Home / Προτεινόμενα / Τουρισμός: Η «τρύπα» στα έσοδα που μπορεί να δημιουργήσει το ρούβλι

Τουρισμός: Η «τρύπα» στα έσοδα που μπορεί να δημιουργήσει το ρούβλι

Με το ρωσικό ρούβλι να διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές, επί του παρόντος οι Ρώσοι πολίτες έχουν ένα εθνικό νόμισμα το οποίο από την αρχή του έτους έχει χάσει το ήμισυ της αξίας του. Μόνο στο διάστημα από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία οι απώλειες του έχουν αγγίξει το 40% σε σχέση με τα προαναφερόμενα νομίσματα.
Τα δεδομένα αυτά -και σε περίπτωση πάντα που στην πορεία οι κυβερνήσεις της Δύσης δεν επιβάλλουν ταξιδιωτικό εμπάργκο στη Ρωσία-, καθιστούν τα ταξίδια στο εξωτερικό ιδιαιτέρως δαπανηρά για του Ρώσους τουρίστες και μοιραία τα έσοδα προερχόμενα από αυτούς τίθενται εν αμφιβόλω.

Για την Ελλάδα, η Ρωσία μεμονωμένα σαν χώρα αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη «πηγή», τόσο από πλευράς όγκου τουριστών, όσο και εσόδων. Η Ρωσία διατηρεί σταθερά τη θέση αυτή, πίσω από (με σειρά) τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα οποία παραθέτει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) στην τελευταία του έκθεση, όπου συνοψίζει τα «πεπραγμένα» του ελληνικού τουρισμού την τριετία 2019 έως 2021.

Βάσει των στοιχείων αυτών, μπορεί σαν αγορά η ρωσική να υπολείπεται αισθητά των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται υψηλότερα από πλευράς αφίξεων και εσόδων, ωστόσο δεν μπορεί να παραλειφθεί το γεγονός ότι είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.
Το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο με τα συνολικά έσοδα να φθάνουν στα 18,179 δισ. ευρώ και οι εισερχόμενοι τουρίστες να σπάζουν το φράγμα των 31 εκατ. (31,348 εκατ.), την Ελλάδα επισκέφθηκαν 583.000 Ρώσοι τουρίστες και τα έσοδα από αυτούς ανήλθαν στα 533 εκατ. ευρώ, ποσό που μόνο αμελητέο δεν είναι.
Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Η σύγκριση του 2021 με το 2020 και το 2019

Η σύγκριση με τις δύο επόμενες χρονιές είναι κάπως σαν έναν αγώνα δίχως αντίπαλο, καθώς ο ερχομός της πανδημίας του κορωνοϊού, από τους πρώτους κλάδους που στην κυριολεξία χτύπησε αλύπητα ήταν αυτός του τουρισμού.
Το 2020, οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν μόλις 26.000 και μάλιστα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι 22.000 εξ αυτών επισκέφθηκαν τη χώρα μας το α΄ τρίμηνο όταν ο κορωνοϊός ακόμη δεν είχε εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Συνεπακόλουθα οι εισπράξεις βυθίστηκαν στα μόλις 14 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά κατά την οποία τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν στα 4,319 δισ. ευρώ, από 7,374 εκατ. αφίξεις.
Πέρυσι όμως τα έσοδα από τους τουρίστες προερχόμενους από τη Ρωσία, έκαναν άλμα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα της τάξεως του 705,2 %, διαμορφούμενα στα 115 εκατ. ευρώ, από 120.000 αφίξεις (365,3% αυξημένες σε σχέση με το 2020). Υπενθυμίζεται ότι τα περυσινά έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 10,653 δισ. ευρώ και την Ελλάδα επισκέφθηκαν 14,705 εκατ. τουρίστες.
Eίσερχόμενη Ταξιδιωτική Κίνηση

Η σύγκριση του 2021 με το 2020 και το 2019

Ωστόσο η σύγκριση με το 2019 δίνει μια διαφορετική εικόνα, καθώς τα έσοδα του 2021 ήταν μειωμένα κατά 73% και οι αφίξεις υποχώρησαν κατά 79%.
Μεταβολή Αφίξεων-Εισπράξεων 2021-2019

Το επιτελείο του υπουργείο Τουρισμού εκτιμάει ότι το 2022 είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να καταγράψει νέο ρεκόρ σε έσοδα και αριθμό τουριστών. Με τα δεδομένα του 2019, τα έσοδα από τη Ρωσία θα μπορούσαν υπό κανονικές συνθήκες να διαμορφωθούν μεταξύ 533 εκατ. ευρώ (το 2019) και κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.
Αν το ρούβλι συνεχίσει την καθοδική του πορεία, τότε ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια «τρύπα» στα έσοδα, το μέγεθος της οποία είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθεί.
Τέλος, ένα σημείο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ότι οι Ρώσοι τουρίστες έχουν μια προτίμηση στη Βόρεια Ελλάδα και για τις τουριστικές και όχι μόνο επιχειρήσεις ένα μέρος των εσόδων τους προέρχεται από τη Ρωσία.
Ευχή όλων είναι πρωτίστως να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό του πολέμου στην Ουκρανία, διότι κάθε ημέρα που περνάει οι προεκτάσεις του όχι μόνο στον τουρισμό αλλά στην παγκόσμια οικονομία γίνονται όλο και πιο καταστροφικές.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς επηρεάζει τις αεροπορικές ο πόλεμος στην Ουκρανία
Το comeback του τουρισμού: Πώς και από πού ήρθαν έσοδα 10,7 δισ. ευρώ
Ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ – Ανάσα για τον ελληνικό τουρισμό
Β. Κικίλιας: Το 2022 έτος – ορόσημο για τον τουρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview