Την πεποίθηση πως από τα τέλη Μαρτίου έως τον Απρίλιο θα έχει χτιστεί στην Ελλάδα ένα τείχος ανοσίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα την επακόλουθη εκτίμηση πως από τον Απρίλιο η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα θα είναι πολύ καλύτερη.
Η εκτίμηση του πρωθυπουργού στηρίζεται αφενός στον εμβολιασμό των πιο ευπαθών ομάδων, που βάσει σχεδιασμού έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό, και αφετέρου στην αλλαγή εποχής, αφού η άνοιξη θα επιτρέπει πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και θα φέρει υποχώρηση της πανδημίας. Η άποψη του πρωθυπουργού συνδέεται με όσα είχε πει και στο πρόσφατο παρελθόν περί επιστροφής σε κάποια τουλάχιστον κανονικότητα μέχρι το Πάσχα.
Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες στον χειρισμό της πανδημίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα καλύτερο καλοκαίρι από πλευράς τουρισμού, καθώς πλέον γνωρίζουμε καλύτερα την πανδημία, ενώ έχουμε και περισσότερα «εργαλεία» στα χέρια μας. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρότασή του για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία θα απλοποιήσουν αρκετά το ταξίδι όσων είναι εμβολιασμένοι και εξέφρασε την ελπίδα κάποια στιγμή και στην Ε.Ε. να υπάρξει συμφωνία. «Πολλά κράτη-μέλη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να εξετάσουν αυτή την ιδέα, ιδίως για τις καλοκαιρινές διακοπές», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται πως πριν από τρεις ημέρες και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφράστηκε θετικά για την πρόταση Μητσοτάκη.
Οσον αφορά το μείζον θέμα των εμβολιασμών στην Ε.Ε., ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι θερμός υποστηρικτής της θέσης ότι η Ενωση έπρεπε να πάρει τα εμβόλια και να τα διανείμει, ωστόσο «υπήρξαν θέματα στην εκτέλεση αυτού του πρότζεκτ». «Μάθαμε το μάθημά μας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.
Η πανδημία έχει βεβαίως και πολύ ισχυρό οικονομικό τίμημα, με τον πρωθυπουργό να παραδέχεται πως, σε συνέχεια και του 2020, το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είναι χειρότερο από ό,τι αναμενόταν, εξαιτίας του lockdown. Η εκτίμηση είναι πως και ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολος, με την ανάκαμψη να αρχίζει από τον Μάρτιο. Η αίσθηση πάντως που υπάρχει είναι πως ο πλήρης περιορισμός δεν πρόκειται να λήξει στο τέλος Φεβρουαρίου αλλά θα υπάρχει κάποια επέκταση και στον Μάρτιο. Σε σχετική ερώτηση της «Κ» χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πήρε θέση, παραπέμποντας στις αποφάσεις της Επιτροπής.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, καθώς είναι σημαντικό για τις αγορές να υπάρχει μια σταθερότητα.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 θα είναι καλύτερο, τονίζοντας πως η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως ό,τι συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά και την Ε.Ε., σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα ενισχύσει τις συμμαχίες της με τις χώρες που σέβονται τη διεθνή νομοθεσία.