αριθμούς την παράλυση του κλάδου ήρθαν να προστεθούν την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία από τις επιδόσεις της κρουαζιέρας το περασμένο έτος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και αφορούν τους 43 καταγεγραμμένους προορισμούς κρουαζιέρας στην Ελλάδα, οι αφίξεις επισκεπτών κρουαζιέρας κατέγραψαν βουτιά άνω του 95%, καθώς από 5,5 εκατ. άτομα το 2019 περιορίστηκαν σε 64.356 το προηγούμενο έτος.
Δυσοίωνα είναι και τα πρώτα στοιχεία του 2021 για τις αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω της διατήρησης των ταξιδιωτικών περιορισμών. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (YΠΑ), η κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας διαμορφώθηκε σε 383.463 επιβάτες και οι πτήσεις σε 10.015, αριθμοί μειωμένοι κατά 83% και κατά 56,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.
Ποντάροντας στη δίψα των πολιτών για ταξίδια μετά από μία μακρά περίοδο περιορισμών λόγω της πανδημίας και επενδύοντας πολλά στην πρωτοβουλία για την καθιέρωση ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «ρεαλιστής» ως προς τις προσδοκίες για τη φετινή σεζόν, σημειώνοντας πως «αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».
«Κεφαλαιοποιούμε την περσινή μας επιτυχία. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι επαφές που κάνουμε με άλλες χώρες, από τις οποίες υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στην 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.
Όπως επισήμανε, βασικός στόχος, τόσο για το 2021 όσο και μακροπρόθεσμα, είναι η προσέλκυση όλων των αγορών και η άμβλυνση της εποχικότητας. Σε ό,τι αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό ειδικά για την τρέχουσα χρονιά, ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι οι τρεις πυλώνες του ανοίγματος του τουρισμού είναι: α) ο προωθητικός, μέσω της καμπάνιας του ΕΟΤ, β) τα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα και γ) τα πρωτόκολλα μετακίνησης.
Τα μηνύματα πάντως από το εξωτερικό είναι αντιφατικά και ενισχύουν την εικασία ότι λόγω της αβεβαιότητας η μάχη για τη νέα σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Στους τουριστικούς προορισμούς της Ν. Ευρώπης, το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να ετοιμάζονται και να ελπίζουν, έγραψε σε σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, εκτιμώντας ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να έχουν χορηγηθεί αρκετά εμβόλια, ώστε ο κόσμος να αρχίσει να μπαίνει ξανά σε αεροπλάνα και να πηγαίνει σε κρουαζιέρες. «Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο σκοτάδι για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, επανέλαβε την έκκλησή του τους Βρετανούς να μην βιαστούν να κλείσουν πακέτο διακοπών, προειδοποιώντας ότι είναι «πολύ νωρίς για τις κρατήσεις των θερινών μηνών» καθώς «δεν ξέρουμε πού πορευόμαστε όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των εμβολιασμών».
Πάντως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της Ryanair, Mάικλ Ο’Λίρι σημείωσε πως εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των ομάδων υψηλού κινδύνου και αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αναμένεται «μία ισχυρή επιστροφή των βρετανικών οικογενειών που ταξιδεύουν στις παραλίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας».
Πιο θετικά είναι τα σήματα που εκπέμπονται από τη Γερμανία, με την Bild να βλέπει «έκρηξη ταξιδιών φέτος το καλοκαίρι», εκτιμώντας πως «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και τα τεστ κορωνοϊού τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξει ο δρόμος για ταξίδια». Επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού TUI η εφημερίδα έγραψε πρόσφατα πως οι αναλύσεις της αγοράς δείχνουν ότι οι δύσκολοι μήνες του lockdown έχουν ανοίξει την όρεξη για ταξίδια. Κατά την ίδια πηγή οι ενδιαφερόμενοι φέρεται να στρέφονται εν όψει του καλοκαιριού σε κλασικούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Έτσι, όπως εκτίμησε ο εκπρόσωπος της TUI, «δεν αποκλείεται να δούμε τα αεροπορικά εισιτήρια για τις χώρες της Μεσογείου να γίνονται γρήγορα ανάρπαστα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Bloomberg: Μαύρη τρύπα το 2021 για τον τουρισμό
Το Λονδίνο «κατεβάζει» τις προσδοκίες για το ελληνικό καλοκαίρι
Με το «αριστερό» στο 2021 τα ελληνικά αεροδρόμια