Το ρομπότ Νάο έχει ύψος 58 εκατοστά. Το σώμα του είναι λευκό. Έχει στρογγυλό κεφάλι και μάτια σε μπλε και πράσινο που αναβοσβήνουν. Το μικρό ρομπότ δεν εργάζεται στο Σίλικον Βάλεϋ στις ΗΠΑ αλλά, από το φθινόπωρο του 2016, στη δημοτική βιβλιοθήκη της Κολωνίας. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ειδικά μαθήματα, ώστε να μάθουν να το προγραμματίζουν. Οι αντιδράσεις μέχρι τώρα είναι θετικές.
Υπάρχουν όμως και άλλα ρομπότ που βοηθούν τον άνθρωπο και του μοιάζουν περισσότερο. Όπως αυτά που παρουσίασε πρόσφατα, σε διαλέξή του στο Ανόβερο, ο Ιάπωνας καθηγητής Χιρόσι Ισιγούρο. Τα ρομπότ αυτά μοιάζουν πολύ στον άνθρωπο. Φορούν παντελόνια και πουλόβερ και το πρόσωπο τους είναι σχεδόν ανθρώπινο.
Ο καθηγητής Ισιγκούρο και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο της Οσάκα έχουν ειδικευθεί στη διάδραση των ρομπότ. Μπορούν για παράδειγμα να κάνουν συζητήσεις μαζί τους για το ποιές είναι οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ.
Ψηλά όσο ένας άνθρωπος είναι και οι γερμανοί συγγενείς τους της οικογένειας Αμάρ. Πρόκειται για ρομπότ που κατασκευάστηκαν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης. «Εκπαιδεύουμε τα ρομπότ μας να παρατηρούν τους ανθρώπους και να μαθαίνουν από αυτούς» εξηγεί ο ειδικός Ταμίμ Ασφούρ.
Τα ρομπότ της οικογένειας Αμάρ ειδικεύονται ως βοηθοί, για παράδειγμα στις δουλειές του σπιτιού. Το Αμάρ IV ζυγίζει 70 κιλά και έχει ύψος 1,70 μέτρα. Μπορεί να αδειάζει το πλυντήριο των πιάτων ή, μαζί με έναν άνθρωπο, να κόβει σαλάτα.
Η τεχνολογία θέτει πάντοτε ερωτήματα
Οι ομάδα των ειδικών από την Καρλσρούη ερευνά ακόμα, κατά πόσον τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο στα νοσοκομεία στη διάρκεια της θεραπείας ή της αποκατάστασης παραπληγικών. Ακόμα και μεμονωμένα μέλη, όπως πόδια ή χέρια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην εργασία τους. Όταν για παράδειγμα θα πρέπει να μεταφέρονται βαριά αντικείμενα, όπως συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Στην Ιαπωνία τα ρομπότ ήδη έχουν αναλάβει ρόλο στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Στην Ευρώπη επικρατεί μεγαλύτερος σκεπτικισμός σχετικά με την εφαρμογή της έξυπνης τεχνολογίας.
Η Φρεντερίκε Καλτχόνερ από τη Διεθνή Οργάνωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Λονδίνο προειδοποιεί για μια τεχνολογία, η οποία συλλέγει πληροφορίες, χωρίς όμως οι καταναλωτές να είναι σε θέση να το γνωρίζουν. «Η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη. Θέτει πάντοτε νέα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουμε» λέει.
Ωστόσο ο ειδικός Ταμίμ Ασφούρ τονίζει πως σε λίγο καιρό θα είναι αδιανόητη η καθημερινότητά μας χωρίς ρομπότ, τα οποία θα δίνουν βοήθειες, είτε στην ιατρική, είτε στους ηλικιωμένους, είτε στις δουλειές του σπιτιού.
Πηγή: Deutsche Welle