Μια νέα γυναίκα στην κύηση δεν είναι εύκολο να θυμάται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιασθεί, ενώ υπάρχουν ασθένειες αλλά και εμβολιασμοί, όπως της γρίπης και του κοκύτη που δεν αφήνουν μόνιμη ανοσία.
«Στις μέρες μας μια επιδημία κάνει το θέμα του εμβολιασμού ιδιαίτερα επίκαιρο αλλά και ζωτικής σημασίας», επισημαίνει ο χειρουργός γυναικολόγος Ευριπίδης Μπιλιράκης Ιατρός Μαιευτήρ Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εξηγεί «Σήμερα εκτός από τη νόσο COVID, η γρίπη, ο κοκύτης, η ιλαρά, οι πνευμονίες και οι ηπατίτιδες μαζί με τον καρκίνο τραχήλου μήτρας αλλά και την παρωτίτιδα και τον έρπητα ζωστήρα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με νοσηρότητα αλλά και θνητότητά τους που μας ανησυχεί και μας τρομάζει. Τα σύγχρονα αδρανοποιημένα εμβόλια, όπως το εμβόλιo της γρίπης, του τετάνου και της διφθερίτιδας, θεωρούνται ασφαλή να χορηγηθούν ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ενώ και του κοκύτη που θεωρείται επίσης ασφαλές, χορηγείται στην 27η εβδομάδα της κυήσεως.
Αντιγριπικό εμβόλιο
Λόγω της εποχιακής έξαρσης προηγείται ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Η γρίπη, είναι πολύ επικίνδυνη ακόμη και στη σημερινή εποχή και μιά συνοδός λοίμωξη από κοροναιό μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα στην νοσούσα έγκυο.
Στις κατά καιρούς επιδημίες της γρίπης έχουν καταγραφεί αυξημένοι θάνατοι ακόμη και σε εγκύους. Στην γρίπη του 2009 είχε υπολογισθεί ότι οι έγκυες με γρίπη είχαν έως και 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με τις υγιείς εγκύους, ενώ καταγράφηκε και σημαντική αύξηση των πρόωρων, κάτω των 35 εβδομάδων, τοκετών. Όσον αφορά το έμβρυο, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού της γρίπης κατά τον τοκετό, είναι μέν πολύ μικρή, όπως και με την μετάδοση του κορονοιού SARS- COV 2, αλλά προκαλείται προωρότητα και χαμηλό βάρος γέννησης στα νεογνά, ενώ απαιτείται πολλές φορές νοσηλεία της λεχωίδας. Όσον αφορά τον κοκύτη, παρά τον εμβολιασμό που γίνεται στα νέα κορίτσια, έχουν καταγραφεί κρούσματα κοκύτη σε εγκυμονούσες, με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί νεογνά που νόσησαν και νοσηλεύθηκαν σε Εντατικές μονάδες νεογνών. Εδώ ως αιτία θεωρείται η ανοσογονικότητα του ακυτταρικού εμβολίου που δεν είναι όπως φαίνεται ισόβια. Συστήνεται λοιπόν ο εμβολιασμός τόσον της εγκύου με μια δόση εμβολίου T dap μεταξύ 27-36 εβδομάδων κύησης, οσο και των ανεμβολίαστων λεχωίδων.
Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α, την ηπατίτιδα Β, τον πνευμονιόκοκκο και τον μηνιγγιτιδόκοκκο είναι αδρανοποιημένα και μάλλον ακίνδυνα, αλλά δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες ασφαλούς χορήγησης σε εγκύους, οπότε και συστήνονται μόνο σε γυναίκες αυξημένου κινδύνου.
Το εμβόλιο για τον HPV συστήνεται πρίν από την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και όχι στην κύηση, αλλά εάν έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου πρίν τη σύλληψη και ακολουθήσει εγκυμοσύνη δεν συστήνεται διακοπή.
Το MMR για ιλαρά, ερυθρά, και παρωτίτιδα συστήνεται να έχει γίνει πριν την εγκυμοσύνη αλλά και αποφυγή εγκυμοσύνης για 1 έως 6 μήνες μετά . Ο εμβολιασμός με MMR συστήνεται αμέσως μετά τον τοκετό.Το εμβόλιο της ανεμευλογιάς δεν συστήνεται στην εγκυμοσύνη. Εάν πραγματοποιηθεί εμβολιασμός συστήνεται αποφυγή συλλήψεως για 1 έως 6 μήνες.
Τα εμβόλια για την φυματίωση και κατά του έρπητα ζωστήρα δεν συστήνονται στην κύηση.