Οικιακά σκεύη, όπως τα μαχαίρια και οι τρίφτες μπορούν να βοηθήσουν την εξάπλωση των βακτηρίων μεταξύ των τροφίμων, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Food Microbiology.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Διατροφής Μαιριλιν Ερικσον, μόλυναν διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli. Στη συνέχεια τα έκοψαν με μαχαίρια ή τα έτριψαν και στη συνέχεια με τα ίδια σκεύη, χωρίς να τα πλύνουν, διαχειρίστηκαν άλλα τρόφιμα.
Τόσο τα μαχαίρια, όσο και οι τρίφτες, συνέβαλαν στην εξάπλωση των βακτηρίων στα άλλα τρόφιμα.
Επίσης, συγκεκριμένα είδη τροφίμων μόλυναν σε διαφορετικό βαθμό τα οικιακά σκεύη.
Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι βουρτσάκια και αποφλοιωτές επίσης μετέφεραν τα βακτήρια μεταξύ των τροφίμων.
«Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι οι ντομάτες έτειναν να μολύνουν περισσότερο τα μαχαίρια, συγκριτικά με τις φράουλες. Αν και δεν έχουμε απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό, πιστεύουμε ότι άπαξ και ένας παθογόνος οργανισμός εισχωρήσει στο φαγητό είναι δύσκολο να απομακρυνθεί» εξηγεί η Δρ Ερικσον.
Η ερευνήτρια συμπληρώνει επίσης ότι πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα οικιακά είδη είναι ικανά να διασπείρουν τα βακτήρια και γι’ αυτό προτρέπει το καλό πλύσιμο των σκευών κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των γευμάτων.
πηγή:http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1500039620#ref=latestarticles