Μπορεί ένα παιδί θα σώσει ζωές; Την απάντηση «ναι» δίνουν έμπρακτα τρία παιδιά, το μικρότερο από τα οποία είναι 6 ετών, που πρωταγωνιστούν στο βιντεοσκοπημένο αφιέρωμα που παρουσιάζει σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ,ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό «Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Πρόκειται για τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Μαρία Λαζαρίδη, το μαθητή της ΣΤ ΄Δημοτικού Ραφαήλ Λαζαρίδη και τον 6χρονο Αύγουστο Θωμαΐδη-Κόττη που δείχνουν πως μπορούν να σώσουν μια ζωή κάνοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) προσαρμοσμένη στα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται λόγω Covid, χωρίς να δώσουν το «φιλί της ζωής». Με την ΚΑΡΠΑ καθώς επίσης και με την έγκαιρη χρήση ενός Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή εντός 3-5 λεπτών μπορεί να αναταχθεί μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία και να σωθεί ένας άνθρωπος. Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται από τον πρόεδρο του Κids Save Lives, Αναστάση Στεφανάκη και η νέα ειδική εφαρμογή « I save lives» η οποία θα καλεί το 166 σε επείγοντα περιστατικά.
Χαιρετίζοντας το αφιέρωμα ο υπουργός Υγείας ,Βασίλης Κικίλιας συγχαίρει τον Αναστάση Στεφανάκη και τη Κατερίνα Κακάνη που είναι οι πρωτοστάτες του Οργανισμού Kids Save Lives ο οποίος έχει εκπαιδεύσει στην ΚΑΡΠΑ δεκάδες χιλιάδες παιδιά και ενήλικες και έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο απινιδωτών σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι η πανδημία δεν φρέναρε αυτή τη δράση παρά το γεγονός ότι λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το κορονοϊό δεν εφαρμόζεται «το φιλί της ζωής».
«Τα παιδιά μας είναι οι πρωταγωνιστές της σημερινής εκδήλωσης. Μας δείχνουν τον δρόμο που είναι ο δρόμος της αλληλεγγύης, είναι ο δρόμος αλληλοβοήθειας. Η Μαρία, ο Ραφαήλ και ο Αύγουστος, που έχουν εκπαιδευτεί στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση θα μας δείξουν πως τα παιδιά μπορούν και σώζουν ζωές και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε μέσω των παιδιών: ότι τηρώντας τα μέτρα και προσέχοντας στους γύρω μας μπορούμε και εμείς να σώσουμε μια ζωή» επισημαίνει ο κ. Κικίλιας.
Παραδείγματα προς μίμηση,ελπίδα για το αύριο αλλά και δάσκαλους ζωής χαρακτηρίζει τα τρία παιδιά που κάνουν επίδειξη ΚΑΡΠΑ στο αφιέρωμα , ο υφυπουργός Εσωτερικών- Μακεδονίας Θράκης ,Σταύρος Καλαφάτης. «Είναι σπουδαίο είναι συγκινητικό, παιδιά να μπορούν να επαναφέρουν στη ζωή έναν συνάνθρωπό τους. Είναι σπουδαίο και συγκινητικό τα παιδιά να γίνονται δάσκαλοι» σημειώνει ο κ. Καλαφάτης.
Ο μικρότερος εθελοντής του «Kids Save Lives»
Από τα τρία παιδιά που έκαναν επίδειξη ΚΑΡΠΑ ο Αύγουστος ΘωμαΪδης Κόττης είναι ο μικρότερος εθελοντής του «Kids Save Lives» . Ο μικρός Αύγουστος δείχνει σε πραγματικό χρόνο πως θα βοηθούσε την αδελφή του η οποία, σύμφωνα με το σενάριο, την ώρα που παίζουν πιάνει το στήθος της και πέφτει κάτω. Ελέγχει την αναπνοή της, βλέπει ότι δεν αναπνέει, καλεί το ΕΚΑΒ, τους λέει ποιος είναι και ότι η αδελφή του δεν αναπνέει , ότι ξέρει ΚΑΡΠΑ, ότι την έχει ελέγξει και ότι ξεκινάει ΚΑΡΠΑ. Ξέρει ακόμη ότι δεν επιτρέπεται να κάνει εμφυσήσεις ,δηλαδή το λεγόμενο «φιλί της ζωής», αλλά το κάνει επειδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης το επιτρέπει όταν πρόκειται για άτομο της ίδιας οικογένειας.
Το ενδιαφέρον του Αύγουστου να μάθει πρώτες βοήθειες φάνηκε από την ηλικία των 3,5 ετών. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μητέρα του, Ρένα Θωμαΐδου, από πολύ μικρός έβλεπε τις πρώτες βοήθειες σαν παιχνίδι. Όταν ο Αύγουστος πήγαινε στο νηπιαγωγείο, η ίδια τον είχε πάρει μαζί της σε ένα σεμινάριο που είχαν διοργανώσει εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας και του άρεσε πάρα πολύ .
«Την επόμενη φορά που έγινε ένα σεμινάριο με το Kids Save Lives ήρθε μαζί μου και άρχισε να ασχολείται με την κούκλα. Αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δύναμη να πατήσει όπως ένας ενήλικας. Ξέρει όμως όλη τη διαδικασία, να καλέσει το ΕΚΑΒ, να μετρήσει , ξέρει ότι λόγω Covid δεν κάνουμε εμφυσήσεις το λεγόμενο «φιλί της ζωής» , ξέρει να χρησιμοποιήσει τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, να κάνει τις κινήσεις που χρειάζεται αν κάποιος πνιγεί από κάποιο ξένο σώμα. Από 3,5 ετών ξεκίνησε ως παιχνίδι τις πρώτες βοήθειες και σιγά σιγά κατάλαβε τι είναι όλο αυτό και τη σπουδαιότητα του εκτός από τον τομέα του παιχνιδιού . Και τώρα το κατανοεί πλήρως . Μάλιστα λέει ότι ο ίδιος δίνει το καλό παράδειγμα και σε άλλα παιδιά για να ξεκινήσουν τις πρώτες βοήθειες. Του αρέσει το εθελοντικό κομμάτι γενικότερα γιατί κι εμείς ασχολούμαστε αλλά και γιατί είναι κάτι που το έχει μέσα του. Από τότε που ξεκίνησε να περπατάει είναι μαζί μας σε πάρα πολλές δράσεις» αναφέρει η κ. Θωμαΐδου.
Εκπαιδευμένα παιδιά έχουν σώσει 22 ανθρώπους
Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, μιλώντας στο αφιέρωμα, λέει: « Ως δήμαρχος βρίσκομαι μπροστά σε μια έκπληξη. Και ως γιατρός βρίσκομαι μπροστά σ΄ ένα όνειρο, σ ένα στόχο που εσείς, παιδιά τον κάνατε πραγματικότητα. Ως δήμαρχος καλωσορίζω με μεγάλη χαρά στον δήμο μας, τρεις από τους 70.000 εκπαιδευμένους μαθητές που μπορούν να σώσουν ζωές». Παράλληλα αναφέρει ότι μέχρι τώρα εκπαιδευμένα παιδιά έχουν σώσει 22 συνανθρώπους μας και συγχαίρει τον Aναστάση Στεφανάκη γιατί «σκέφτηκε παγκόσμια και έδρασε τοπικά» με την ίδρυση του Kids Save Lives
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 70.000 εκπαιδευμένα παιδιά που με τα μικρά τους χέρια μπορούν να σώσουν ζωές .
«Αν μου έλεγαν ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να σώσει τη ζωή ενός μεγάλου ανθρώπου ειλικρινά δεν θα το πίστευα ποτέ. Και ειδικά εάν σήμερα δεν ήταν 7 Απριλίου αλλά 1η Απριλίου θα έλεγα ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Κι όμως δεν είναι ψέμα. Αλήθεια είναι. Η Μαρία, ο Ραφαήλ και ο Αύγουστος που εκπαιδεύτηκαν να σώζουν ζωές, είναι μαζί μας για να στείλουμε όλοι μαζί σήμερα παγκόσμια ημέρα Υγείας ένα διαφορετικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ίσως το πιο ελπιδοφόρο και το πιο αισιόδοξο μήνυμα «ζωής» κόντρα στην απαισιόδοξη και ανέλπιδη περίοδο που ζούμε» προσθέτει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ