Στα μέσα Μαρτίου, νωρίτερα δηλαδή από κάθε άλλη χρονιά, στοχεύει η κυβέρνηση να γίνει η έναρξη της νέας θερινής σεζόν. Στόχος που αν και φαίνεται φιλόδοξος μπορεί να επιτευχθεί με δεδομένες τις συμφωνίες που έχουν κλειστεί με μεγάλες, κυρίως αμερικανικές αλλά όχι μόνον, αεροπορικές εταιρείες. Συγκεκριμένα η Delta Airlines, που ολοκληρώνει αυτές τις μέρες το περσινό επιμηκυμένο πτητικό της πρόγραμμα προς την Ελλάδα, ξεκινά τη νέα της σεζόν στα μέσα Μαρτίου όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που έφτασαν φέτος κάποιες μέρες του καλοκαιριού του 2022 να πραγματοποιούν αθροιστικά έως και 13 απευθείας πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις αμερικανικές αυτές εταιρείες θα προστεθεί φέτος και η καναδική Air Transat ενισχύοντας τις ροές ταξιδιωτών από την βόρεια Αμερική, ενώ παράλληλα ένας άλλος αριθμός συνδέσεων αυξάνεται σε συχνότητα όπως για παράδειγμα από το Ισραήλ όπου ακόμα και το χειμώνα πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις. Η, συγκρατημένη είναι η αλήθεια, αισιοδοξία για επιμήκυνση της σεζόν κατά το 2023 στηρίζεται και στην ανάπτυξη μιας σειράς άλλων αγορών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, εσωτερικός τουρισμός, city break και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός αναμένεται να ενισχύσουν περισσότερο από ό,τι συνήθως την τουριστική δραστηριότητα του 2023.
Ωστόσο στην κυβέρνηση αξιολογούν και τα ρίσκα που έχει φετινή χρονιά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η διάβρωση του διαθέσιμου κάτι εισοδήματος των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό, το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει μεταφέρθηκε στις τιμές των αεροπορικών και άλλων εισιτήρια αλλά και το μικρό αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο μίας υποτροπής της υγειονομικής κατάστασης διεθνώς. Τούτων λεχθέντων στον προϋπολογισμό οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2023 έχουν προβλεφθεί στα επίπεδα του 95% αυτών του 2022 και του 2019 που όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία κινήθηκαν σε παρόμοια επίπεδα, δηλαδή πλησίον το 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ήταν μία εποχή που στα ετήσια συνέδρια της ΠΟΜΙΔΑ υπήρχε ένταση και λεκτικός προπηλακισμός κατά εκπροσώπων του λαού που έδιναν το «παρών» σε αυτά. Ο λόγος; Η υπερφορολόγηση «ιδίως για ακίνητα κενά και απρόσοδα», σύμφωνα με τη φράση-κλειδί της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους… εκρήξεις ιδιοκτητών στις συγκεντρώσεις της ΠΟΜΙΔΑ έχουν να κάνουν την εμφάνισή τους πάρα πολλά χρόνια. Το Airbnb, που έφερε σημαντικά έσοδα και μείωσε τα κενά διαμερίσματα, σε συνδυασμό με την μείωση -όχι τεράστια, αλλά υπαρκτή- της φορολογίας, έχει, δίχως αμφισβήτηση, μειώσει την γκρίνια των ιδιοκτητών. Ταυτόχρονα όμως, λίγοι θα αμφισβητούσαν ότι τα προβλήματα για την ιδιοκτησία είναι ανύπαρκτα. Γι’ αυτό και η λίστα των θεμάτων που θα συζητηθούν στο 40ό πανελλήνιο συνέδριο ιδιοκτητών της ΠΟΜΙΔΑ, στις 28 Ιανουαρίου, περιλαμβάνουν τις νομοθετικές αλλαγές για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, την υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και βέβαια τη φορολογία των ακινήτων.
Το 2023 θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που εκτινάχθηκε τη χρονιά που πέρασε και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην δημιουργήσει «μακροοικονομική ανισορροπία», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης κατά τη χθεσινή εκδήλωση κοπής της πίττας του επιμελητηρίου του Πειραιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές μας μπορεί να αυξήθηκαν 22% σε ονομαστικούς όρους, αλλά σε πραγματικούς όρους η αύξηση το 2022 ήταν 7% και κατά σειρά αξίας σε μηχανήματα τεχνολογίας, φάρμακα, χημικά, μέταλλα, υφάσματα, βαμβάκι και τρόφιμα. Το 85% των ελληνικών εξαγωγών μας αφορά σε συνολικά 129 προϊόντα, με προορισμό 101 χώρες, εκ των οποίων το 50% στην Ευρώπη, το 34% στη Μέση Ανατολή και το 11% στην Αμερική. «Για να αντιμετωπίσει λοιπόν η Ελλάδα το άνοιγμα στο εμπορικό της έλλειμμα πρέπει να σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, σε παραγωγή και εξοπλισμό, παρά το ρεκόρ που σημείωσε τα τελευταία δύο χρόνια ώστε, αφενός, να καλύψει μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων αναγκών της και, αφετέρου, να αυξήσει το επενδυτικό της απόθεμα, που είναι μόλις 30% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι πάνω από 60%», τόνισε.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News