Δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν την αγορά ενέργειας, αλλά και επιμέρους αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και θα δώσουν νέα δυναμική στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνει η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις που κατέθεσε χθες Πέμπτη στους θεσμούς και στο Eurogroup.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) θα παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά πλήρως διαχωρισμένος ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ. Προβλέπει ακόμη δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΗ και καταναλωτών στην υψηλή τάση ώστε να υπάρξουν τιμές βασισμένες στο κόστος, αλλά και την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων στο φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση με τις προτάσεις της δεσμεύεται να ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα για μηχανικούς, συμβολαιογράφους, αναλογιστές και την αγορά τουριστικών ενοικιάσεων, αλλά και να αναμορφώσει το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων για δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου και να εξαλείψει διοικητικές επιβαρύνσεις με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.
Στο τραπέζι επανέρχεται η εφαρμογή υπηρεσιών μιας στάσης για τις επιχειρήσεις με στόχο την άντληση πληροφόρησης και την διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών, ενώ σε μια προσπάθεια να μειωθεί το διοικητικό κόστος προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση μη ανταποδοτικών τελών και χρεώσεων υπέρ τρίτων.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση δεσμεύεται για την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος πώλησης για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσιακέ του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Πρόκειται για τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό καθώς και για το Ελληνικό. Οι διαγωνισμοί των ΟΛΠ και ΟΛΘ πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο του 2015, όπως και οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.
Τέλος, η ελληνική πρόταση προβλέπει την πώληση του ποσοστού 10% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.
Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500011460#ref=latestarticles