Ένα πρόγραμμα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που, μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, θα προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας και θα ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι για τους λίγους.
Ένα πρόγραμμα, πάντα κατά την Κουμουνδούρου, που ανοίγει το δρόμο για τον απεγκλωβισμό από τη λιτότητα.
Παράλληλα, από την Κουμουδούρου υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι έτοιμη για τις νέες συνθήκες και το σύνθημα είναι: εγγύηση για τη δημοκρατία, τη στήριξη των αδυνάτων και την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η είδηση, ωστόσο, η οποία προκύπτει από αυτές τις 133 σελίδες του ογκώδους προγράμματος, καταρρίπτοντας και ανατρέποντας όλα όσα υποστήριζε μέχρι σήμερα η Κουμουνδούρου για την επιβολή των κεφαλαικών ελέγχων (capital controls), είναι η εξής: «Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη διαπραγμάτευση, παρά τις ολιγωρίες και τις πιθανές τακτικές αστοχίες, κάναμε όλα όσα ήταν δυνατά για να αντεπεξέλθουμε στην χρηματοπιστωτική ασφυξία (καθυστέρηση πληρωμών στο ΔΝΤ, άρνηση να παρατείνουμε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση, επιβεβλημένους ελέγχους κεφαλαίων ώστε να προστατέψουμε το τραπεζικό σύστημα από το χρηματοδοτικό εκβιασμό της ΕΚΤ), αλλά και όλα όσα ήταν επιβεβλημένα για να στείλουμε το πολιτικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης έχει αποτύχει και δεν έχει τη λαϊκή στήριξη».
Αυτό αναφέρεται ρητά στην εισαγωγή του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ -στη σελίδα 5, πιο συγκεκριμένα. Τι σημαίνει η παράγραφος αυτή; Ότι, στην πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την «πατρότητα» των capital controls, «παραγράφοντας» το αφήγημα όλης της προηγούμενης περιόδου, που ήταν ότι οι… κακοί δανειστές έκλεισαν τις τράπεζες και επέβαλαν τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων!
Το οξύμωρο της υπόθεσης, βέβαια, είναι ότι την απόφαση για δημοψήφισμα, που οδήγησε και στην επιβολή των capital controls, η Κουμουνδούρου, στο πρόγραμμα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, την… αποθεώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως το αποκορύφωμα του αντιμνημονιακού αγώνα.
Από κει και πέρα, βέβαια, στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτουν την ευθύνη για τα δεινά του επταμήνου της διακυβέρνησής τους, στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς οι συντάκτες του κειμένου ισχυρίζονται ότι, απ’ όταν το κόμμα τους ανήλθε στην εξουσία, η χρηματοδοτική ασφυξία από την ΕΚΤ και η διαρκής απειλή της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας χρησιμοποιήθηκαν, ώστε να προκληθούν οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις στη νέα κυβέρνηση.
«Στόχος ήταν είτε η ανατροπή της είτε η άνευ όρων συνθηκολόγηση και η υιοθέτηση του προηγούμενου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εσωτερικής υποτίμησης. Παρά τις μικρές δυνάμεις μας, προσπαθήσαμε να αμυνθούμε με κάθε δυνατό τρόπο απέναντι στις συγκεκριμένες πιέσεις και να δώσουμε δείγματα γραφής ενός νέου πολιτικού ήθους και μιας νέας κοινωνικής προοπτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» υποστηρίζουν.