Η Βουλή ανοίγει μεθαύριο, Πέμπτη, με συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, ωστόσο το κυρίαρχο ερώτημα των ημερών είναι εάν οι κοινοβουλευτικές εργασίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εφόσον ο πρωθυπουργός ζητήσει κάτι τέτοιο.
Όπως υπενθυμίζουν Τα Νέα, το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης οποιαδήποτε στιγμή. Αρκεί μόνο η γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Η συζήτηση ξεκινά δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης και η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης – μπορεί ωστόσο να αναβληθεί για 48 ώρες, μόνο αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Για να γίνει δέκτη η πρόταση εμπιστοσύνης, χρειάζεται να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120). Η ψηφοφορία είναι πάντοτε ονομαστική.
Σύμφωνα με ένα δημοφιλές σενάριο, το οποίο βέβαια συναντά δυσκολίες στην πράξη, μόνο ένας τρόπος υπάρχει ώστε η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης -δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως δεν θα της την παράσχουν. Βάσει αυτού, η αποχή των 43 «ανταρτών» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των 17 του Ποταμιού -συνολικά δηλαδή 60 βουλευτές- θα κατέβαζε το σύνολο των παρόντων στους 240. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, θα ήταν ο απαιτούμενος αριθμός να έπεφτε στους 121 βουλευτές, κάτι που θα έφερνε την κυβέρνηση «αγκαλιά» με την εμπιστοσύνη.
Ήδη, χθες, Δευτέρα, η Βασιλική Κατριβάνου -που είχε ψηφίσει «παρών» στο Μνημόνιο- ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που ζητηθεί, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Πηγή: in.gr