Το ντεμπούτο της ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έκανε η Τζεν Ψάκι, η 42χρονη στενή συνεργάτης του Τζο Μπάιντεν η οποία μεταξύ άλλων έλκει την καταγωγή της και από την Ελλάδα.
Η Τζεν Ψάκι υποσχέθηκε ότι στην επαφή της με τους δημοσιογράφους θα υπάρχει ευγένεια, αλήθεια και διαφάνεια.
«Έχω βαθύ σεβασμό για το ρόλο ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Tύπου», είπε η κυρία Ψάκι κατά την πρώτη της ενημέρωση. «Έχουμε έναν κοινό στόχο, που είναι η ανταλλαγή πληροφοριών με τον αμερικανικό λαό», είπε.
«Θα υπάρχουν μέρες που θα βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Αυτό είναι εντάξει. Είναι μέρος της Δημοκρατίας μας. Θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών. Αυτό είναι ο κεντρικός στόχος του Λευκού Οίκου σε καθημερινή βάση», ανέφερε η Ψάκι.
Είχαν καιρό να ακούσουν εκπρόσωπο Τύπου να μην τα βάζει μαζί τους όπως για παράδειγμα ο Σον Σπάισερ, ο πρώην εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά και οι διάδοχοί του, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς και Κέιλι Μακενάνι.
Η Ψάκι βεβαίως είπε ότι φυσικά και θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις και δεν θα είναι όλα μέλι γάλα.
Είπε ακόμα ότι ο Μπάιντεν σχεδιάζει να «επαναφέρει την διαφάνεια και την αλήθεια στην κυβέρνηση για να μοιράζεται την αλήθεια, ακόμη κι όταν αυτή είναι σκληρή για να την ακούσουμε».
Η Ψάκι διευκρίνισε πως προγραμματίζει να γίνονται τακτικές ενημερώσεις των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο τις καθημερινές και να καλούνται επίσης αξιωματούχοι του τομέα της υγείας για να εξηγούν τις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία του νέου κοροναϊού στη χώρα.
Η νέα εκπρόσωπος Τύπου έχει εργαστεί στο παρελθόν ως διευθυντής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, καθιστώντας την έναν από τους πιο έμπειρους ανθρώπους που ανέλαβαν αυτή την θέση.
Ποια είναι η Τζεν Ψάκι
Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1978 στο Στάμφορντ του κονέκτικατ. Ο πατέρας της Τζιμ Ψάκι με ρίζες από την Ελλάδα είναι συνταξιούχος εργολάβος και η μητέρα της Αϊλίν είναι ψυχοθεραπεύτρια.
Η Τζεν Ψάκι είναι παντρεμένη με τον Γκρέγκορι Μάθιου Μέτσερ και έχουν δυο παιδιά 2 και 5 ετών.
Όπως είχε δηλώσει ο πατέρας της ο παππούς του είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και έφτασε στις ΗΠΑ το 1904. Ήταν ένα από τα 14 παιδιά και ήταν ο νεότερος από επτά αδέρφια. Όλα αυτά τα αδέρφια πήγαν στην Αμερική ο καθένας σε διαφορετική χρονική στιγμή όπως γινόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Πήγαν εκεί και ξεκίνησε μια επιχείρηση εισαγωγών, ασχολήθηκαν με τις εισαγωγές λαδιού, και άνοιξαν διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Δεν ήξεραν αγγλικά, αλλά είχαν επιχειρηματικό πνεύμα και ξεκίνησαν διάφορες δουλειές. Και αποταμίευσαν αρκετά χρήματα για να στείλουν πίσω στην Ελλάδα και να φέρουν τα επόμενα μέλη της οικογένειας εκεί.
Στο τέλος ήρθαν και οι γονείς τους που έζησαν εδώ. Ο προπάππος της Τζεν Ψάκι πήγε στην ιατρική σχολή του Τζωρτζτάουν και την τελείωσε το 1913. Παντρεύτηκε μία νοσοκόμα ιρλανδικής προέλευσης και έκανε έξι παιδιά. Δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο παππούς της ήταν ο μεγαλύτερος από αυτά και ήταν επίσης γιατρός και τελείωσε κι αυτός την ιατρική σχολή Τζωρτζτάουν. Και μάλιστα συμμετείχε και στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως έχει πει ο Τζέιμς Ψάκι: «Μεγαλώσαμε στην οικογένειά μας με μια έντονη ελληνικότητα από αυτά που μας δίδαξε ο παππούς μου. Εγώ πάντα αυτόπροσδιοριζόμουν ως Έλληνας πάρα ως Ιρλανδός. Προφανώς έχω κομμάτια από κάθε κουλτούρα αλλά νομίζω ότι η ελληνική κληρονομιά μας προσφέρει το επιχειρηματικό πνεύμα, την ανεξαρτησία και μία αφοσίωση σε ένα συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή μας».